På side her vil jeg gennemgå, hvordan du kan tilberede den saftigste og møreste culotte i sous vide. Læs meget mere om hvilken temperatur du skal bruge, hvilken tid og hvordan du efterfølgende får en fantastisk sprød steg.
Læs også: lækreste sous vide opskrift på kalvecuvette
Jeg har nævnt det før, i flere af mine sous vide opskrifter, hvor begejstret jeg er for sous vide teknologien og de resultater man kan lave med denne.
Denne opskrift på culotte i sous vide er absolut ingen undladelse. Okseculotte er noget af det nemmeste og lækreste du kan tilberede i din sous vide. Ved sous vide tilberedning er du sikret en perfekt og fuldstændig jævn tilberedning hver gang.
Læs også: fejlsikker sous vide opskrift på bearnaise
Læs mere på siden her og se hvor nemt det faktisk er at lave det lækreste stykke kød, som dine venner og familie vil elske dig for.
Hvor sidder culotten på oksen?
Lad os lige starte med at få på plads, hvor culotten sidder henne. En culotte, eller okseculotte som den naturligvis også kaldes, bliver ofte forvekslet med cuvette. Hvis vi kun kigger på udseendet, minder de to udskæringer også ret meget om hinanden, men der er en lille forskel.
Okseculotten skæres øverst og bagerst på koen eller kalven (kalveculotte). Culotten er den møreste, bedste og derved også den dyreste af de to udskæringer. Culotten er på grund af den let varierende tykkelse, et perfekt stykke kød at tilberede i sous vide gryden.
Culotte sous vide temperatur og tid
Det vigtigste du skal vide, inden du går i gang med denne opskrift på culotte sous vide, er naturligvis hvilken temperatur og tid culotten skal have.
Som ved de fleste kødopskrifter, vi følger i køkkenet, kan man også tilberede okseculotte ved flere forskellige metoder, alt efter hvilken tilberedningsgrad man foretrækker.
Læs også: opskrift på den saftigste svinemørbrad sous vide
Hvis du foretrækker en rosa og rød tilberedning, skal du bruge en temperatur på 52-54 grader. En medium tilberedning sker ved 55-57 grader. En mere 'gennemstegt' tilberedning ligger temperaturen på 58-60 grader.
Hvilken tilberedningsgrad du foretrækker, er naturligvis kun op til dig selv. Underordnet hvilken temperatur du vælger, skal en almindelig størrelse okseculotte med en tykkelse på cirka 5-6 centimeter tilberedes mellem 6-8 timer.
Læs også: sådan tilberedes kalvecuvette sous vide
Personligt foretrækker jeg selv en medium tilberedning, hvilket altså vil betyde at jeg vil anbefale dig at tilberede din culotte ved 56 grader i 6 timer. Det er også denne tilberedning, som er min erfaring er den mest almindelige og den som de fleste foretrækker. Vælg denne tilberedning hvis du laver culotte til gæster og vil sikre dig at alle bliver glade for tilberedningsgraden.
Sådan mørnes culotte i sous vide
En af de rigtig smarte ting ved sous vide teknologien, er at vi kan udnytte den relativ lange tilberedningstid til at mørne kødet ekstra meget. Mørning af oksekød begynder rigtigt at tage fat fra 55 grader, og går hurtigere og hurtigere i takt med at temperaturen og tiden hæves.
Generelt er culotteudskæringen en af de rigtig gode og møre udskæringer på oksen. Derfor giver det måske ikke så meget mening, at snakke om ekstra mørning af kødet.
Læs også: De bedste spareribs i sous vide
Du kan dog sagtens sidde inde med en culotte, du mistænker at være af en ringere kvalitet og måske er lidt sej. Her kan det absolut anbefales at vælge en tilberedningstemperatur, der ligger i det høj ende af intervallet.
Hvis du rigtig ønsker at mørne din sous vide culotte, bør du vælge en temperatur på 57 grader og derved få en medium tilberedningsgrad. Samtidig bør du vælge en højere tilberedningstid på cirka 8 timer. De første cirka 4 timer bruges til at nå den valgte kernetemperatur, hvorefter den resterende tid kaldes 'holdetiden' og er tiden hvor kødet mørnes.
