På denne side vil jeg gerne dele min bedste opskrift på flæskesteg med det bedste og sprødeste svær. Flæskesteg med sprød svær er nærmest en nationalret i Danmark og noget næsten alle danskere elsker at spise hele året. Dog er flæskesteg specielt populær i december måned hvor julen og julefrokoster er noget vi danskere elsker at fejre. Jeg vil tro at den største mænge af flæskesteg spises i julemånederne og juleaften, men mange mennesker får det også til aftensmad hele året rundt.
Flæskesteg serveres normalt med rødkål, kogte kartofler, brun sovs samt brunkartofler, hvis det er jul. Hvis du er interesseret i en super opskrift på hjemmelavet rødkål, og hvis du vil prøve at lave den selv, kan du finde den her på min blog ved at søge i feltet på forsiden.
Flæskesteg, som navnet antyder, indeholder selvfølgelig saltede og super sprøde svær. I Danmark kan du få dette stykke kød i alle dagligvarebutikker og typisk til nærmest ingen penge. Specielt i perioden op til jul, konkurrere de fleste dagligvarebutikker om at sælge det billigste flæskesteg, her kan du nemt finde meget billig kød.
Flæskesteg uden svær
I mange lande laves dette stykke svinekød normalt uden svær. I Danmark ville det nærmest være en forbrydelse af skære sværen af. Jeg har i en periode boet i USA og kender til problemet at finde svinekød hvor sværen stadig er på. Som sagt er Danmark et af de eneste lande hvor sværen bliver bevaret – tænk over dette, og værdsætte dette næste gang du sætter tænderne i denne super lækre del af kødet. Hvis du befinder dig udenfor Danmark, kan du typisk bestille flæskesteg hos din lokale slagter, bare sig at de skal lade sværen sidde på. Du skal bare forvente at slageren kigger mærkeligt på dig 🙂
Tips for den perfekte flæskesteg
I det følgende afsnit har jeg samlet tre vigtige tips, hvordan du får en meget lækker flæskesteg med sprød svær. Hvis du selv har nogle gode tips jeg ikke har nævnt her, jeg er meget interesseret i at hører fra dig i kommentar feltet nedenfor på denne side. På den måde kan jeg opdatere denne opskrift, hvis du har nogle gode råd. Til glæde for alle andre læsere af bloggen.
Tip 1: Ved tilberedning af dette svinekød, skal du skære dybe riller i sværen med en afstand på ca. 5 mm fra hinanden. I dette trin er det vigtigt, at rillerne er dybe, men går ikke helt ned til det egentlige kød. Hvis du rammer ned i kødet når du ridser kødet, risikere du at kødsaften trækker op i sværen, hvilket betyder at den bliver blød. Dette vil vi meget gerne undgå. Selv hvis du køber i stykke kød, hvor rillerne allerede er skåret, skal du efterskære rillerne dybe nok. Typisk har slagteren meget travlt og få måske ikke skåret dybt nok.
Tip 2: Det er også vigtigt, at du massere masser af salt ned i rillerne, som du har skåret i sværen. Hvis du ikke tilføjer nok salt, risikerer du at sværen ikke bliver lækker og sprød. Typisk skal man bruge mere salt end man lige forventer.
Tip 3: Endelig er det vigtigt, at flæskestegen ligger i en vandret stilling, når den tilberedes i ovnen. Dette sørger for at sværen tilberedes jævnt, så du ikke risikerer at den ene ende brændes og den anden ikke stegt nok. Hvis stegen er lidt 'skæv' kan du nemt rette den op ved brug af en kugle/fundament af sølvpapir.
Hvis du leder efter andre traditionelle danske opskrifter, kan du finde dem i min sektion med traditional dansk mad.
Flæskesteg
Ingredienser
- Flæskesteg ca. 1-1,2 kg
- groft salt
- 3-6 tørrede laurbærblade kan udelades
Instruktioner
- Brug en skarp kniv til at skære lange dybe riller i stegens svær. Rillerne skal være ca. 5 mm fra hinanden. Sørg for at lave dybe riller i skindet, men undgå at skære ned i det egentlige kød.
- Gnid hele flæskestegen grundigt med groft salt. Sørg især for at du får groftsalt godt ned i rillerne i sværen.
- Sæt 3-6 tørrede laurbærblade i rillerne - dette kan udelades, hvis du ikke har nogen.
- Sæt flæskestegen på en ovnrist og placer en bradepande nedenunder. På den måde kan stegen dryppe ned i bradepanden. I bradepanden tilsætter du 1/2 l vand og nogle grofthakkede gulerødder og løg. Dette vand med grøntsager, kan senere bruges til at lave en dejlig sovs. Hvis vandet fordampes under tilberedningen, skal du tilføje noget ekstra. Sørg for at flæskestegen ligger i vandret position. Du kan bruge en kugle af stanniol, under stegningen, for at udjævne den. Hvis du ikke gør dette risikerer du, at sværen får en ujævn farve eller bliver brændt i den ene side.
- Forvarm ovnen til 225 C og steg derefter flæskestegen i 15 minutter. Undgå varmluft - brug almindelig varme.
- Skru varmen ned til 200 C og steg derefter videre.
- Brug et stegetermometer. Når kernetemperaturen er 57 C, skal du tænde grillfunktionen i ovnen. Dette sørger for, at sværen bliver flot og sprød. Under grilningen er det vigtigt at hold øje med stegen, så du ikke brænder den – den brændes nemt med grilfunktionen tændt.
- Flæskestegen er færdig når kernetemperaturen er 65 C. Det tager ca. 1,5 timer at nå denne temperatur ved en flæskesteg på ca. 1,2 kg.
- Når flæskestegen er færdig, tag den ud af ovnen. Lad den hvile i ca. 15 minutter eller spis den med det samme. Skær flæskestegen i skiver ved hver flæskesvær.
Skriv en kommentar til mig om opskriften