Komplet anmeldelse og test af Caso VC100 vakuumpakker. I denne test af Caso VC100 vakuumpakker har jeg i gennem en længere periode på fem til seks måneder brugt maskinen på regelmæssig basis. Jeg bruger primært min Caso VC100 vakuumpakker til sous vide tilberedning, hvilket er grunden til at testen her hovedsageligt afspejler maskinens muligheder indenfor det område. For god ordens skyld skal det nævnes at denne test af Caso VC100 vakuumpakker er baseret helt på mine egne test og erfaringer. Testen er ikke sponsoreret og jeg har ikke fået nogen form for kompensation for at skrive anmeldelsen.
Hvad er en vakuumpakker?
En vakuumpakker er en maskine, der gør meget præcist det samme som navnet antyder. En vakuumpakker kan pakke og forsejle madvarer i specielle poser under vakuum. Helt praktisk lægger du dine forskellige madvarer ned i specielle vakuumposer, hvorefter du stikker den åbne ende af posen ind i vakuumpakkermaskinen. Vakuumpakkeren startes med et enkelt klik på en knap, hvorefter maskinen, med et relativt stort vakuum, automatisk suger luften ud af posen og til sidst afsluttes med at posen svejses/forsegles sammen. Resultatet er at dine madvarer nu er forseglet ind i vakuumposen og alt luften er suget ud.
Fordelen ved vakuumpakning
Vakuumpakning af fødevarer er absolut ikke noget nyt fænomen. Rigtig mange store fødevareproducenter har brugt vakuumpakning i rigtig mange år, til at forlænge holdbarheden og kvaliteten af deres produkter. Vakuumpakning er altså ikke nogen nyhed. Det er dog først de senere år at vakuumpakning for alvor har fundet vejen hjem til de danske køkkener og hjem. Det var faktisk først da jeg fik fat på denne Caso VC100 vakuumpakker at jeg lærte de mange fordele ved teknologien. Der er to store åbenlyse anvendelsesmuligheder ved vakuumpakning. Den første er når du vil forlænge og sikre holdbarheden og kvaliteten af dine madvarer. Ved at vakuumpakke dine madvarer fjerner du luften, som er en stor faktor/katalysator når mad bliver dårligt. Ved at vakuumpakke fødevarer, der skal nedfryses, vil du ligeledes reducere eventuelle frostskader og derved ingen sikres kvaliteten.
Den anden rigtig store anvendelsesmulighed, og nok også den mest populære, er sous vide tilberedning. Sous vide tilberedningen er efterhånden blevet meget kendt og populært. Sous vide betyder 'under vakuum' og går helt kort ud på at tilberede mad i nøjagtigt tempereret vand. Fødevarerne ligger i forseglet poser nedsænket i vand og en sous vide maskine holder en nøjagtig temperatur. Hvis du er interesseret i at lære mere om sous vide teknologien, har jeg flere nemme opskrifter her på min madblog. Find sous vide sektionen i menuen ovenfor.
Info om Caso VC100 vakuumpakker
Caso VC100 maskinen har et meget lille effektforbrug på kun 120 watt og har en vakuumevne på 12 liter luft per minut, hvilket gør det muligt at suge luften ud af vakuumposer på en almindelige størrelse og efterfølgende forsegle dem på total cirka 20 sekunder.
I de få sekunder hvor maskinen kører, og der suges vakuum i posen, skabes der en del larm fra maskinen. Larmen skyldes den relativ kraftige vakuumpumpe, der kører på fuld styrke for at skabe vakuum. Lydniveauet kan sammenlignes med en elektrisk kødhakker eller en blender. Denne Caso VC-100 model har muligheden for at generere et vakuum på 0,8 bar, hvilket er tilstrækkeligt til de mest almindelige opgaver. Igennem denne test af Caso VC100 vakuumpakker har jeg vakuumpakket alt fra små fine rabarber stykker til flere kilo kamben til hele stykker nakkefilet. Alle opgaverne har maskinen klaret helt uden problemer.
