På denne side her vil jeg teste og lave en anmeldelse af Anova Bluetooth og WiFi Sous vide maskinen. Denne test af Anova sous side er min helt egen objektive anmeldelse og jeg har ikke fået noget kompensation fra Anova for at skrive denne test. Om du er helt ny inden for sous vide området eller en erfaren sous vide madlaver, håber jeg at du kan bruge denne test af Anova sous vide maskinen til at beslutte om den er pengene værd. Hvis du har nogen spørgsmål, er du som altid velkommen til at skrive til mig i kommentarfeltet i bunden af siden her.
Læs også: Min test af min Vakuumpakker
Hvad er sous vide
Hvad er sous vide og hvorfor er denne teknologi blevet så utrolig populær hos danskerne - dette vil jeg forsøge kort at svare på her. Sous vide teknologien er rent faktisk ikke en ny opfindelse og har været brugt af restauranter i flere år. Det er dog først i de senere år at sous vide teknologien er falder meget i pris og der er kommer flere og flere 'amatør' modeller på markedet, hvis man dog kan kalde dem det. De fleste af sous vide maskinerne, der kan købes til privaten er faktisk af en rigtig god og professionelle kvalitet.
Heldigvis arbejder jeg sammen med nogle franskmænd, der hurtigt kunne forklare mig at ordet sous vide faktisk udtales 'Sou vie' som oversat betyder 'under vakuum' og det er præcis hvad sous vide teknologien gør.
Se også: Min sous vide opskriftsside
Kort fortalt handler sous vide om at tilberede forskelligt tætindpakket mad, og meget typisk kød, i et vandbad der er opvarmet til en hel nøjagtig temperatur ved hjælp af selve sous vide maskinen. Hvorfor overhovedet tilberede mad i vandbad kunne være et godt spørgsmål. Det smarte ved tilberedning af mad i vand, er at vand er en rigtig god varmeleder og kan derfor nemt lede varmen fra vandet ind i maden. I modsætning til luften i en traditionel ovn, der leder varme dårligt, kan sous vide mad tilberedes ved en meget lavere temperatur og meget ofte ved præcis den temperatur du ønsker at kernetemperaturen skal ende på.
Lad os forestille os at vi skal tilberede en oksemørbrad, her ønsker vi typisk en kernetemperatur på 54 grader. På grund af vandets gode varmeledningsevne sætter vi også vandets temperatur til 54 grader. Temperaturen vil derfor aldrig kunne komme over den ønsket kernetemperatur. Det betyder i praksis at du aldrig vil kunne overtilberede kødet så det bliver gråt og tørt. Sous vide sikre dig derfor perfekte resultater hver gang uden risiko. I denne test af Anova Sous Vide maskinen vil du kunne læse meget mere og sous vide teknologien og forstå hvad, der er vigtigt at kigge efter når du skal købe sous vide maskine.
Grundlæggende sous vide maskiner
Der findes i dag grundlæggende to forskellige sous vide maskiner, der dog begge grundlæggende går ud på at tilberede mad i præcist opvarmet vand. Den første type sous vide maskine består af en aflang maskine eller stav som nogle kalder dem, der hægtes fast på siden af en beholder, der er fyldt med vand. Du kan her for et eksempel sætte sous vide staven fast på en stor gryde eller hvilken som helst anden beholder, der kan holde på vand. Denne anmeldelse af Anova Bluetooth og WiFi maskine er et godt eksempel på en stav sous vide maskine.
Den anden type sous vide maskine består af et kombineret vandkar og opvarmer. Her behøver du derfor ikke have en ekstra vandbeholder i det at det her er en integreret del af sous vide maskinen. Der er fordele og ulemper ved begge typer sous vide maskiner. Personligt foretrækker jeg den førte type maskine i det at den ikke fylder særlig meget og kan bruges med de gryder, jeg allerede har i mit køkken.
Kvalitet af Anova Sous vide maskine
Første gang jeg fik Anova Sous Vide maskinen hænderne fik jeg strakt en følelse af kvalitet. På overfladen udstråler denne maskine absolut at den er velbygget og veldesignet. Anova Bluetooth og WiFi modellen har en højde på cirka 37 centimeter og vejer lidt over ét kilogram. Anova er designet helt simpelt med et top LED display, der viser temperatur og tid. På siden sidder et enkelt hjul, der bruges til at indstille den ønsket tilberedning af maden.
