I Danmark er den 24. december en dag, der er fyldt med mange gode traditioner. Den 24. december er den dag, hvor vi mødes med vores familie, spiser store mængder af lækker mad, bytter gaver med hinanden og fejrer jul – simpelthen en fantastisk dag.
En typisk Dansk juleaftensmiddag består af andesteg eller flæskesteg. Det er min erfaring at dette varierer meget fra familie til familie. Nogle spiser også medisterpølse eller sågar gås, igen det varierer meget. Som tilbehør serveres der traditionelt en god dansk rødkål, kogte kartofler og brunkartofler. Til dessert er det oftest en tradition at servere Risalamande.
Brunkartofler
Brunkartofler er, som navnet antyder, kartofler stegt i smør og sukker, så de får en lækker og glansagtig brun sukkerbelægning – en slags karamelliserede kartofler.
Det er lidt forskellige hvad disse kartofler kaldes. Jeg vil umiddelbart mene det rigtige navn er brunkartofler, men jeg har også oftest hørte udtrykket Brunede Kartofler span>. Begge ord er bestemt lige gode og som nævnt ovenfor er alt ved julen meget traditionsbestemt, så kald bare disse kartofler som du er van til. Selv om brunkartofler er et traditionelt juletilbehør, kan de sagtens serveres hele året rundt
Instruktion
Generelt er opskriften til brunekartofler relativ nem at følge og ganske lige til. Start med at klargøre de små lækre baby kartofler ved at koges og pille dem. Når kartoflerne er afkølet er de klar til at blive stegt i en blanding af smeltet sukker og smør på en varm stegepande. Derved bliver kartoflerne bliver meget skinnende, klæbrige og super lækker.
Pil kartoflerne til brunkartofler dagen før
Du kan med fordel koge og pille kartoflerne dagen før de skal bruges og derefter bare stege dem i sukker- og smørbladningen lige før de skal serveres – dette kan sparer dig for meget tid, på den ellers meget travle juleaftensdag.
Kartofler på glas til brunkartofler
Du kan også vælge at gå den nemme vej og købe klargjorte kartofler. I alle butikker op til jul, kan du købe kogte og skrællede kartofler på glas - jeg vil absolut ikke anbefale dig at købe disse klargjorte kartofler. Jeg køber altid en pose med 'friske' kartofler, koger dem og piller dem jeg selv - det er enkelt og de har bare en meget bedre smag og konsistens.
Hvis du er interessant i andre traditionelle Danske juleopskrifter, kan du finde en masse andre opskrifter i mit Julearkiv her på bloggen.
Brunkartofler
Ingredienser
- 1 kg små kartofler
- 1 dl sukker
- 25 g smør
- 1 dl andefedt valgfrit
Instruktioner
- Rengør kartoflerne, men lad skrællen være på. Kog kartoflerne i let saltet vand i ca. 15 minutter. Kog dem ikke for bløde.
- Pil kartoflerne med en kniv. Dette er nemmest mens de stadige er lidt varme/lune. Lad kartoflerne afkøle, inden du fortsætter. Du kan med fordel klargøre kartofler, indtil dette punkt, dagen før de skal brunes.
- Fordel sukkeret i et jævnt lag på en kold stegepande. Tænd for middel varme og lad sukkeret smelte forsigtigt og uden omrøring. Prøv at undgå at bruge en stegepande med Teflon belægning, da den høje temperatur kan være skadeligt for panden.
- Når sukkeret er smeltet, tilsæt smørret på panden og skru op på høj varme. Tilsæt de klargjorte kartofler til sukker og smørblandingen.
- Steg kartoflerne i sukkerblandingen i ca. 5-7 minutter. Rør i kartoflerne konstant. Hvis du laver disse brunkartofler til juleaften, og du har lidt ekstra andefedt, så tilsæt 1 dl af fedtet på panden med kartoflerne. Dette giver kartoflerne en fanatisk smag og et godt udseende.
- Når sukkeret klistrer jævnt til kartoflerne, er de færdige.
Skriv en kommentar til mig om opskriften