På denne side her vil jeg guide dig gennem hvordan du følger den lækreste og nemmeste opskrift på lammekølle i Sous vide. Lammekølle til påskefrokosten er simpelthen noget af det bedste og er nærmest en fast tradition for rigtig mange mennesker i påskedagene.
Ved tilberedning af lammekølle i sous vide er der nærmest en skudsikker garanti for at dine gæster vil rose dig til helt skyerne, på grund af denne fantastisk saftige og møre lammesteg du serverer for dem. Læs videre og lær hvordan du kan lave den bedste påskelammekølle i sous vide.
Klargøring af lammekølle før sous vide
Det første du skal gøre, inden du vakuumpakker din friske lammekølle, er at klargøre lammestegen. Start med at fjerne eventuelle store fedtklumper eller tykke sener, typisk er en lammekølle allerede klargjort fra slagteren.
Læs også: Nem opskrift på bagte kartoffelskiver (perfekte til Påskefrokosten)
For at få en flot stegeskorpe på stegen, skal du ridse kødet med en skarp kniv. Skær lange og skrå ridser i kødet med en afstand på cirka én centimeter. Først på den ene led, derefter på den anden led. Sørg for at ridse hele lammekøllen på alle overflader.
Slut af med at krydre stegen med masser af salt, peber, olivenolie, hvidløg og rosmarin. Brug meget gerne frisk rosmarin. Din lammekølle skal nu vakuumpakkes eller lægges i en madpose, der kan tåle den høj temperatur og den lange tid i sous vide vandet.
Din lammekølle er nu klar til at blive tilberedt i sous vide vandet. Læs nedenfor hvilken temperatur og tid du skal give din lammekølle i sous vide.
Generelt om tilberedningstiden ved lammekølle Sous Vide
Når du skal lave lammekølle i sous vide, er det både vigtigt at tage stilling til tidberedningstemperatuen og tilberedningstiden. Først skal du bestemme hvilken mørhed du ønsker at din lammekølle i sous vide skal have. Der er nemlig flere forskellige måder at en lammekølle kan tilberedes og servers på. Dette er meget op til dig selv og hvordan du bedst kan lide din lammekølle tilberedt.
Den mest traditionelle måde at tilberede en lammekølle er ved at skære den i lækre og saftige skiver. Du kan dog også vælge at give din lammekølle i sous vide lang tid og på den måde gøre den super mør at den nærmest kan trækkes fra hinanden.
Skærefast lammekølle
Hvis du ønsker den mest traditionelle tilberedning af din sous vide lammekølle, vil jeg anbefale dig en tidberedningstid på 8-12 timer. Personligt sigter jeg selv gerne efter 10 timer.
Du har altså en fantastisk fleksibilitet her og kan tilpasse serveringen af din lammekølle præcis når det passer dig og når dine gæster er kommet og klar.
Super mør lammekølle
Hvis du øønsker at tilberede en lammekølle, der er så super mør at den nærmest kan trækkes fra hinanden skal du give den cirka 24 timer.
Generelt om temperaturen ved Lammekølle Sous Vide
På samme måde som tilberedningstiden, er det også rigtigt vigtigt at tage stilling til temperaturen af dit sous vide vand. Her er der nogle få og simple guidelines. Hvis du ønsker en flot rosa/rød lammekølle skal du bruge en temperatur på 55-56 grader i cirka 10 timer.
Hvis du ønsker en mere traditionel rosa-medium farve, skal du vælge en temperatur på 58-60 grader i cirka 10 timer. Endeligt, hvis du foretrækker din lammekølle medium-gennemstegt skal du bruge en temperatur på 63-65 grader i cirka 10 timer.
Den bedste tid og temperatur ved lammekølle sous vide
Som sagt er der flere forskellige præferencer og måder at tilberede en lammekølle i sous vide. Min personlige erfaring og anbefaling vil dog være at give din sous vide lammekølle 10 timer ved en temperatur på 58 grader. På denne måde får du en super lækker, mør og saftig lammekølle til påskefrokosten.
