Gode danske morgenboller er noget af det bedste jeg ved. Denne opskrift på koldhævede morgenboller er simpelthen super god og perfekt til weekenden, hvor der gerne må gøres lidt ekstra ud af morgenmaden.
Der er bare et eller andet specielt hyggeligt over at sidde og spise hjemmebagte morgenboller i weekenden. Specielt de weekender, hvor der ikke er andet på programmet end at der bare skal hygges - disse dage smager de hjemmebagte morgenboller bare lidt bedre.
På denne side her, vil jeg gerne dele min nemmeste opskrift på koldhævede morgenboller. Netop disse koldhævede morgenboller får en fantastisk sprøde skorpe og en blød kerne, præcis som morgenboller skal være.
Sprød skorpe og masser korn
Grunden til at jeg holder rigtig meget af denne opskrift på koldhævede morgenboller, er at de får den lækreste sprøde skorpe og en dejlig fugtig og blød kerne. Her spiller kombinationen mellem grov mel, havregryn og fem-korns blandingen perfekt ind.
Denne afbalancering mellem disse ingredienser er helt i top, hvis du spørger mig. Disse morgenboller er helt klart en af mine absolut favorit retter til morgenbordet i weekenden.
Hjemmelavede sunde morgenboller
Hvis du kigger gennem ingredienslisten på disse hjemmelavede koldhævede morgenboller, vil du bemærke at de indeholder flere typer kerner, lidt groft hvedemel og havregryn. Det er derfor sikkert at sige at disse hjemmelavede morgenboller er et super alternativ til almindelige hvide boller, som ellers er meget populære på det danske morgenbord.
Selvom disse koldhævede morgenboller indeholder masser af sunde kostfiber og proteiner, går det bestemt ikke ud over kvaliteten og fornøjelsen ved at spise disse boller.
Jeg vil faktisk sige tværtimod, disse koldhævede morgenboller har nemlig en super sprød skorpe og er fantastisk bløde kerne, hvilket helt sikkert skyldes de forskellige frø og kerner, der tilsættes disse morgenboller.
Mit favorit weekendsmorgenmad
Som nævnt i afsnittet lige ovenfor, er denne opskrift på koldhævede morgenboller en absolut favorit og helt sikkert en af mine tre mest bruge morgenmadsopskrifter til weekenden.
Sammen med disse koldhævede morgenboller, er de to andre af mine top-tre retter hjemmelavet Egg McMuffin og mine cloudy eggs med bacon.
Hvis du er interesseret i at prøve noget nyt og anderledes weekendsmorgenmad, vil jeg klart anbefale dig at kigge fordi disse to opskrifter som jeg har postet her på min madblog. Du kan finde begge opskrifter i morgenmadssektionen i menuen ovenfor.
Fordelen ved koldhævede morgenboller
I denne opskrift på koldhævede morgenboller er det specielle, ret præcist som navnet antyder, at bollerne har hævet koldt og ikke lunt, som ellers er meget almindeligt når vi bager brød i køkkenet. I stedet for at hæve denne bolledej lunt ved en radiator, skal denne dej hæve mindst otte timer i køleskabet og gerne natten over.
Der er flere fordele ved koldhævede morgenboller, men det smarteste er helt sikkert at du kan klargøre denne bolledej om aftenen dagen før morgenbollerne skal bages.
På denne måde slipper du for besværet om morgenen, hvor du formodentlig bare er mest interesseret i at slappe af. En koldhævet bolledej skal kun formes til boller om morgenen og derefter hæve en times tid før de bages.
Der er derfor en minimal smule arbejde og lidt vente tid, men det er helt sikkert besværet vær. Disse koldhævede morgenboller er nemlig helt fantastiske i weekenden og så er det også super dejligt med duften af friskt bagt brød i huset.
Tilbehør til morgenboller
Jeg foretrækker at servere mine friskbagte morgenboller med en skive ost og lidt marmelade - helt simpelt, men stadig utroligt lækkert hvis du spørger mig.
Du kan selvfølgelig bare vælge præcis det tilbehør til dine morgenboller, som du foretrækker. Hvis du får gæster eller bare er endnu mere interesseret i at gøre din morgenmad ekstra specielt, vil jeg klart anbefale dig at lave noget hjemmelavet tilbehør.