Selve varmelegemet, der opvarmer vandet, sidder godt skjult bag et metalskjold. Ud over varmelegemet sidder der også temperatursensorer og vandpumpe bag dette metalskjold. Dette metalskjold kan nemt afmonteres ved at dreje det en kvart omgang. Typisk skal dette skold ikke røres, men det kan ske at man ønsker at rengøre varmelegemet. Vandpumpe bag skjoldet sikre at vandet i sous vide beholderen cirkuleres med en hastighed på 8 liter/minut så der holdes en konstant temperatur på alt vandet.
Opsætning af Bluetooth og WiFi
I denne anmeldelse her, har jeg testet Anova Bluetooth og WiFi modellen. Det vil sige at denne Anova maskine både kan styres ved hjælp af Bluetooth og WiFi forbindelserne. Der findes også en Anova model, der kun har Bluetooth indbygget. Læs videre nedenfor for at forstå forskellen og find ud af hvilken model, der passer til dit behov.
Tilslutning af Anova maskinen til telefoner kan både sker på både Appel og Android telefoner. Selve appen på telefonen er meget nem at finde ud af med en simpel guide, der guide dig gennem de få trin der er for at forbinde Anovaen til telefonen.
Bluetooth i Anova
Anova maskinen bruger Bluetooth 4.0 versionen, som er ganske fint og passer med alle nyere mobiltelefon og tablets. Bluetooth er et kortrækkende signal, der findes i alle nyere mobiltelefoner og tablets så som iPads. Bluetooth har sine begrænsninger med hensyn til rækkevidde og rækker kun cirka en 5-10 meter at afhængig af omgivelserne og hvor mange vægge og andre ting signalet skal igennem. Hvis du vælger Anova modellen, der kun har Bluetooth adgang, skal du bare være opmærksom på begrænsninger ved Bluetooth rækkevidden. Dette er dog slet ikke noget problem, hvis du alligevel har tænkt dig at være i området ved Anova maskinen mens den tilbereder mad.
WiFi i Anova
Hvis du vælger Anova WiFi modellen, vil du åbne op for en helt ny verden og give dig ekstra muligheder med stor fleksibilitet. Når du har forbundet din Anova til internetet på dit WiFi netværk, vil du have mulighed for at stoppe, starte, sætte tid og ændre temperatur hvor end du befinder dig så længe du er på internettet. Det vil derfor sige at du nu kan sidde på dit arbejde og starte dit klargjort sous vide mad så det er færdigtilberedt når du kommer hjem. Jeg har personligt gjort brug af netop denne funktion flere gange, den fungere rigtigt godt.
Forstille dig for et eksempel at du vil lave sous vide flæskesteg til aftensmad. En typisk flæskesteg i sous vide skal have cirka 5-6 timer i vandbadet. Hvis du klargører stegen og sous vide maskinen om morgenen, så skal du blot huske at starte sous vide maskine via internettet ved frokosttid. Derefter har du den lækreste flæskesteg når du kommer hjem.
Du skal være opmærksom på at Anova WiFi modellen kun kan forbinde på 2,4 GHz netværket og altså ikke 5,0 GHz netværket. Hvis du har en helt almindeligt WiFi forbindelse, som nærmest alle danskere har, er dette ikke noget problem, så har du nemlig allerede den rigtige forbindelse.
Effekt og kapacitet
Denne Anova sous vide maskine er blandt de mest kraftfulde maskiner på markedet. Anova WiFi modellen er opgivet til at kunne levere en effekt på 900 W, hvilket kan opvarme og holde den korrekte temperatur på en beholder med et volumen på cirka 20 liter. Dette passer perfekt til de flestes behov og endda med ekstra kapacitet i overskud. I følge Anovas egen anbefaling kan denne Anova model med 900 watt lave mad til cirka 10 personer. Dette er selvfølgelig et meget vidt begreb, men jeg har dog med erfaring lavet mad til 11 personer med min Anova - dette var intet problem.
Denne sous vide maskine er designet efter at kunne monteres på store gryder, der fyldes med vand. Hvis du derimod vælger at bruge en isoleringskasse sammen med en Anova maskine, så hæver du kapaciteten rigtigt meget i det at varmetabet til omgivelserne reduceres signifikant. Maskinen skal altså bruge meget mindre af effekten på varmetabet.
Temperaturkontrol og præcision
En af de helt vigtige funktioner ved hvilken som helst sous vide maskine, er naturligvis temperaturkontrol og hvor præcist maskinen er til at ramme den indstillet temperatur. En Anova Sous Vide er en rigtig god maskine og absolut en af de bedste på markedet, når det kommer til temperaturpræcision. I følge producenten har Anova i temperaturområde fra 25 grader til 99 grader. Det temperaturområde er mere end rigeligt i det at nærmest intet mad tilberedes ved hverken 25 grader eller 99 grader. Det er dog altid rart at have dette store arbejdsområde.