Læs også: Opskrift på lammekrone i sous vide (Super saftig)
Sådan laves stegeskorpen på lammekøllen efter sous vide
Når du har tilberedt din lækre lammekølle i sous vide vandbadet i de cirka 10 timer, vil stegen i princippet være helt færdigtilberedt og kan faktisk serveres med det samme. Det eneste 'problem', hvis man kan kalde det det, er at kød, der er tilberedt i sous vide, ikke får den lækre stegeskorpe, som ved traditionelle tilberedning i ovnen.
Heldigvis kan vi nemt lave en perfekt og lækker stegeskorpe på lammekøllen. Efter tilberedningen i sous vide vandet, lægger du lammekøllen op i et ildfast fad. Det er en god idé at hæve den spidse ende af køllen med en sølvpapirskugle. På den måde sikre du dig at den varme luft i ovnen kan cirkulere omkring hele lammestegen. Giv nu stegen en hurtig tur i en meget varm ovn.
Det er lidt forskelligt hvad der er nok, men typisk giver jeg min lammekølle cirka 15 minutter i en 240 grader forvarmet ovn og gerne afsluttet med et par minutter med fuld grill. Brug gerne varmluftsfunktionen for at sikre at hele lammestegen opnår fuld varme hele vejen rundt.
Opskrift på lækker glaze til lammekølle
Efter at du har lavet din hjemmelavet lammekølle i sous vide, vil posen indeholde en del kødsaft, som er trukket ud af kødet. Ved en traditionel tilberedning af lammekølle i ovnen, vil en stor del af denne lækre kødsaft være fordampet. Ved tilberedning i sous vide bevarer vi alt denne smagsholdige kødsaft. Jeg vil klart anbefale dig at gemme denne kødsaft og bruge den til at lave en lækker glaze/sauce, der kan hældes ud over lammekøllen når den er færdig. Du kan lave en super lækker glaze ved at hælde kødsaften direkte fra vakuumposen over i en lille gryde. Tilsæt nu cirka to-tre deciliter balsamico og bulderkog det hele i cirka 15 minutter eller indtil det er kogt indtil en tykkere glaze. Hæld nu denne glaze over din færdiglavet lammekølle, lige før den skal skæres ud.
Ideer til tilbehør til lammekølle
En lækker og hjemmelavet lammekølle i sous vide skal selvfølgelig serveres med noget lækkert tilbehør. Personligt foretrækker jeg at servere min lammekølle med nogle råstegte ovnkartoflerne, en lækker sauce og en frisk grøn salat. Du kan med fordel varme/riste dine forkogte ovnkartofler sammen med lammekøllen, når den skal have lavet en stegeskorpe.
Lammekølle (Sous Vide opskrift)
Ingredienser
- 1,5-2 kg lammekølle
- salt
- peber
- frisk rosmarin
- 2 spsk olivenolie
- 2 fed hvidløg, presset
- 3 dl balsamico
Instruktioner
- Start med at fjerne de største fedtklumper og sener fra lammekøllen.
- Brug en skarp kniv til at ridse/skære overfladen af stegen. Skær først den ene vej med en afstand på cirka én centimeter, skær dernæst på skrå den anden vej med en afstand på cirka én centimeter. Lammekøllen har nu flotte rudefelter på hele stegen.
- I en lille skål blander du olivenolie, hvidløg og rosmarin sammen til en tyk pasta.
- Brug dine hænder til at masser pastaen ind i lammekøllen. Krydr med masser af salt og peber.
- Læg lammekøllen i en sous vide pose og vakuumpak den. Du kan også bruge zip-lock poser - de skal dog bare være at god kvalitet, der kan tåle den lange tilberedningstid.
- Læg lammekøllen i sous vide vandet ved 58 grader i 10 timer.
