I nogen tid har jeg eksperimenteret med at lave hjemmelavet pitabrød. Jeg må sige at jeg har været frem og tilbage flere gange, før jeg endte med den absolut bedste opskrift.
Se også: Opskrift på hjemmelavet Indiske Naan brød på pizzasten
Det jeg bedst kan lide ved pitabrød, er at jeg kan fylde dem med nøjagtige det fyld jeg selv foretrækker. Mit personlige favoritfyld er pulled pork, Avocado, majs, friske spinatblade, agurk og selvfølgelig en lækker hjemmelavet dressing. Det er naturligvis helt op til dig, hvilken slags fyld du foretrækker. Du har sikkert dit helt egen favoritfyld, som du altid bruger.
Som altid vil jeg være rigtig glad for at høre fra dig i kommentarfeltet nedenfor, hvis du har nogen forslag eller kommentar til opskriften - måske du har nogle gode råd?
De bedste hjemmelavede pitabrød
Opskriften på hjemmelavet pitabrød, jeg har vist nedenfor på denne side, er resultatet af adskillige forsøg. Den egentlige ingrediensliste har jeg næsten ladet være uberørt, da det primært kun er en almindelige bolledejsopskrift. Det er til gengæld processen med at bage pitabrødet, så det hæver op og bliver dejligt luftige, der har givet mig lidt problemer. Men nu har jeg løst koden, og jeg må sige at det faktisk er ret nemt, når man blot følger et par gode tips og tricks.
Se også: Opskrift på sundt pulled chicken (perfekt til pitabrød)
Nedenfor har jeg nævnt de vigtigste ting, du skal overveje og være opmærksom på, når du laver dine hjemmelavet pitabrød. Hvis du følger mine tips, bør du være i stand til at lave de bedste og luftigste hjemmelavet pitabrød. Husk altid at det nogen gange tager et par forsøg, før du har fået følelsen ind i dine hænder. Men når du har fået den, lover jeg dig at det er en suveræn oplevelse at se pitabrødet hæve op i ovnen.
Tip 1 - Høj temperatur
Det er vigtigt at temperaturen i ovnen er meget høj og at hele ovnen opvarmes inden du bager dine pitabrød. Ovnen skal opvarmes til 250 grader og derefter lad den forblive ved denne temperatur i mindst 5-10 minutter, inden du bager pitabrødene. Dette vil opvarme hele ovnen, så temperaturen ikke flader så meget når du åbner lågen.
Tip 2 - Pizzasten til pitabrød
Ved bagning af pitabrød bruger jeg altid min runde pizzasten. Den gode ting ved en pizzasten er at når den er opvarmet, indeholder den en stor mængde termisk energi. Igen, på denne måde vil stenen ikke køle ned ved at åbne lågen til ovnen. Men hvis du ikke ejer en pizzasten, kan du også bruge en almindelig ovnplade. I dette tilfælde skal du bare huske kun at bage to pitabrød ad gangen, så du sørger du nemlig for at hvert brød bliver bagt ved høj temperatur.
Tip 3 - Jævnt og fladt pitabrød
Når du fladtrykker pitabrødene, er det vigtigt at brødet er jævnt fladt og at de ikke har større luftlommer fanget inde i brødet. Hvis brødet ikke er jævnt fladt eller har luft indvendig, vil de hæve ujævnt, når du bager dem. Jeg bruger typisk bagsiden af en tallerken til at trykke pitabrødene flade og derefter giver jeg dem et forsigtigt rul med en kagerulle for at trykke luftbobler ud.
Hjemmelavet Pitabrød
Ingredienser
- 25 g gær
- 3 dl lunkent vand
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk sukker
- 425 g hvedemel
- 1 tsk salt
Instruktioner
- I en stor skål opløses den friske gær i det lunkent vand.
- Tilsæt sukker og olie. Rør for at blande ingredienserne.
- Tilsæt mel og salt. Ælt alt til en dejlig og smidig dej. Denne æltningstid tager cirka 5-10 minutter. Du kan med fordel bruge en røremaskine.
- Dæk skålen med et ren viskestykke og sæt dejen til hævning cirka 40 minutter.
- Delt dejen i 8 stykker og rul dem til glatte boller.
- Lad bollerne hæve/hvile i cirka 10 minutter mens ovnen forvarmes op til 250 grader. Hvis du har en pizza sten så læg den i ovnen - ellers er en normal ovnplade også tilstrækkelig.
- Det er en god ide at bage pitabrødene to-og-to. På denne måde er det lettere at holde den høje temperatur i ovnen. Den høje temperatur er vigtig for at få luftige pitabrød.