Afvigelsestemperaturen er på 0,1 grad hvilket er super godt. Dette betyder at hvis du sætter Anova til at holde en temperatur på for et eksempel 54 grader, så vil afvigelsen på denne temperatur kun være 0,01 grad. Du får derfor en meget præcis tilberedning af dit mad.
Denne lave temperaturafvigelse er bland markedets bedste. Jeg har personligt ikke noget måleudstyr, der er præcist nok til at bekræfte denne lave temperaturafvigelse. Jeg har dog målt vandets temperatur, med et simpelt termometer, ved forskellige tilberedninger og her er resultatet klart - Anova maskinen rammer super præcist hver gang.
Vandniveausensor og sikkerhed
En rigtig vigtig detalje ved denne Anova Sous Vide maskine er at den har indbygget vandniveausensor. Denne sensor er super smart og fortæller hvis vandniveauet i beholderen er for lavt eller for højt. Dette er en god sikkerhedsforanstaltning i det er maskinen selv slukker, hvis der pludselig er for lidt vand i beholderen. Det sikrer dig mod overophedning, og i værste tilfælde brænd, af maskinen hvis den 'kører tør' og der ikke er noget vand til at køle varmelegemet.
Personligt sætter jeg selv meget store krav til mine køkkenmaskiner eller andre maskiner, der skal køre mens jeg ikke er hjemme. Jeg vil absolut mene at kvaliteten af denne maskine tillader at den kan køre uden konstant opsyn.
Til sammenligning ville jeg aldrig bruge en billig kopi sous vide maskine, uden at jeg er i området mens den kører. Selvfølgelig er det ikke muligt for mig at kommentere på den elektriske indmad og kvaliteten af dette. Hvis dog indmaden er designet efter samme kvalitetskrav som det udvendigt, så er jeg overbevist om at alt er i top.
Ulemper ved Anova Sous Vide
Som du nok har kunne fornemme i de forskellige afsnit længere oppe på denne side her, er jeg igennem denne test af Anova Bluetooth og WiFi Sous vide maskinen blevet ret begejstret for den. Anova er uden tvivl en velbygget og rigtig god sous vide maskine. Jeg vil dog gerne lige kort komme ind på et par småpunkter, som jeg syntes trækker lidt i den negative retning.
Kort ledning
Ledningen på Anova Sous Vide staven har kun en længde på 60 centimeter, hvilket jeg er par gange har oplevet at være en lille smule for kort. Jeg vil ikke kalde dette for et specielt stort problem. Hvis du vil undgå forlængerledning, kræver det blot at den sættes op lige ved en stikkontakt. I de fleste moderne hjem findes der rigeligt med stikkontakter, så som allerede sagt er det bestemt ikke noget stort problem. Hvis jeg havde været designingeniør hos Anova, havde jeg dog valgt at lave ledningen 30 centimeter længere.
Prisen
Med en pris på cirka 1000 kroner for Anova Bluetooth modellen og en pris på cirka 1300 kroner for Anova Bluetooth og WiFi modellen, ligger denne sous vide maskine i den højere prisklasse. Personligt synes jeg at man får rigtig meget værdi og kvalitet for pengene, specielt hvis man vælger Anova WiFi modellen. Igen er dette måske heller ikke fair at sige at prisen er en negativ faktor, men det er dog vigtigt at bemærke at prisen bestemt er blandt nogen af de højeste på markedet.
Anova staven kan kun købes online og bliver sent fra Holland. Dette er dog intet problem og leveringstiden er typisk cirka 5 dage. Du kan købe maskinen på anovaculinary.com
Udsat rotorarm og termoføler
Som allerede nævnt er en Anova Sous Vide maskine opbygget med et metalskjold, der beskytter den lille vandpumpe og termofølerne. Hvis dette metalskjold fjernes, er vandpumpen og følerne blottet og lidt udsat for skader. Generelt er udstyret lavet af ret kraftigt materiale og kvalitet. Det er dog vigtigt at man passer på ikke at bøje pumpearmen, da selv en lille bøjning gør at den kan ramme metalskjoldet uder drift. Hvis du dog sørger for at passe lidt på udstyret, når du har demonteret metalskjoldet, så er der ingen problemer.