- Efter tilberedningen i sous vide hældes kødsaften over i en gryde sammen med tre deciliter balsamico. Kog alt sammen kraftigt i cirka 15 minutter. Det skal koges ind til en tyk sauce/glaze. Du kan evt. presse den tykke glaze gennem en si, for at få den helt glat.
- Læg lammekøllen op i et ildfast fad. Sørg for at den varme luft i ovnen kan cirkulere omkring hele stegen. Dette gøres ved at lægge en sølvpapirskugle under den tynde og spidse ende af stegen.
- Lav nu en lækker stegeskorpe på lammekøllen, ved at give den cirka 15 minutter i en 240 grader forvarmet ovn. Brug eventuelt forsigtigt grillfunktionen de sidste to-fire minutter.
- Hæld din hjemmelavet sauce over stegen og skær den ud. Server straks.
Anita Toxvig Jørgensen
Lækker opskrift.. Er der en grund til, at du ikke putter hvidløg indeni i køllen som man sædvanligvis gør? Mvh Anita
kimbnie@gmail.com
Hej Anita. Du kan sagtens vælge at putte hvidløg i, det bliver kun endnu mere lækkert. Huske at give det friske hvidløg er hurtig tur med kogende vand, for at dræbe eventuelle svampesporer.
Peter
Hejsa. Kan jeg sous vide den dagen før, og skal den så have længere tid i ovnen?
Vh Peter
Danjal
Hvor stort kar skal man have, for at tilberede lammekøllen?
Madrejsen.dk
Det er svært at svare på direkte. Men det er vigtigt at karret er stort nok til at vandet kan cirkulere omkring alt kødet. Kødet må f.eks ikke ligge tæt på ad den en side af karret, så vandet ikke kan cirkulere omkring denne side. Jeg håber det giver mening. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Hans PETER
kunne man ikke lave stegeskorpe på grillen?
Madrejsen.dk
Det kan du tro man kan - det bliver nemlig også super lækkert at lave stegeskorpen på lammekøllen på grillen.
Aks
Vi gav 20 timer ved 60C, desværre blev kødet meget melet selvom det så lækkert ud
Vi forsøger os med 10 timer næste gang
Pia
Vi fulgte denne opskrift i går til en lammekølle der var udbenet. Hold nu k... den var god. Vi glæder os til rester i dag. Tak for opskrift 🙂
Madrejsen.dk
Selv tak - jeg er glad for at I kunne lide opskriften på lammekølle i sous vide - det er klart også en af mine favoritter 🙂 Vh Kim (madrejsen.dk)
Kim Mathiesen
Meget lækker, mør og saftig lammekølle. Men 2-3 deciliter balsamico i sovsen/glacen var alt for meget. Den blev hvinende eddikkesur. Jeg hældte den over som glace, men kunne ikke bruge den som sauce ved siden af, trods forskellige "redningsforsøg". Jeg vil tro at 2-3 spiseskefulde ville være perfekt, og ikke deciliter.
Madrejsen.dk
Jeg er glad for at du fik lavet dig en lækker og mør lammekølle. Lammekølle i sous vide, bliver nemlig helt suveræn. Med hensyn til balsamico sovsen, så bruger jeg normalt 2-3 deciliter balsamico, men jeg koger også sovsen meget kraftigt, så det hele næsten er helt fordampet - det plejer at virke OK. Det kan dog også være at der er forskel på styrken af balsamico. Måske det er derfor din sovs blev meget kraftig i eddikesmagen? Jeg vil prøve at kigge nærmere på problemet, og se om jeg kan finde ud af hvorfor. Vh Kim (Madejsen.dk)
Mette
Hej
Vil man kunne tilberede en udbenet dyrekølle med samme metode?
