Denne opskrift på kyllingebryst i sous vide er simpelthen fantastisk og vil give dig et super perfekt resultat hver gang. Ved tilberedning af kyllingebryst i sous vide sikre dig at kødet har fået en ensartet tilberedning helt fra yderste kødfiber til center af kødet. Efter tilberedning i sous vide vandet skal kødet efterfulgt en hurtig tur på en varm stegepande, derefter har du den sprødeste og saftigste sous vide kyllingebryst du kan forestille dig.
Det saftigste kyllingebryst i Sous vide
Aldrig har det været så nemt at tilberede kyllingebryst perfekt, efter at sous vide teknologien er kommet ind i de danske hjem. Kylling, og specielt kyllingebryst, har altid været en populær ingrediens i det danske køkken. Det er dog min vurdering at specielt kylling, i de senere år, er blevet endnu mere populært i takt med at de sundhedsmæssige og samfundsmæssige fordele er blevet mere almindelig kendte.
Specielt de fedtfrie kyllingefileter er blevet et stort hit hos personer, der ønsker at leve en sundere livsstil og generelt reducere kalorieoptaget. Sammenlignet med det meste okse- og svinekød er magre kyllingebryster et godt alternativ. Set fra samfundets side kræver produktionen af kylling en mindre CO2 belastning af vores klima.
Men nok om kylling generelt, tilbage til fordelen med dette indlæg, nemlig denne opskrift på kyllingebryst i sous vide og hvor nemt det faktisk kan lade sig gøre.
Kyllingebryst sous vide temperatur og tid
De to vigtigste ting du skal tage stilling til, når du skal tilberede kyllingefilet i sous vide, er først og fremmest temperaturen på vandet og tilberedningstiden. Specielt kyllingebryst har et ret stor temperaturinterval, så du skal derfor vælge hvad du foretrækker.
Kyllingebryst i sous vide kan tilberedes ved en temperatur fra cirka 60 grader op til cirka 75 grader. Ved de lave temperaturer opnås et meget saftigt og blødt kyllingebryst. Ved de højere temperaturer vil brystet blive mere fast i strukturen dog stadig saftigt. Med hensyn til tilberedningstiden skal kødet have mellem en til tre timer.
I dette interval er kyllingen færdigtilberedt. Her drejer det sig primært bare om, at få det hele til at passe ind med resten af maden du skal lave. Det er netop dette tidsinterval der er super smart, når der tilberedes kyllingefilet i sous vide.
Min anbefaling på tid og temperatur
Min favoritmetode og anbefaling er at tilberede kyllingebryst i sous vide ved 62 grader i cirka to timer. Det er min erfaring at ved denne temperatur opnår du en perfekt saftig kyllingefilet. Nu sidder du måske og tænker om 62 grader ikke er en lidt for lav kernetemperatur på kylling. Var der ikke noget med salmonella og kylling? Netop dette kan du læse mere om i afsnittet nedenfor.
Kylling og salmonella
I rigtig mange år har de officielle anbefalinger været, at når det drejer sig om kylling, skal kødet altid gennemsteges. Ved gennemstegning forstås det at alt kødet som minimum skal opnå en temperatur på 75 grader. Det skyldes at kyllingekød har været en smittekilde af salmonella.
I teorien anbefales det stadig at kylling tilberedes til en minimum temperatur på 75 grader. I praksis antages det dog i dag at salmonella er udryddet i Danmark, så risikoen er derfor meget lille selv ved en temperatur under 75 grader. Samtidig gør den relativ lange tilberedning at eventuelle salmonella dør ved den lavere temperatur. Her er det altså tiden, der gør forskellen og ikke temperaturen.
Hvis du stadig ikke er helt tryk ved at tilberede kyllingebryst i sous vide ved kun 62 grader, kan du altid hæve temperaturen til de 75 grader. På den måde er du helt sikker på at eventuelle salmonella bakterie er dræbt.
Ved tilberedning på 75 grader opnår du stadig et super lækker og saftig kyllingebryst, der dog er mere fast i kødet end ved 62 grader, som er min temperaturanbefaling. Det er netop det, der er fantastisk ved at tilberede kyllingefilet i sous vide, resultatet er stadig dejligt saftigt selvom du vælger den ene eller anden temperatur.
Kyllingebryst (Sous vide opskrift)
Ingredienser
- 500 g kyllingebryst (eventuel med skin)
- Timian
- Salt
- Peber
- Olie
Instruktioner
- Start med trimme kyllingebrysterne for det værste fedt.
- Krydr kødet med salt, peber og eventuelt friskhakket timian.
- Vakuumpak kødet eller brug en double-zip pose.
- Tilbered kyllingebrysterne ved 62 grader i mindst en time eller op til tre timer.
- Den færdigtilberede kylling skal nu have en stegeskorpe. Hvis du har brugt kyllingebryster med skin, kan du med fordel drysse skinsiden med et fint lag af hvedemel. Dette hjælper med at gøre skinnet fantastisk sprødt. Steg nu kyllingen på en varm stegepande i olie i cirka et til to minutter. Tryk gerne kødet ned mod panden for at få et godt resultat.
Hanne hansen
Kan man give kyllingen længere tid ved mindre grader feks ved 56 grader hvor længe skal det så sous vide det er nemlig fordi jeg har en flanksteak på 8 timer ved 56 grader også tænkte jeg og putte kyllinge filet i senere kan man det
Madrejsen.dk
Du kan i princippet godt give kyllingen længere tid ved lavere temperatur, så skal du blot regne med at konsistensen bliver mere "pulled chicken" agtig. Jeg vil derfor umiddelbart ikke anbefale dig at gøre den måde. vh Kim (madrejsen.dk)