Denne opskrift, jeg deler her på denne side, er en af mine all-time favoritter - det er sandsynligvis den opskriften jeg har lavet flest gange. Jeg tror personligt, at disse hjemmelavede burgerboller er de bedste du kan få - de har en god smag, perfekt farve, lidt sprødhed og blød indvendig - de er simpelthen de bedste hjemmelavede burgerboller, hvis du spørger mig.
Opskriften, som jeg har vist længere nede på siden, giver dig 16 hjemmelavede burgerboller. Selvfølgelig kan denne mængde justeres, hvis du beslutter dig for at lave større og færre boller eller mindre og flere boller. Du kan derfor sagtens bruge denne opskrift, hvis du skal lave burgerboller til Sliders, du former simpelthen blot bollerne lidt mindre. Opskriften er imidlertid godt justeret til at give 16 normale burgerboller. Hvis du beslutter dig for at lave flere eller færre boller, skal du bare justere bagetiden en lille smule.
Når jeg laver mad i mit køkken, elsker jeg at eksperimentere og ændre i ingredienslisten og instruktionerne. Disse hjemmelavede burgerboller er et resultat af mine eksperimenter. Jeg har nu lavet dem så mange gange, at jeg synes at alle ingredienserne er godt justeret i forhold til hinanden.
Denne opskrift indeholder nogle få og relativt enkle ingredienser samt nogle få og simple instruktionerne. Alt i alt er disse hjemmelavede burgerboller ret nemme at lave.
Fuldkornshvedemel til burgerboller
I opskriften nedenfor kan du sagtens erstatte lidt af det almindelige hvedemel med fuldkornshvedemel. Fuldkornsmel indeholder flere kostfiber, som hjælper med at holde din krop i balance og får dig til at føle dig mæt i længere tid sammenlignet med almindeligt hvedemel. Udover at gøre bollerne sundere og mere egnede til aftensmad, syntes jeg også at fuldkornsmelet giver bollerne en perfekt balance mellem blødhed og sprødhed. Hvis du ikke har fuldkornsmel, skal du bare bruge almindeligt hvedemel.
De hemmelige tricks til de bedste burgerboller
Der er fire vigtige faktorer for at få et godt resultat og de bedste hjemmelavede burgerboller. Jeg vil starte med at anbefale dig at kigge gennem billederne længere nede på denne side. Her kan du få en god fornemmelse af hvordan burgerbollerne laves. Ud og billederne har jeg listet fire vigtige trin lige nedenfor:
Trick 1 - følg ingredienslisten når du bager
Tip nummer 1 er simpelt - følg ingredienslisten. Jeg har lavet disse boller mange gange og jeg synes alt er velafbalanceret. Når det er sagt, kan det være nødvendigt at tilføje lidt mere eller mindre mel afhængigt af kvaliteten af det mel du bruger. Prøv dog altid at bruge den mængde jeg har angivet i opskriften - det er typisk den rigtige.
Trick 2 - æltning er vigtig
Når du har blandet alle ingredienserne sammen, er det vigtigt at du ælter dejen i mindst 6-8 minutter. Jeg ved at det føles som meget lang tid, især hvis du gør det manuelt med hænderne. Denne æltningsproces nedbryder gluten, som hjælper med at gøre bollerne perfekte luftige og bløde. Du kan med fordel bruge en røremaskine - jeg bruger dog normalt manuel kraft, som også fungerer fint.
Trick 3 - sesamfrø på burgerboller
Når jeg dækker bollerne med sesamfrø, har jeg altid et sammenpisket æg i en dybtallerken og sesamfrøene i en anden dybtallerken. Først dypper jeg halvdelen af bollerne i det sammenpisket æg og derefter over i sesamfrøene - på denne måde får du en perfekt fordeling af frøene - det ser bare rigtigt godt ud.
Trick 4 (Hemmeligheden) - hævning af burgerboller
Denne sidste vigtige faktor er den jeg betragter som hemmeligheden bag disse perfekte hjemmelavede burgerboller. Når jeg sætter burgerbollerne til side for hævning, dækker jeg dem altid med plastfolie eller lignende. Dette lille trick hjælper med at holde på fugten og varmen og sikre at bollerne hæver fint og mere jævnt. En lille sidste sidebemærkning; det er en god ide at bruge lidt ekstra tid, når du former for boller, så du får perfekt runde boller. Du skal helst ikke skylde dig i dette trin.
Sådan laver du de bedste burgerboller
I en stor skål tilføjer du det lunkne vand og opløser gæren. Hvis du bruger tørgær, skal dette tilsættes i trinnet med melet. Derefter tilsættes mel, sukker og salt og blandes sammen. Tilsæt det bløde smør og ælt alt godt i 6-8 minutter. Tildæk den æltede dej og lad den hæve i ca. en time.