- Brug bagsiden af en tallerken til at tykke to boller helt jævnt flade. Tykkelsen skal være cirka 1/2 cm. Det er vigtigt at brødet er jævnt fladt og ikke har nogen åbenlyse stor luftlommer fanget indvendig (fra da brødet hævede). Det er en god ide at afslutte ved forsigtigt at rulle brødet ved hjælp af en kagerulle - for forsigtigt at trykke/rulle lidt luftbobler ud.
- Overfør forsigtigt to pitabrød til den varme pizzasten inde i ovnen. Sørg for at brødets side, som før vendte ned mod dit køkkenbord mens du rullede det, vender opad væk fra den varme pizzasten. På den måde vender den fugtigste del af brødet væk fra den varme pizzasten. Dette er et lille trick for at sikre at pitabrødet puffer pænt op til luftige brød.
- Hvis du ikke har en pizzasten, skal du bruge en ovnplade med bagepapir. Bare sørg for at hele ovnen er varmet rigtigt godt op.
- Bag brødet i cirka 5-6 minutter. Pitabrødet skal hæve op, blive sprødt udenpå og skabe en luftlomme indvendig.
- Lad pitabrødet afkøle lidt, før det serveres.
Annette
Meget lækker opskrift:). Hvis jeg også vil lave en lidt grovere variant samtidig, hvilken grov meltype vil du så erstatte en smule af hvedemelet med?
Madrejsen.dk
Mange tak for dine pæne ord, det er jeg glad for. Du kan med fordel erstatte lidt af hvedemelet med fuldkorns hvedemel. Jeg har ikke selv forsøgt endnu, men du kan forsøge og starte med at erstatte 100 gram af hvedemelet.
Sus
Mine bliver sindssygt klistrede. Har du skrevet rigtig mængde mel på?
Madrejsen.dk
Jeg har lige double tjekket, og det er den mængde mel jeg normalt bruger. Når dej er klisteret, kan det skyldes at du skal ælte lidt mere. Jeg ælter gerne 10 minutter. Håber det bliver en success for dig.
Jytte
Skal bagestenen smøres med olie, eller skal der mel på den?
Lækker opskrift. Prøver den i morgen.
Tror børnebørnene vil elske dem.
Madrejsen.dk
Nej bagestenen ska som udgangspunkt ikke smøres med noget. Du kan dog godt drysse lidt mel på den. Jeg håber du bliver glad for opskriften.
Louise
Super fine pitabrød.
Rigtig god forklaring og tips. Det er så meget nemmere at der er billeder at kigge ud fra.
Madrejsen.dk
Jeg er glad for at du kan bruge opskriften på hjemmelavede pitabrød. Det er nemlig meget nemmere med billederne, de beskriver det meget simpelt hvordan man skal gøre. vh Kim (Madrejsen.dk)
Pia
Kan pita brødene fryses ?
Madrejsen.dk
Det har jeg faktisk aldrig prøvet, men det vil jeg absolut mene at man sagtens kan 🙂
Chris
Super lækker opskrift - de bliv virkelig perfekte 🙂
Pernille
Kan man koldhæve dejen, så man ikke behøves at lave det på dagen?
Madrejsen.dk
Jeg har aldrig selv prøvet at lave dejen med koldhævning, men jeg kan da ikke se hvorfor det ikke skulle virke. Det specielle i denne opskrift er helt sikkert selve bageprocessen. vh Kim (Madrejsen.dk)
Louise
Super god opskrift og så nem at følge. Mine pitabrød blev virkelig lækre og når jeg har øvet mig lidt, tænker jeg at fremgangsmåden hurtigt kommer ind under huden. Tak!!
Madrejsen.dk
Fedt! Jeg er glad for at høre, at du kan lide opskriften på hjemmelavede pitabrød 🙂 Vh Kim (madrejsen.dk)
Heidi
Hvor lang til i forvejen kan man bare dem, skal lave til min søns fødselsdag, men har ikke prøvet det før
Madrejsen.dk
Det er faktisk et godt spørgsmål - jeg har altid bare spist dem direkte eller dagen efter jeg har lavet dem. Men jeg vil gætte på at de sagtens han holde sig fine i en uge. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Kirstine Gabrielle Green Petersen
Hej. Jeg vil gerne lave pitabrød efter din opskrift, men bruger du varmluft i ovnen?
Vh. Kirstine Gabrielle Green Petersen
Madrejsen.dk
Hej Kirstine. Ja jeg bruger varmluft i ovnen, når jeg laver pitabrød. Det er vigtigt at ovnen er godt gennemvarm inden du begynder at bage brødene. Jeg håber du få lavet nogle dejlige pitabrød. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Jens
Jeg skifter bagestenen ud med et bagestål, og aldrig bagepapir ved temperaturer over 220 grader, men ellers bliver de drøn gode..
morten
går ud fra det er varm luft ovn??
Madrejsen.dk
Ja det er varmluft ovn, der skal bruges når du laver pitabrød. vh Kim (Madrejsen.dk)