Pulled pork i sous vide er noget af det bedste jeg ved - det er klart en opskrift, der er på min top-3 liste over mine mest elskede retter. På denne side her vil jeg gerne vise dig en super nem og helt fantastisk opskrift på hjemmelavet pulled pork i sous vide.
Hvis du leder efter en opskrift på traditionel pulled pork tilberedt i ovnen, har jeg også en super lækker opskrift på dette her på min madblog - find opskriften ved at søge på forsiden af. Hvis du ikke er bekendt med sous vide teknologien, drejer det sig helt kort om tilberedning af fødevarer, og specielt kød, i et vandbad hvor temperaturen er styret helt nøjagtigt. På den måde kan fødevarer tilberedes ved den helt korrekte temperatur og du undgår derfor overtilberedning.
Sous vide giver helt fantastiske muligheder for at lave noget super lækkert mad. Specielt pulled pork i sous vide er en fornøjelse. Jeg syntes særligt at det trin i opskriften, hvor man står og trækker den super møre og saftige nakkefilet fra hinanden, der gør at denne opskrift er helt fantastisk - det er på en måde en meget tilfredsstillende handling.
Selvfølgelig er det ikke det vigtigste punkt, at nakkefilet kødet er nemt at trække fra hinanden, men derimod helt klart den lækre smag og det super resultat, der er gør denne opskrift helt fantastisk
Læs også: Opskrift på de lækreste spareribs i sous vide
Kort om sous vide teknologien
Sous vide teknologien er som sådan ikke ny teknologi, men det er først i de seneste år at den har fundet vej ind i de private køkkener. Helt kort går det generelt ud på at kødet eller andre fødevarer vakuumpakkes eller pakkes i en plastikpose og lægges i et temperaturkontrolleret vandbad. Den gode egenskab ved vand er at det er super godt til at overføre varmen fra vandet til kødet. I modsætning til en almindelig ovn, hvor varmen skal overføres fra luften til kødet.
Du kan derfor tilberede dine madvarer ved en lavere temperatur ved brug af sous vide teknologien. Det smarte er at du kan tilberede dine madvarer ved præcis den temperatur, du ønsker at din kernetemperatur skal være. Du kan i praktisk taget ikke overtilberede dit kød, når du tilbereder ved sluttemperaturen. Det er netop derfor det er perfekt at tilbedere pulled pork i sous vide, du har nemlig her både fuldstændig styre på temperaturen og en god varmeoverføring til kødet.
Pulled pork i sous vide
Jeg har selvfølgelig lavet traditionel og hjemmelavet pulled pork i ovnen mange gange og har også en rigtig god ovn opskrift på hjemmelavet pulled pork her på min madblog. I opskriften, her på denne side, vil jeg dog fokusere på tilberedning af pulled pork i sous vide opvarmet vandbad. Det smarte ved at tilberede pulled pork i sous vide er at kødet ikke har muligheden for at afdampe kødsaft på samme måde som i en ovn.
Du vil derfor opleve at dit pulled pork i sous vide er mere saftigt og mørt sammenlignet pulled pork tilberedt på traditionelvis i ovnen. Med hensyn til hvilken temperatur du skal tilberede din pulled pork i sous vide maskinen, så kan du læse meget mere om dette lige nedenfor.
Vakuumposer eller zip-lock poser
Når du skal tilberede en hjemmelavet pulled pork i sous vide, er det vigtigt at kødet er godt forsejlet inde i en pose. Personligt bruger jeg altid min vakuumpakker, for på den måde at sikre at min nakkefilet er fuldstændig forsejlet.
Når du skal tilberede pulled pork i sous vide, forgår det ved en relativ høj temperatur og i relativt langt tid. Tilberedningstiden og temperaturen kan du læse mere om i afsnittet nedenfor. På grund at denne lange tidberedningstid, er det vigtigt at posen du bruger til din nakkefilet, er af en god kvalitet.
Læs også: Anmeldelse af min vakuumpakker
Hvis du bruger almindelige fryseposer eller zip-lock poser risikerer du at siderne, hvor poserne er svejst sammen, går i stykker under tilberedningen. Hvis din pose går i stykker, vil vandet naturligvis slippe ind til kødet hvilket vi bestemt gerne vil undgå. Det er derfor vigtigt at du bruger poser af en ordentlig kvalitet, der er beregnet til høje temperaturer og lang tilberedningstid.
Almindelige sous vide poser kan sagtens klare opgaven, det er dem jeg selv bruger når jeg laver sous vide pulled pork. Hvis du ikke har en vakuumpakker maskine, kan du stadig bruge sous vide poser og blot have åbningen hængende ud over siden på sous vide vandbadet. Du kan eventuelt lukke posen men en poseklemme.