Betjening af maskinen
Caso VC-100 maskinen er utrolig nem og intuitiv at betjene. På toppen af maskinen finder du fire forskellige knapper. Den første knap starter den almindelige vakuumpakningsproces, hvor vakuumpumpen først suger luften ud af posen efterfulgt af at posen forsegles. Den anden knap bruges, hvis du ønsker at suge vakuum i en ekstern beholder ved hjælp af slangen, der er forbundet mellem VC-100 maskinen og beholderen. Den tredje knap bruges hvis du skal forsegle/svejse en ende af en vakuumpose sammen. Denne funktion er specielt smart, da vakuumposer ofte kommer på ruller, hvor du selv skal klippe den ønsket længde på posen og sammensvejse enderne. Her kan du nemt bruge Caso VC-100 maskinen. Den sidste knap er en stopknap, der helt simpelt stopper maskinen hvis den kører. De fire knapper gør maskinen meget simpelt og derfor nem at bruge.
Udtagelig væskekammer
I denne anmeldelse af Caso VC100 vakuumpakker vil jeg gerne fremhæve en særlig smart detalje, som jeg personligt har gjort brug af flere gange. Denne VC-100 model er udstyret med et udtagelig væskekammer, som gør det muligt nemt at rengøre denne, hvis du ved en fejl får suget kødsaft eller andet væske med ind i maskinen når vakuumpumpen kører. Væskekammeret er det sted, inde i Caso maskinen, hvor du stikker den åbne ende af vakuumposen ind i. Når du starter maskinen skabes et vakuum i dette væskekammer og luften suges ud af posen. Det hænder dog, som nævnt, at der også suges væske fra posen med ind i dette kammer. Dette er dog ikke det store problem, efter som det er meget nemt at tage dette væskekammer ud og rengøre denne under vandhanen. Jeg vil absolut anbefale dig at gå efter en vakuumpakker, hvor det nemt er muligt at rengøre denne del. Du kan ikke undgå at der suges lidt væske med ind i maskinen en gang i mellem. I denne anmeldelse af Caso VC100, har jeg lagt stor vægt på at denne feature er en del af maskinen.
Vakuumudtag til beholder
Med i Caso VC100 vakuumpakkeren medfølger der en slange til forbindelse af en ekstern beholder. Ved hjælp af denne funktion, kan du lægge dine madvarer ned i en solid og lufttæt vakuumbeholder, forbinde slangen mellem Caso VC100 vakuumpakkeren og beholderen og derefter suge vakuum. Dine fødevarer kan nu nemt opbevares i køleskabet med en forlænget holdbarhed. Der er to smarte ting ved at bruge en vakuumbeholder, når du skal vakuumpakke fødevarer. For det første kan en vakuumbeholder genbruges et utal af gange, hvor imod vakuumposer typisk kun bruges en gang hvorefter de smides ud. I længden kan dette spare dig for en del penge. Den anden fordel ved at bruge vakuumbeholder, er at delikate fødevarer ikke udsættes for trykket fra vakuumposen, der suges hårdt ind over fødevarerne.
Dobbeltsvejsning af vakuumposer
Når du bruger Caso VC100 maskinen til at vakuumpakke, forgår det som allerede nævnt i to trin. I første trin suges luften ud af vakuumposen mens den i sidste trin forsegles. Forseglingen af vakuumposen forgår ved at to aflange varmeelementer opvarmes til en høj temperatur og derved smelter/svejser posen sammen, mens vakuumpumpen holder et konstant vakuum. Det specielle ved Caso VC100 vakuumpakkeren er at denne maskine laver en dobbelt forsegling. I stedet for kun at lave en svejsning, laver VC100 maskinen en dobbeltsvejsning. Det smarte ved at have en dobbeltsvejsning er, at hvis den en svejsning af en eller anden grund er dårlig og går op, så er der altid en ekstra som backup. Det kan potentielt rede meget sous vide mad fra at blive druknet, hvis den ene svejsning går op.
Konklusion
Jeg har i gennem flere måneder arbejdet på denne test af Caso VC100 vakuumpakker maskinen og derved lavet en grundig test. Jeg har primært brugt VC100 vakuumpakkeren til at vakuumpakke forskellige madvarer, der efterfølgende er blevet tilberedt sous vide. Maskinen kan pumpe 12 liter luft per minut og kan generere et vakuum på 0,8 bar, hvilket er tilstrækkeligt til at vakuumpakke alt fra små bøffer og grøntsager til store stege så som en hel nakkefilet og oksemørbrad. Jeg har ikke oplevet problemer med vakuumkapaciteten eller andre begrænsninger ved maskinen. En vigtig detalje ved VC100 maskinen, som fortjener en fremhævelse, er at den har et udtagelig væskekammer, som nemt kan afmonteres og rengøres hvis væske ved et uheld suges ind i den. En anden god feature er at vakuumpakkeren har dobbeltsvejsning af vakuumposerne, som sikre at poserne ikke går op og udsætter dine sous vide fødevarer for vand. Efter test af Caso VC100 vakuumpakker, kan jeg sagtens konkludere at denne maskine er anbefalingsværdig. Hvis du har nogen spørgsmål, er du velkommen til at skrive i kommentarfeltet nedenfor på siden her.
