På siden her vil jeg vise dig hvordan du kan lave den lækreste og saftigste andebryststeg i sous vide. Sous vide er efterhånden blevet en kendt ting her i Danmark og det forstår jeg godt. Andebryststeg er nemlig en af de tilberedninger, som bliver suverænt godt i sous vide. Stegen bliver perfekt tilberedt hver gang og præcis som du vil have den.
Se også: Opskrift på hel and i sous vide
Ved sous vide tilberedning bevares saft og kraft i modsætning til tilberedning i ovnen, hvor der afdampes en del saft fra kødet. Læs mere nedenfor og se hvilke temperaturer og tider du kan bruge.
Hvilken tid og temperatur til andebryststeg sous vide
Som ved de fleste sous vide tilberedninger, er det netop tiden og temperaturen, som er de vigtigste detaljer du skal have styr på. Da jeg skulle lave andebryststeg sous vide første gang, satte jeg mig for at finde den bedste opskrift og fremgangsmåde. Gennem flere forsøg og forskellige fremgangsmåder, mener jeg have fundet den bedste opskrift.
Mine personlige favoritopskrift på andebryststeg sous vide, er ved at tilberede stegen i 2 timer og 30 minutter ved en temperatur på 58 grader. Ved denne tilberedning opnås et perfekt svagt rosa-resultat, mens masser af saft og smag bevares i kødet. Super lækkert hvis du spørger mig.
Se også: Opskrift på andebryster sous vide
Hvis du derimod ønsker et lidt mere "færdigt tilberedt" resultat, kan du øge temperaturen nogle grader til 62 grader. Kødet bliver stadig super lækkert, blot lidt mere tilberedt. Tiden er den samme.
Tilberedningen af en andebryststeg i sous vide minder naturligvis meget som opskriften på andebryster sous vide. Her er andebrystfileterne blot skåret af stegen og derfor er kødmængden på stegen lidt mere og derved tilberedningstiden lidt mere. Hvis du er interesseret i opskriften på andebrystfileter, kan du naturligvis finde opskriften her på min madblog.
Sådan får du sprødt skind på andebryststeg sous vide
Som bekendt har sous vide tilberedningen et lille problem. Når vi tilbereder kød og andre madvarer sous vide, mangler vi den lækre stegeskorpe, som fås ved traditionel tilberedning i ovn eller pande. Dette er naturligvis også gældende når vi laver andebryststeg sous vide - her mangler vi det lækre og sprøde skind.
Heldigvis kan vi relativt nemt lave et lækkert og sprødt skind på vores steg.
Se også: Sådan laver du den lækreste flæskesteg sous vide
Min personlige favoritmetode når der skal laves sprødt skind efter sous vide tilberedningen, er at bruge en pande med masser af rygende varm olie. Derefter vender og drejer jeg kødet i olien indtil skindet er lækkert sprødt - det tager typisk 1-2 minutter alt afhængig af størrelse på stegen. Huske at krydsridse skindsiden af stegen inden sous vide tilberedningen, dette hjælper med at skindet bliver lækkert sprødt.
Sørg for at bruge rigeligt olie, da det er rigtig godt til at skabe en god varmeovergang mellem den varme pande og selve kødet.
Andesauce efter sous vide tilberedningen
Efter at du har tilberedt andebryststegen i sous vide vandet, vil vakuumposen indeholde lidt saft som er udtrukket fra kødet. Denne saft ville normalt have været fordampet i ved traditionel ovntilberedning.
I stedet for at klippe hul i vakuumposen og hælde denne saft i vasken, kan du sagtens bruge denne saft til at lave en lækker andesauce. Hæld saften gennem en lille si og op i en gryde. Tilsæt lidt fløde og saucekulør og lave en lækker sauce som du normalt ville gøre det.
Andebryststeg sous vide
Ingredienser
- 1 andebryststeg (cirka 1000 gram)
- salt
- peber
Instruktioner
- Brug en skarp kniv til at krydsridse skindsiden af andebryststegen
- Krydr stegen med salt og peber og vakuumpak kødet
- Tilbered kødet ved 58 grader i to timer og 30 minutter
- Klip vakuumposen op og gem eventuelt saften i posen til en andesauce. Dup kødet tørt med køkkenrulle og lynsteg skindsiden på en rygende varm pande med masser af olie
- Skær kødet ud og server med det samme
Sanne
Jeg kan desværre ikke finde nogen der er på ca. 1000g. Hvor lang tid skal det have ved enten 750g eller 1400g? Glæder mig til at prøve.
Madrejsen.dk
I begge tilfælde vil jeg bruge samme tid (to timer og 30 min). Forskellen betyder næsten ingen ting her. vh Kim (Madrejsen.dk)
Søren Ellegaard
Hvor lang extra tid hvis anden er frossen?
Mette Maigaard rasmussen
Når du siger 62grader er den så meget lidt Rosa? For ønsker den ikke for rød inden i. Og evt. hvilken grader skal jeg så stille temperaturen på og tid?
Min andebryst steg er på 700g incl. bryst ben.
Og skærer brystbenet af og koger på det.
På forhånd tak.
Tage Uhrskou
Hej Madrejsen
Lyder spændende med kombinationen and (andebryststeg) og sous vide. Har noteret mig dine tider - men dog et tillægsspørgsmål. Jeg agter nemlig at grillstege andebrystet og bruge Weber rotisserie over kul. Kommer lidt i tvivl - for den sprøde skind skulle gerne være der. Eksempelvis er kylling rigtig godt på rotisserie - men her er også tale om en traditionel kylling. Vil gerne have svar omkring processen - da jeg har fået rigtig gode erfaringer med sous vide.
Madrejsen.dk
Hej. Jeg har ikke selv prøvet netop det setup du beskriver, men jeg kan sagtens forestille mig at det vil virke rigtigt fint. Jeg vil umiddelbart tilberede andebryststegen som i min opskrift og derefter give den knaldvarme over kul med din Weber rotisserie. Du kan med fordel tørre skindet med køkkenrulle inden du starter, på den måde bliver det nemmere sprødt. Jeg håber det lykkes.
Stig
Jeg har købt andebryst stege hvor begge bryststykker sidder på brystbenet. Skal jeg udbene dem inden jeg sous vider?
Madrejsen.dk
Du kan godt tilberede med andebrysterne med brystbenet på. Det er dog vigtigt at vandet få god kontakt med alt kødet, så varmen kan overføres. Personligt ville jeg nok fjerne benet først, da du sikre bedre kontakt med sous vide vandet.
Stig Bahl Jensen
Tak for svar og rigtig glædelig jul