Dejen skal hæve ad flere gange. Efter den første hævning, opdeles dejen i to stykker og rulles ud til pølser. Opdel hver pølse i otte lige store stykker, hvilket giver dig i alt 16 boller. Rul hvert af de 16 stykker til små kugler og giv dem et blid, men fast tryk på toppen for at gøre dem flade. Dyp den øverste side af boller i et sammenpisket æg og derefter i sesamfrø. Placer bollerne med en lille afstand imellem hinanden på ovnplade med bagepapir. Nu tildækkes alle bollerne med plastfolie og lader dem hæve i yderligere 1 time og 30 minutter.
Til sidst bages burgerbollerne i ca. 12-14 minutter ved 220 grader. Sørg for at lade dem afkøle lidt, før de serveres.
Burgerbollerne er bedst, når de er afkølet lidt. Du kan nemt gemme bollerne i en lufttæt beholder eller plastpose i ca. 2-3 dage. Opvarm bollerne på en brødrister eller i ovnen i ca. 5-8 minutter ved 200 grader. Du kan også fryse bollerne i op til 1-2 måneder. På denne måde har du altid dine egne hjemmelavede burgerboller klar, når du har lyst til hamburgers til aftensmad.
Hjemmelavede burgerboller (Den bedste opskrift)
Ingredienser
- 5 dl lunkent vand
- 25 g gær
- 900 g almindeligt hvedemel
- 50 g sukker
- 10 g salt
- 75 g blødt smør
- sesamfrø
Instruktioner
- I en stor skål; opløs den gæret i det lunkne vand. Hvis du bruger tørgær, skal du springe over dette trin og tilsætte dette sammen med melet længere nede i opskriften.
- Tilsæt mel, sukker og salt. Rør de tre ingredienser sammen inden det bløde smør tilsættes. Ælt nu alle ingredienserne til en dejlig og glat dej. Æltetiden er ca. 6-10 minutter. Hvis du ønsker en lidt sundere og mere mættende burgerbolle, kan du erstatte 100 gram af det almindelige hvedemel med 100 gram fuldskornsmel.
- Dæk skålen med rent viskestykke og sæt den til hævning et sted lunt i ca. 60 minutter.
- Delt dejen i to lige store stykker og rul hver af dem til store pølser. Derefter opdeles hver pølse til 8 stykker og formes til runde burgerboller. Brug dine fingre til forsigtigt at trykke bollerne flade.
- Forbered to dybe skåle; en med et sammenpisket æg og en med sesamfrø. Dyp først den ene side af bollerne i det sammenpisket æg og derefter over i sesamfrøene. Dette belægger toppen af burgerboller med et flot lag af sesamfrø.
- Sæt de sesamfrø dækkede burgerboller på en ovnplade med bagepapir. Dæk nu hele ovnpladen med et stort stykke plastik. Lad nu burgerbollerne hæve i endnu 1 time og 30 minutter under plastikken. Denne ark af plastik sørger for at holde på fugten, hvilket gør bollerne helt fantastiske.
- Fjern plastik og bag burgerboller i ovnen ved 220 grader i ca. 12-14 minutter.
- Lad nu burgerbollerne afkøle på en ovnrist.
Linda Andersen
Hej er den 2. Hævning 30 minutter eller 1 time OG 30 minutter? Der står begge dele forskellige steder ovenfor?☺️
Madrejsen.dk
Tak for at du gjorde mig opmærksom på fejlen ved 2. hævning af burgerboller. De skal hæve 1 time og 30 minutter anden gang. Jeg retter fejlen i teksten med det samme. Undskyld besværet. Vh Kim (madrejsen.dk)
Bente Hornbech
Hej. Tusind tak for opskriften. Bollerne er fantastiske. Brugte 150 gram fuldkornshvedemel. Mvh Bente
Madrejsen.dk
Hej Bente. Det var så lidt - jeg er glad for at du kan bruge opskriften på hjemmelavede burgerboller. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Marianne
Hej
Super nem og dejlig luftig burgerbolle.
2 gang jeg laver dem ,men bestemt ikke sidste gang.
Venlig hilsen Marianne .
Madrejsen.dk
Hej Marianne
Tak for din besked. Jeg er rigtig glad for at du kan lide opskriften. vh Kim (Madrejsen.dk)
Charlotte Friis
Hej. Kan de hæve under bagefilm eller er det noget specielt plastic?
Vh. Charlotte
Madrejsen.dk
Hej Charlotte. Du kan sagtens hæve under bagefilm. Det handler blot om at fugten fra bollerne bliver omkring bollerne, mens de hæver. vh Kim (Madrejsen.dk)
Maria
Hej Kim
Er det 220 varmluft eller alm ovn?
Mvh
Maria
Madrejsen.dk
Hej Maria. Det er 220 grader ved almindelig ovn. vh Kim
Sofie
Hej, kan dejen laves dagen inden, og hæve i køleskabet over natten?
Madrejsen.dk
Ja det kan du godt. Så skal du bare reducere mængden af gær, da dejen ellers vil overhæve. Jeg har ikke selve lavet testen på denne opskrift, men jeg vil umiddelbart anbefale at bruge halv mængde gær (dvs. cirka 12 gram). Vh Kim (Madrejsen.dk)