Kim Nielsen
Kirsten Hansen
Hej
Jeg har fået VC 100, som jeg er glad for. Jeg har dog oplevet vanskeligheder, når jeg vil vakuumpakke f.eks. hjemmelavet rødkål, hvor der der den faste kål og en væske. Det fungerer simpelthen ikke - væsken suges ud og forhindrer jeg kan svejse. Det fungerer dog optimalt, at vakuumpakke væsker f.eks. suppe uden faste fødevarer i.
Kan du være behjælpelig med at fortælle, hvad gør jeg galt?
Mvh Kirsten
Madrejsen.dk
Hej Kirsten. Dette er et klassisk problem for denne type vakuumpakker og ikke kun denne VC100 maskinen. Hvis der er flydende væske/saft eller lignende vil dette blive suger delvist med op i maskinen og gør at forseglingen ikke virker korrekt. Jeg bruger dog selv et lille trick for at undgå dette. Det du skal gøre er at folde et stykke køkkerulle et par gange og lægge det ind i posen, så det sidder i spænd fra posekant til posekant (håber det giver mening). Brug derefter maskinen som normalt - luften kan sagtens suges gennem dette køkkerulle, mens væsken bremses og opsuges. Når posen er vakuumpakket og forseglet, laver du derefter en ekstra forsegling på begge sider af køkkenrullen, således at den forsegles inde og ikke røger ned til dine madvarer under tilberedningen. Jeg håber dette hjælper dig. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Tine Larsen
Jeg oplever at maskinen ikke forsegler 100% da der løber kødsaft med op under vacumpakningen. Jeg har en hel mørbrad i og den skal i sous vide bagefter. Så kommer der vel vand til kødet ?
Hvordan undgår kødsaft ?
Madrejsen.dk
Dette er et klassisk problem for denne type vakuumpakker og ikke kun denne VC100 maskinen. Hvis der er flydende væske/saft eller lignende vil dette blive suger delvist med op i maskinen og gør at forseglingen ikke virker korrekt. Jeg bruger dog selv et lille trick for at undgå dette. Det du skal gøre er at folde et stykke køkkerulle et par gange og lægge det ind i posen, så det sidder i spænd fra posekant til posekant (håber det giver mening). Brug derefter maskinen som normalt - luften kan sagtens suges gennem dette køkkerulle, mens væsken bremses og opsuges. Når posen er vakuumpakket og forseglet, laver du derefter en ekstra forsegling på begge sider af køkkenrullen, således at den forsegles inde og ikke røger ned til dine madvarer under tilberedningen. Jeg håber dette hjælper dig. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Lasse
Hej Kim, faldt over den anmeldelse da jeg var ved at læse opskriften på din barbecue sovs (mega lækker). Jeg var en Casi VC10, men jeg oplever at den bliver træt hvis den skal vakuumpakke mere end 1 ting i træk. Det behøves ikke være store ting. Fx oplevede jeg at vakuumpakke 2 x 10 cm stykker af en spegepølse og allerede ved pose 2 kunne den ikke suge luften ud af vakuumposen. Har du oplevet noget lignende og er denne VC100 bedre til at vakuumpakke flere ting i træk.
Madrejsen.dk
Hej - jeg er glad for at du kan lide min opskrift på barbeque sauce 🙂 Jeg har endnu ikke oplevet at min VC100 maskine løber tør for "effekt". Jeg oplever dog at hvis jeg vil forsegle/svejse to ting lige i træk, så skal den lige have lov til at køle lidt ned (5-10 sekunder). Jeg forventer at det er fordi at varmelegmet ikke må blive overophedet. Jeg er dog meget tilfreds med maskinen. vh Kim (Madrejsen.dk)
Eydalvur Niclasen
jeg har en caso vc 350 har proplem med pakningen som er runt om beholderen som samler vesken op kan man få pakninger til den maskinen mvh eydolvur
Madrejsen.dk
Hej. Ja jeg er sikker på at man kan få nye pakninger til maskinen. Du skal snakke med din lokale hård/hivdevare butik. De kan bestille den hjem som reservedel.