Vh Mette
Madrejsen.dk
Hej Mette. Med en dyrekølle vil jeg faktisk anbefale dig at udbene køllen og dele køber i mindre stykker. Problemet med vildt er at kødet nemt kan få en leveragtig smag, hvis det får for længe. Med en relativt tyk kølle, vil det yderste kød få for længe i forhold til kødet inden ved bene (eller hvor det sad). Ved at dele kødet ud i mindre stykker, for alt kødet samme tilberedsningstid/temperatur. Hvis du deler køllen ud, som jeg beskriver, vil jeg anbefale dig at give det 60 grader i én time. Jeg håber mit svar giver mening og at du kan bruge det. vh Kim (Madrejsen.dk)
Lars Munk-Bierre
Ser lækkert ud! Hvor meget olivenolie, skal der bruges til pastaen?
Mvh Lars
Madrejsen.dk
Hej Lars. Det var da et godt spøgrmsål. Jeg har helt glemt at tilføje olivenolie til ingredienslisten - det får jeg gjort med det samme. Du skal bruge cirka 2 spsk olivenolie, så du får en tyk pasta. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Emil
Hej
Skal lave denne opskrift, men er i tvivl om temperaturen, da jeg kan se andre eksempler hvor kernetemperaturen skal være højere. har eksempelvis set dette
Rosastegt: 62-65 grader
Graduering af rosa: 65-68 grader
Gennemstegt: 70-72 grader
Har du eventuelt et billede af din udskårne lammekølle ved de 58 grader, så man kan se hvordan den ser ud indvendigt?
På forhand tak.
Madrejsen.dk
Hej. Når du laver lammekølle i sous vide vil jeg ikke anbefale dig at går meget over de 60 grader. Ellers bliver den "gennemstegt". Jeg fik desværre ikke taget noget billede af den udskåret kølle. Jeg ved det - det er ringe af mig 🙂 Det bliver gjort næste gang jeg lavet den. Med temperaturen på 58 grader i 10 timer, bliver resultatet traditionelt rosa-medium farvet. Sådan plejer jeg at lave kødet. Hvis du ønsker mere rødt rød, skal du gå 2 grader ned, og hvis du ønsker mere "færdig tilberedt" kød skal du gå 2-3 grader op. Håber du kan bruge det. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Erla Runolfsdottir
Hej hvor lang tid skal kødet være, hvis jeg har skiver af lammekølle?
Mvh. Erla
Madrejsen.dk
Hej Erla. Skiver af lammekølle, skal ikke have særlig længe da det er tykkelsen, der er afgørende for hvor hurtigt kødets temperatur opnås. Jeg har ikke selv prøvet at lave skiver af kødet, men mit bud på en tid vil være 1-2 timer.
Preben Rasmussen
Hvor mange grader, hvis jeg vil sous vide i 24 timer?
Madrejsen.dk
Jeg har aldrig prøvet at lave lammekølle i 24 timer, så her kan jeg desværre ikke hjælpe. Jeg vil blot sige, at du skal passe på ikke at overtilberede købet, så du bruger disse lange tider. Det kan nemt blive "grød" agtigt, hvis det gøres forkert.
Susanne
Hejsa. Kan jeg sous vide den dagen før, og skal den så have længere tid i ovnen?
Madrejsen.dk
Jeg har ikke selv prøvet at lave lammekølle dagen før. Men ved andre sous vide opskrifter bruger jeg følgende fremgangsmåde, når jeg laver dagen før: For et eksempel med flæskesteg, tilbereder jeg typisk ved 59 grader. Hvis stegen (efter tilberedning) har været lynnedkølet og opbevaret i køleskab, kan den genopvarmes ved at bruge 2 grader mindre - altså 57 grader. Håber det giver mening.
Søren Nielsen
Hej
Jeg vil lave 2 lammekøller på den samme måde som du har lavet din ved 58 grader i 10 timer,
jeg har købt en plast beholder på 20 liter, og vil ligge dem begge 2 deri på en gang
vil du sige de skal have længer tid end de 10 timer når der er 2 eller er det samme tilberednings måde og tid
mvh Søren
Anders
Jeg fulgte denne opskrift men gav den 24 timer - til folk der læser dette så blev den virkelig mør - for mør - nærmest grynet. Næste gang vil vi prøve 12 timer. 24 timer kan ikke anbefales 🙂