Her på min madblog har jeg flere forskellige opskrifter på tilbehør til morgenmaden.
Prøv for et eksempel at lave noget hjemmelavet Nutella eller måske hjemmelavet marmelade. Begge dele passer super godt til disse koldhævede morgenboller og er begge super nemme at lave. Du kan finde opskrifterne ved at bruge søgefeltet på forsiden.
Opskrift på koldhævede danske morgenboller
Denne opskrift på koldhævede morgenboller er helt fantastisk nem at følge. Du starter med at opløse gæret og sukker i det kolde vand og mælk. Tilsæt derefter resten af ingredienserne og ælt alt sammen til en lidt klisteret og jævn bolledej. Nu skal bolledejen hæve i køleskabet i mindst otte timer, men du kan sagtens lade den stå længere.
Hvis du har planlagt at din bolledej skal hæve i rigtig mange timer, kan du med fordel reducere gærmængden en lille smule for på den måde at reducere hævehastigheden. Dæk skålen med husholdningsfilm, når den hæver i køleskabet, for på den måde at undgå at dejen tørrer ud.
Efter tiden i køleskabet er din koldhævet bolledej klart til at blive formet til boller. Brug to spiseskeer, der er dyppet i varmt vand, til at tage fat i dejen og sætte fine boller på en bageplade med bagepapir. Prøv at forme bollerne høje og lidt spidse. Den klæbrige bolledej har nemlig tendens til at flyde lidt ud, når den hæver.
Når du har formet bollerne, skal de pyntes med den ynglingstopping. Jeg bruger personligt forskellige kerner og frø. Her tænker jeg på sesamfrø, chia frø, birkes og solsikkekerner. Pensel bollerne med et sammenpisket æg og drys med frø og kerner.
Sæt bollerne til efterhævning i en time et lunt sted, hvorefter du bager dem ved 200 grader i cirka 30 minutter.
Danske koldhævede morgenboller
Ingredienser
- 2,5 dl vand
- 2,5 dl mælk
- 1/3 pk gær (15 g)
- 2 tsk sukker
- 1 dl groft hvedemel
- 1 dl havregryn (grove eller fine)
- 1 dl fem-korns blanding (eller hvedekerner)
- 500 g hvedemel
- 2 tsk salt
Instruktioner
- Opløs gær og sukker i det kolde vand og mælk.
- Tilsæt resten af ingredienserne og ælt at sammen til en jævn og klisteret dej.
- Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet i cirka 8-12 timer. Perfekt at lave den aftenen før, hvis den skal bruges til morgenboller.
- Dyp to spiseskeer i koldt vand og brug dem til at sætte boller på en bageplade med bagepapir. Prøv at lave lidt høje og runde boller. Når de hæver, flyder/flader de lidt mere ud.
- Lad bollerne hæve cirka en time et lunt sted.
- Efter hævningen pensles bollerne med et sammenpisket æg og pyntes med forskellige kerner og frø.
- Bag bollerne i en 200 grader forvarmet ovn i cirka 30 minutter.
Karen Kennette
Hvor kan man finde 5-korns blanding i USA?
kimbnie@gmail.com
Hej. Nej jeg tror ikke du kan finde de specielle fem-korns blandinger i USA. Jeg vil dog anbefale dig at kigge på min engelske blog, hvor jeg har samme opskrift. Der har jeg skrevet lidt om netop dette problem med fem-korns bladningen i udlandet. https://nordicfoodliving.com/recipe-for-nordic-breakfast-buns/
Lise
Har lavet denne to gange, men begge gange er dejen meget mere fast og ikke ligesom billederne. Sikker på vand/mælk mængden passer ? Eller gør jeg noget galt ?
Madrejsen.dk
Hej Lise. Jeg har lige double tjekket min opskrift, og ja vand/mælk forholder skulle gerne passe. Det er dog et stykke tid siden at jeg har lavet opskriften. Jeg vil dog anbefale dig at tilsætte måske 1/2 - 1 dl mere væske. Næste gang jeg laver opskriften, vil jeg sørge for at måle helt præcist af for at doublebekræfte mine mål. Tak for at du skriver til mig. Vh Kim (Madrejsen.dk)