Mine Sous Vide opskrifter
Som du måske har kunne bemærke, ved at læse denne test af Anova Sous Vide maskinen, er jeg meget begejstret for Sous Vide teknologien og de resultater den kan give. Hvis du er interesseret i at læse mere og finde nemme sous vide opskrifter, har jeg en hel sektion her på min madblog. Jeg kan for et eksempel anbefale dig at prøve at lave sous vide flæskesteg eller måske hjemmelavet sous vide bearnaise.
Selvfølgelig kan jeg generelt anbefale dig at lave alt svine- og oksekød i sous vide - det bliver simpelthen helt fantastisk.
Jeg håber du har kunne bruge denne test af Anova Sous Vide maskinen og at du har fået lyst til at prøve kræfter med denne fantastiske teknologi. Hvis du har nogen kommentar eller andet er du altid meget velkommen til at skrive i kommentarfeltet i bunden af siden her. Jeg læser altid alle beskeder.
Konklusion: Test af Anova Bluetooth og WiFi
I denne test af Anova Bluetooth og WiFi Sous vide maskine kan jeg konkluderer at den er en utrolig velbygget og funktionel sous vide maskine. Anova sous vide maskinen har en effekt på 900 Watt og passer derfor til en beholder på cirka 20 liter, hvilket svarer cirka til madlavning til 10 personer. Anova Bluetooth modellen kræver at du er ingen for en rækkevidde på cirka 5-10 meter for at styre maskinen.
Se også: Mit eget opskriftsarkiv til sous vide
Hvis du vælger Anova WiFi modellen kan du kontrollere sous vide maskinen alle steder du kan komme på internettet, for et eksempel dit arbejde. Anova Sous Vide maskinen udstråler kvalitet og er generelt veldesignet og velbygget. Vandpumpen og temperaturfølerne sidder godt beskyttet bag et metalskjold, der med en enkelt bevægelse kan afmonteret hvis dette er nødvendigt.
Ledningen, med en længde på 60 centimeter, er en lille smule kort efter min mening. Det er nødvendigt at placere maskinen relativt tæt på en stikkontakt, hvis du vil undgå forlængerledning.
Læs også: Anmeldelse af min sous vide vakuumpakker
Gennem en længere periode med adskillige test af Anova Sous vide maskine, kan jeg absolut konkludere at selvom Anova Sous Vide maskinen er i den dyre ende, er den bestemt pengene værd. Denne sous vide maskine er derfor et rigtigt godt køb, både hvis du er ny eller erfaren indenfor for sous vide madlavning. Jeg er overbevist om at du ikke vil fortryde købet. Jeg vil give Anova Bluetooth og WiFi sous vide modellen flotte 5/5 stjerner. Maskinen kan kun købes online eventuelt på anovaculinary.com
Kim Nielsen
Louise Thomassen
Jeg har fået en sous vide, og er meget begejstret for den. Jeg går allerede og drømmer om en mere, således jeg kan lave flere ting, hvis de skal tilberedes på forskellige temperaturer.
Men kan man mon koble sig på begge to via WiFi, så man på app'en kan indstille forskellige temperaturer, hvis jeg ikke er hjemme?
Madrejsen.dk
Jeg er selv meget glad for min Anova og har faktisk også to af dem. Desværre kan du kun koble en Anova per App. Jeg ved ikke om det er noget man kan i de nye Anova maskiner. Jeg har selv efterspurgt denne funktion 🙂
Kevin
Hvor styr en gryde tænker du man skal bruge?
Hvad har du fx brugt til at lave mad til 11 personer og hvor meget kød var det?
Madrejsen.dk
Hvis du skal lave mad til 11 personer, vil jeg bruge en stor 10 liter gryde eller en større plastikboks fra Ikea eller Jysk. I princippet er det vigtigste blot at dine vakuumpakket fødevarer er fuldstændig dækket af vand og at din sous vide maskine kan cirkulere vandet omkring kødet. Du må derfor ikke pakke kødet for tæt i vandet. Du skal nok regne med cirka 200 gram kød per person. Jeg håber at dette svarer på dit spørgsmål. Hilsen Kim fra Madrejsen.dk
Niels larsen
Hej Kim
Ang større vandvolume, der har jeg
taget en almindelig køleboks og skåret i kanten og boret hul i låget, så det passer til min Anova, det gør at jeg sagtens kan opvarme de 25 liter og have et minimalt varmetab
Mvh Niels
Madrejsen.dk
Hej Niels. Det var en god kommentar og tip. Jeg mener også sagtens at den Anova sous vide kan varme meget mere vand end den angivet. Det handler om isolering. Vh Kim (Madrejsen.dk)