Naan brød er hele Indiens favoritbrød. På siden her kan du læse om min jagt på den bedste opskrift på hjemmelavet Naan brød. Du kan læse om mine mange fejlede forsøg - men vigtigst af alt, du kan læse om hvordan jeg kom frem til opskriften, der kan lave hjemmelavet Naan brød, der er på højde med det man får på indiske restauranter.
Lækkert, blødt og stadig sprødt - præcis som Naan skal være!
Se også: Opskrift på den BEDSTE butter chicken
Når du skal lave det bedste hjemmelavet naan brød, er der to vigtige detaljer du skal have styr på - dejen og bageprocessen. Læs videre og lær hvor nemt det faktisk er, at lave det bedste naan brød.
Den bedste dej til Naan
Som nævnt, har jeg lavet adskillige forsøg over en længere periode, for at finde den bedste opskrift på hjemmelavet naan brød. En af mine vigtige erfaringer, som virkelig gør en forskel på kvaliteten af naan brødet er ingredienserne i selve naan dejen.
Når du skal lave det bedste Naan brød, er der en vigtig detalje som rigtig mange mennesker tager fejl af. Et Naan brød indeholder ikke vand, men er derimod baseret på mejeriprodukter.
Se også: Opskrift på Chicken Tikka Masala
I princippet er naan brød en helt almindelige og simpel brødopskrift, hvor den eneste forskel mellem en pizzabund og Naan er selve dejen.
En pizzadej er udelukket baseret på mel, gær, salt og vand og bliver en sprød og tæt dej, præcis som en god pizza skal være.
Naan dej er baseret på yoghurt, mel, salt og gær - altså et mejeriprodukt, der indeholder fedt. Fedt hjælper til med at sørge for at gluten ikke dannes på samme måde, som ved en almindelig vandbaseret dej.
Dette betyder at Naan brødet vil opleves mere blød, som er et kendetegn for et lækkert Naan brød. Det bedste Naan brød er sprødt, men skal ikke sprække i flager som en super sprød pizzabund.
Sådan bages hjemmelavet Naan på pizzasten
Det rigtige og autentiske Naan brød bliver bagt i en Tandoori oven. En tandoori ovn er en isoleret cylindrisk ovn typisk lavet af mursten, ler og sten som varmes op til rigtige høje temperaturer ved hjælp af en bunke kul i bunden af ovnen. En rigtig tandoori ovn bliver op imod 500 grader varm, hvorefter det ubagte naan brød klaskes/klistres på indersiden af den åbne ovn. Her bages brødet i meget kort tid til det er sprødt men stadig lækkert blødt.
Når vi skal lave hjemmelavet Naan brød på pizzasten, er det vigtigt at vi kommer rigtigt højt op i temperatur for at efterligne den rigtige Tandoori ovn. Det er vigtigt at pizzastenen sættes ind i en kold ovn og opvarmes gradvist mens selve ovnen varme op. På den måde undgås det at stenen revner.
Se også: Opskrift på de bedste hjemmelavet pitabrød på pizzasten
Opvarm ovnen og pizzastenen til 275 grader og lad det hele blive godt gennemvarmt. Lad ovnen hodle temperaturen i minimum 10 minutter, så du er sikker på at den er helt varm.
Det smarte ved en pizzasten er at den har en høj termisk masse, som betyder at den ikke taber varmen så nemt når vi åbner for ovnen eller lægger koldt dej ind på den.
Bag Naan brødene i kort tid og et ad gangen. Pas på med ikke at give brødene for meget, ellers bliver de bare sprøde som en pizzabund. Vi er interesseret i et brød, der er sprødt på ydreside men stadigt blødt indvendig. I en korrekt opvarmet ovn er bagetiden er cirka 3-5 minutter - ikke mere.
Naan brød på pizzasten
Ingredienser
- 25 g gær
- 625 g mel (højt protein indhold)
- 10 g salt
- 25 g sukker
- 425 g sødmælksyoghurt
- smeltet smør (til pensling)
Instruktioner
- Opløs gær og sukker i yoghurten
- Tilsæt salt og mel og ælt alt sammen i 5-10 minutter. Dejen skal være glat og let klistret. Sæt dejen til hævning et lunt sted indtil dejen er dobbelt størrelse (cirka to timer)
- Del dejen i 12 stykker og rul dem til boller. Lad bollerne hæve under et meldækket viskestykke indtil de er dobbelt størrelse (cirka to timer)
- Tænd ovnen på 275 grader og lad den bliver rigtig godt gennemvarm. Brug ikke bagepapir men derimod en lidt meldækket bradepande. Bagepapir kan brænde ved disse temperaturer
- Brug dine fingre til at trykke bollerne helt flade til meget tyndt Naan brød. Lav dem ekstra tynde, da de nok skal hæve op i ovnen. Pensel dem med smeltet smør og bag dem derefter i kort tid (maksimalt 3-5 minutter - brug stopur) på den ultra varme pizzasten eller ovnplade
- Server straks mens de er varme
Marianne
Skal brødene vendes? I henholdsvis ovn og på pizzasten?
Madrejsen.dk
Nej det er ikke nødvendigt at vende dem. De skal blot bage med "hård" varme i kort tid. Vh Kim (madrejsen.dk)