På denne side kan du lære hvordan man laver den bedste og saftigste laks i sous vide. Om det drejer sig om en hel lakseside eller almindelig mindre stykker laks, så kan ud bruge fremgangen i denne opskrift. Læs videre og se hvordan du kan lave et suverænt saftigt og mørt stykke laks i sous vide. Der er tips til hvordan du skal vakuumpakke fisken og hvilke krydderier der passer til laks.
Læs mere: Den saftigste svinemørbrad i sous vide
Laks er i forvejen et meget delikat stykke kød og har kun brug for en meget let og blid tilberedning.
Det er netop ved laks at sous vide teknologien rigtigt kommer til sin ret. Den helt nøjagtige og jævne varmefordeling, sikre at det lækre laksekød bliver forsigtigt og helt præcist tilberedt.
Læs også: Opskrift på saftig kyllingebryst sous vide
Ved at tilberede fersk laks i sous vide, vil du opleve et utroligt saftigt og perfekt mørt stykke kød. Ved at læse videre på siden her, vil jeg vise dig hvordan du kan tilberede laks og få et perfekt resultat hver gang.
Hel laks sous vide temperatur og tid
Når du skal tilberede din laks sous vide, skal du først lige tage stilling til temperaturen og tilberedningstiden. Om det drejer sig om en hel lakseside eller enkle laksestykker, kan du sagtens bruge følgende fremgangsmåde.
Generelt og kort kan det siges at temperaturen skal ligge i intervallet på 45 til 55 grader, hvor temperaturen lige i midten på 50 grader er den jeg vil anbefale. Ved at tilberede laks sous vide på 50 grader, vil du opleve et mørt og super saftigt stykke kød.
Læs også: opskrift på flæskesteg med sprøde svær i sous vide
Hvis du vælger at gå ned i temperatur til 45 grader, vil laksen opleves lidt mere saftig og fersk. Modsat hvis du går op i temperatur til 55 grader, vil kødet være mere fast i strukturen og mere færdigtilberedt.
Med hensyn til tiden vil jeg anbefale at give et almindelig stykke laks, med en tykkelse på en til to centimeter 45 minutter. Her er det i princippet underordnet om det er en hel lakseside eller blot et mindre stykke laks. Det er tykkelsen på kødet, der er vigtigst.
Læs mere: Mine bedste sous vide opskrifter
Konklusion vil derfor være at jeg i denne opskrift på laks sous vide, vil anbefale at anvende en temperatur på 50 grader og en tid på 45 minutter. Dette er absolut den bedste tilberedning af laks, hvis du spørger mig.
Krydderier til laks
I princippet er det fuldstændig op til dig selv hvilke krydderier du vælger at bruge. Det drejer sig faktisk bare om at vælge de krydderier som du selv syntes godt om.
Hvis jeg skal komme med nogle anbefalinger, så vil det være timian, dild, persille, fint hakket chalotteløg og fintrevet økologisk citronskal.
Du skal være opmærksom på at hvis du anvender friske krydderier, så bør du give dem en lyntur under kogende vand for at dræbe eventuelle skadelige spore.
Udover krydderierne tilsætter jeg altid en til to spiseskeer god olivenolie. Det giver en dejlig og fin smag til det lækre fiskekød.
Vakuumpakning af laks
Ved sous vide tilberedning, er det en meget kendt og almindelig måde at anvende vakuumpakning, til at sikre at vores fødevare ikke kommer i kontakt med sous vide vandet. Når vi skal tilberede laks sous vide skal vi, som allerede nævnt, være opmærksom på at fersk laks er et delikat og lidt skrøbeligt stykke fisk.
Når vi anvender vores vakuumspakningsmaskiner, som rent faktisk typisk er ret kraftige, skal vi passe på ikke at trykke og ødelægge kødet for meget.
Når vi tilbereder laks sous vide, vil jeg rent faktisk anbefale dig at springe vakuumpakning over og blot sænke vakuumposen, med laksen, ned i vandet. Ved at hænge vakuumposens åbning udover kanten på gryden, vil trykket fra vandet forsigtigt presse luften i posen ud. Derved får vi stadig skabt en god kontakt mellem vandet og kødet gennem vakuumposen.
Jeg ved dog også der findes vakuummaskiner, der har funktioner, der er mere skånsomme. Hvis du har sådan en kan du naturligvis godt vakuumpakke laksen på almindelig vis.
Tilbehør til laks
Efter at du har tilberedt laks i sous vide vandet, skal det naturligvis serveres med noget lækkert tilbehør. I denne opskrift, har jeg valgt at holde det helt simpelt og lave en simpel salat og et friskbagt brød.
Læs også: Opskrift på mit personlige favoritbrød, der er super nemt at lave
Personligt syntes jeg godt mad må holdes enkelt, så de få ting fremstår bedre. Udover salat og brød kan jeg også anbefale smørstegte kartofler, dampede bønner og naturligvis en god hollandaisesauce.
Laks Sous vide
Ingredienser
- Hel lakseside (eller mindre stykker)
- 2 spsk olivenolie
- Salt
- Peber
- Timian (valgfrit)
- Dild (valgfrit)
- Persille (valgfrit)
- Finthakket chalotteløg (valgfrit)
- Fint revet økologisk citronskal (valgfrit)
- Citronskiver (valgfrit)
Instruktioner
- Læg laksen i vakuumposen og hæld olivenolien over. Tilsæt krydderier. Husk at friske krydderier bør overhældes med kogende vand først.
- Undgå hård vakuumpakning af laksen, da den kan gå i stykker. Spring eventuelt vakuumpakningen over og sænk posen ned i vand med åbningen hængende over kanten.
- Indstil temperatur til 50 grader og tiden til 45 minutter. Tilbered.
- Til sidst kan du vælge at lynsteg nu skindsiden på en rygende varm pande i lidt olivenolie og i 30 - 60 sekunder. Du kan også sagtens bare servere laksen direkte efter sous vide tilberedningen.
Skriv en kommentar til mig om opskriften