Sådan laves stegeskorpen på culotte sous vide
Efter du har tilberedt din lækre culotte i sous vide vandet, er kødet færdigtilberedt og kan i princippet spises direkte som det er.
Læs også: opskrift på den lækreste dessert i Sous vide
Der mangler dog en meget vigtig detalje, før vi kan sætte tænderne i kødet - stegeskorpen!
Der er tre gode metoder at få en lækker og sprød skorpe på fedtsiden af kødet.
Du kan bruge en stor og rygende varm pande, hvor du står og vender stegen med en grilltang indtil stegen er lækkert sprød. Brug masser af olie på panden.
Jeg foretrækker personligt selv at bruge en 250 grader gennemvarm ovn og give stegen cirka 15 min eller indtil det rigtige resultat er opnået. Brug gerne forsigtigt grillfunktionen og luft vanddampen ud af ovnen et par gange undervejs.
Læs også: sous vide opskrift på cuvette sous vide
Når stegen grilles i ovnen, er det vigtigt at stegen ligger vandret, således at kødets overflade rammes jævnt af den hårde varme fra grillelementerne. Du kan styre hvordan stegen ligger, ved at lægge kugler af sølvpapir under stegen. Du kan også med fordel indpakke kødets sider med sølvpapir, således at det kun er fedtet, der rammes af stråningsvarmen. På den måde reduceres ekstra tilberedning af kødet, som jo i princippet allerede er færdigtilberedt fra sous vide vandet.
Den sidste metoder henvender sig dog nok mest til sommerhalvåret. Du kan naturligvis også brug en rygende varm grill, hvor du giver stegen, alt efter varmeniveauet, en 4-8 minutter på fedtsiden.
Sådan udskæres culottestegen
En super lækker og perfekt tilberedt sous vide culotte, kan være en sej og yders kedelig fornøjelse at sætte tænderne i, hvis stegen er udskåret forkert.
Det vigtigste når man udskære et hvilken som helt stykke kød, er at skære vinkelret/tværs på kødfiberretningen. På denne måde reducere man arbejdet med at nedbryde fibrene, som ellers skulle have været gjort med tænderne i din mund. Hvis stegen ikke skæres korrekt, vil den ret nemt opfattes som sej.
Hvordan skæres en culottesteg?
Det specielle ved en culotte, er at fiberretningen ændre sig gennem stegen. Det vil derfor sige at det er nødvendigt at ændre retningen, hvordan du skærer stegen. På billedet nedenfor, kan du se hvordan den spidse ende af stegen skal skæres i en retning, mens den tykkere og brede ende, skal skæres i den anden retning. Brug en skarp kniv til at skære fin og tynde skiver.
Culotte serveret med bearnaise sous vide
Her på falderebet og vil jeg gerne lige slå et lille slag for sous vide bearnaise.
Personligt er jeg helt vild med bearnaise og efter at jeg har lært hvor utroligt nemt det er at lave i sous vide, får jeg det måske nok lidt for tit. Det smarte ved hjemmelavet bearnaise sous vide, er at det kan tilberedes ved samme temperatur som din culottesteg.
Læs mere: opskrift på bearnaise sous vide
Bearnaise sous vide skal tilberedes i temperaturområdet 54 - 60 grader og i 30 minutter. Du kan derfor med fordel lave saucen til din culotte, de sidste 30 minutter inden at kødet bliver færdigt. Det er da super smart, hvis du spørger mig.
Du kan naturligvis finde, den komplette opskrift til bearnaise sous vide her på min madblog.
Culotte sous vide
Ingredienser
- 1 kg okseculotte
- Salt
- Peber
- Rosmarin (valgfrit)
- Timian (valgfrit)
Instruktioner
- Start med at skære et gitter mønster i fedet på culotte. Krydre godt med salt, peber og gerne timian og rosmarin.
- Vakuumpak stegen.