Hvis du har andre gode metoder, er jeg meget interesseret i at hører fra dig i kommentarfeltet i bunden af denne side.
Temperatur og tid i sous vide
Når du skal tilberede en nakkefilet og lave den til pulled pork i sous vide vandbadet, skal du sætte din sous vide maskine til en temperatur på 74 grader og give den et sted mellem 18 og 24 timer. Ved denne temperatur og tid får du en helt fantastisk smag og mør pulled pork.
Det smarte ved dette store tidsspænd, fra 18 til 24 timer, er at det er muligt at ramme det rigtige tidspunkt når du er klar til servering. Du er altså ikke afhængig af dit kød, der lige pludselig er færdigt for tidligt. Du kan simpelthen tage din nakkefilet op af sous vide vandet, når det passer dig - se det er fleksibilitet, der kan bruges til noget.
Læs mere: Opskrift på den saftigste svinemørbrad i sous vide
Ved denne temperatur på 74 grader, vil du opleve at dit pulled pork kød nærmest falder fra hinanden når det er færdigt, det bliver super mørt og utroligt saftigt. Hvis du er interesseret i en mere fast og skæreklar nakkefilet, vil jeg anbefale dig en temperatur på 63 grader og derefter 18-24 timer i sous vide vandet.
Jeg har lavet en hel komplet opskrift til en skærefast nakkefilet i sous vide. Du kan finde denne opskriften ved at klikke på min sous vide sektion i menuen ovenfor.
Hjemmelavet Pulled Pork burger
Jeg syntes personligt at den bedste måde at servere hjemmelavet pulled pork er i en lækker sesam burgerbolle med frisk coleslaw - simple ingredienser og helt fantastisk. Start med at riste dine burgerboller lidt, gerne på en pande med lidt smør, læg et godt lag af pulled pork kød, hæld lidt ekstra barbecue sauce over kødet hvis du syntes og slut af med en god bunke af coleslaw - nu har du dig en super lækker pulled pork burger.
Læs mere: Sådan laves den bedste pulled pork burger
Hvis du er interesseret i en samlet pakke har jeg, her på bloggen, opskrifter på hjemmelavede burgerboller og hjemmelavet coleslaw. Du finder opskrifterne er ved at bruge søgefeltet på forsiden.
Pulled Pork (Sous Vide opskrift)
Ingredienser
- 2-2,5 kg nakkefilet
Saltlage
- 2 liter vand
- 130 g salt
Dry rub
- 50 g farin
- 50 g paprika
- 1 spsk peber
- 2 spsk salt
- 1 tsk hvidløgspulver
- 1 tsk løgpulver
Barbeque Sauce
- 1/2 dl æbleeddike
- 4 spsk ketchup
- 3 spsk farin
- 2 tsk salt
- 1/2 tsk peber
- 1/2 tsk chilipulver
Instruktioner
Første dag - morgen
- Start med at klargøre nakkefileten ved at fjerne grove fedt klumper og sener.
- Lav en saltlage ved at blande 2 liter vand med 130 gram salt.
- Lad nakkefileten trække i saltlagen i mindst 12 timer.
Første dag - aften
- Bland alle ingredienserne til dry rub (krydderiblanding) i en lille skål.
- Fjern nakkefileten fra saltlagen og dup den tør med noget køkkenrulle.
- Brug din hænder til at massere krydderiblandingen gør ind i nakkefileten. Sørg for at komme krydderi på alle overflader.
- Placer din krydret nakkefilet i en sous vide pose og vakuum den. Hvis du ikke har en vakuumpakker, kan du bruge almindelige sous vide poser og så have posens åbningen ud over kanten på dit sous vide vandbad. Vær opmærksom på at bruge poser af høj kvalitet når du laver pulled pork i sous vide, ellers risikerer du at posens sider går op og du får vand ind til kødet.
- Lad nakkefileten trække i krydderiblandingen i cirka 12-24 timer - jo længere jo bedre.
Anden dag - aften
- Læg din klargjort nakkefilet ned i sous vide vandet, der er opvarmet til 74 grader og sæt timeren et sted mellem 18-24 timer. Sæt dig tilbage og vent på at det lækreste pulled pork kød bliver tilberedt.
Tredje dag - aften
- Efter 18-24 timer er din nakkefilet forvandlet til det møreste og saftigste pulled pork kød. Tag posen op af sous vide vandet og flyt kødet over i en fad, hvor du nemt kan trække det fra hinanden med to gafler. Du vil opleve at der er en masse kødsaft i sous vide posen, du kan med fordel hælde lidt at dette meget smagsfulde kødsaft over dit pulled pork kød.