- Indstil temperaturen til 56 grader og tiden til 6 timer. Læg culotte i vandet og sæt dig tilbage og vent.
- Efter Sous vide tilberedningen, duppes stegen tør med køkkenrulle før den brune i en 250 grader varm ovn i cirka 15 minutter. Sørg for at stegen ligger vandret og brug gerne forsigtigt grillfunktionen. Du kan også brug en rygende varm pande eller grill.
- Skær stegen ud ved at skære vinkelret på kødfiberretningen. Vær opmærksom på at fiberretningen ændre sig i en culotte. Læs eventuelt mere på Madrejsen.dk
Susanne Marotzke
Hej
Skal en culotte til otte personer havde længere tid end den på 1 kg du har i opskriften ?
Mvh. Susanne
Madrejsen.dk
Hej Susanne. Når man laver culotte i sous vide, drejer det sig i princippet kun om tykkelsen på stegen. Hvis din steg til 8 personer er meget tykkere end den på cirka 1 kg, så skal du forlænge tiden cirka 45 minutter.
Chris
Jeg har netop lavet opskriften. Waoo. Det bliver jo fantastisk lækkert det kød...
Lars Buhl
Lyder lækkert. Må prøves. Er der problemer i at vakuumpakke kødet aftenen før det skal bruges ?
Madrejsen.dk
Hej. Du kan sagtens vakumpakke kødet dagen før og lægge det i køleskabet.
Kastrup Johnny
Hej
Jeg vil lave den i dampovn, er det samme tid, altså 7 timer?
Madrejsen.dk
Jeg har ikke selv prøvet opskriften i en dampovn, men jeg vil umiddelbart mene at det er samme fremgansmåde.
Allan Rosendal Martinsen
Nej det er ingen problem.
Susanne Svendsen
Tusind tak for supergode opskrifter. Min sidste var lammekøllen, min søde veninde sagde at det var den bedste og mest lækre lammekølle hun nogensinde havde fået - hun havde ret.
Jeg skal have mange gæster til okseculotte og vil spørge om jeg kan fx tage 3 culotter a 1kg på en gang eller jeg skal lave culotte på 3 kg og hvor lang tid.
Madrejsen.dk
Jeg er glad for at du kan lide opskriften på lammekølle i sous vide 🙂 Du kan sagtens lave 3 culotter på en gang. Det vigtigste er at vandet kan cirkulere omkring kødet. Hvis det blot kan det, kan du i princippet lave lige så mange culotter på en gang, som du har lyst til 🙂 Hilsen Kim (Madrejsen.dk)
Tobias
Hej
Er din ovn på varmluft eller alm. Ovn når stegen skal en tur ind i varmen efter vandbadet?
Mvh Tobias
Madrejsen.dk
Hej Tobias. Jeg bruger normalt altid ovnluft, når jeg skal brune min culotte. Du kan også gerne hård grill med forsigtighed. Vh. Kim (Madrejsen.dk)
Anni Braagaard
Hej
Jeg skal lave en okse colutte på 900 gr 4,5 tykkelse. Da jeg ikke kommer hjem vil kødet ligge ca 1 time efter den er færdig og soviden er slukket. Vil kødet tage skade af at ligge i vandet? Vh Anni
Madrejsen.dk
Hej Anni. Der vil umiddelbart ikke ske noget. Det man dog skal passe på, når culotten i forvejen er meget mør. Hvis den får for længe, så kan den blive overmør og leveragtig. Tror vil dog ikke mene at én time gør en forskel.
Peter Vitting
Kan man lave stegen dagen før i sous vice
Og så brune den på dagen
Mvh
Peter Vitting
Madrejsen.dk
Hej Peter.
Du kan i princippet godt tilberede dagen før. Hvis du vil gemme kødet, efter den er sous vide, så er det vigtigt at det lynnedkøles for at undgå bakterievækst. Det kan du evt. gøre i et isbad, før du lægger den i køleskabet til dagen efter. Genopvarmningen af kødet bruger du igen sous vide, men med 2 grader lavere temperatur og så brune den. Håber det giver mening.