- Bland ingredienserne til barbeque saucen og hæld det over pulled pork kødet. Bland det hele rundt og det er klart til servering.
Noter
Adrian Boesen
Jeg tilføjer gerne en dl whisky eller 2, eller bruger røget paprika for at få en lidt røget smag i kødet. Jeg plejer at give en hel nakkefilet rub, vacuumpakke den, mens karet varmer op(ca 1 time, da det er et kar på 28 liter med en Anova stav i) Når vandet er varmt, skærer jeg kødet i mindre dele, ca 6-8 cm skiver og pakker skiverne enkeltvis, tilføjer en smule hønsebouillon i hver pose, og så i kammerpakkeren. Når de er færdige tager jeg det antal skiver vi skal bruge til dagens ret, og resten bliver kølet ned og så i fryseren. Så er de til at genopvarme på 2 timer, direkte fra frost.
kimbnie@gmail.com
Det er faktisk nogle rigtig gode idéer. Whisky! Det må jeg prøve, det lyder super lækkert. Tak for dine råd 🙂
Ole Knudsen
Hejsa
Kan man ikke lave den uden at den kommer i saltlage
Hilsen
Ole
Madrejsen.dk
Hej Ole. Jo du kan sagtens lave Pulled pork Sous vide uden først at bruge saltlage. Vh Kim (madrejsen.dk)
Margen
Skal den stå på køl, når den er i saltlagen?
Madrejsen.dk
Ja kødet skal stå på køl, mens det er i saltlage. Vh Kim (madrejsen.dk)
Kim Bahnsen
Du giver den ikke lidt skorpe på grillen inden servering ?
Madrejsen.dk
Jeg har haft ikke altid givet den skorpe efter sous vide. Men det kan du sagtens gøre på en super varm grill eller ovn i 10-15 minutter. vh Kim (Madrejsen.dk)
Flemming
Den blev himmelsk, ca. 60 timer i køkkenet 😉
Madrejsen.dk
Fantastisk 🙂 vh Kim (Madrejsen.dk)
Serena
Hvordan laver du den overskydende væske om til barbecue sauce?
Madrejsen.dk
Jeg bruger faktisk ikke den overskydende væske. Når jeg laver barbecue sauces, bruger jeg ingredienserne som fremgår af listen. Jeg håber det giver mening. vh Kim (madrejsen.dk)
Martin k
Fulgte opskriften men tilføjede lidt røget paprika. Synes smagen blev meget salt, vil nok nøjes med 1 spsk næste gang og måske en lavere mængde paprika og i stedet mere røget paprika. Vil prøve med whiskey som en anden foreslog.
Gitte
Hvordan genopvarmer du din pulled pork når du har haft den på frost?
Madrejsen.dk
Ved genopvarmning af pulled pork, som er "trukket" bruger jeg faktisk typisk bare min mikroovn eller på en pande (første nævnte er bedst, syntes jeg). vh Kim (Madrejsen.dk)
Casper
Hej.
Jeg har 5 kg filet'er
Fordelt ud i 3 poser.
(Ca samme vægt)
Skal jeg tage hensyn til noget specielt når de skal i sous vide
Eller er det samme fremgangsmåde som hvis jeg kun havde en 🙂
Madrejsen.dk
Mængden af kød i sous vide er i princippet underordnet. Det vigtige er blot at vandet kan cirkulere omkring alt kødet. Altså det er vigtigt at kødet ikke "pakkes" tæt sammen. Det handler om varmeoverføring fra vandet til kødet. Hvis det hele er tætpakket, så kan varmen ikke overføres. vh Kim (Madjrense.dk)
Søren skov
Hei tak for lækker opskrift. Men hvordan med temperatur og tid på en steg på ca et kg. Til pulled pork.
Ville du halvere tid.? Skrue ned i grader eller køre samme.?
Mvh søren skov
kimbnie@gmail.com
Hej Søren. Ved sous vide skal du ikke ændre på temperaturen, selv om størrelsen på kødet ændre sig. Med hensyn til tiden består denne af to dele. En opvarmningstid og en holde tid. Opvarmningstid er tiden det tager for kødets kerne at nå vores ønsket temperatur. Holdetiden er tiden som kødet skal blive i vandet efter at kernetemperaturen er nået. Holdetiden er ens uanset størrelsen på kødet mens opvarmningstid er lidt kortere hvis din steg er mindre. I tilfældet med din nakkefilet på et kilogram er opvarmningstid cirka tre timer og holdetiden cirka 17 timer. Totaltiden er derfor 3+17=20 timer. Jeg håber det giver mening.