Spareribs eller kamben er noget af det bedste du kan tilberede i en Sous Vide. Spareribs i Sous Vide er simpelthen helt fantastisk og lige så gode som dem du kan købe på professionelle barbecue restauranter. Jeg vil faktisk gå så langt og sige at de faktisk er endnu bedre. Når du tilbereder dine spareribs i Sous Vide, bliver de helt vidunderlig møre og kombineret med krydderiblandingen (dry rub) får de en super autentisk smag. Server dine hjemmelavede spareribs med en frisklavet coleslaw og pomfritter - simpel og helt fantastisk. Jeg har en lækker opskrift på hjemmelavet coleslaw her på min madblog.
Læs også: Den bedste opskrift på hjemmelavet pulled-pork sous vide
Kamben hos slagteren
Du skal have skaffet dig en række kamben, som er den udskæring på svinet, der bliver brugt til at lave spareribs. Selve udskæringen hedder altså ikke spareribs, som man ellers umiddelbart skulle tro. Det lærte jeg selv på den hårde måde, da jeg gjorde mig selv lidt til grin hos min lokale slagter.
Når vi nu snakker om slagteren, så er det min erfaring at det er det eneste sted du kan finde friske kamben. Kamben er nemlig ikke typisk varer i de almindelige danske supermarkeder. Min din lokale slagter har dem helt sikker eller kan i det mindste bestille dem hjem til dig. I denne opskrift på spareribs i Sous Vide, er der fire grundlæggende og vigtige ting du skal igennem. Dette kan du læse om i de fire afsnit lige nedenfor.
Fjern membran fra kambenet
Du skal starte med at have klargjort dine svine kamben. Når du får kambenene fra slagteren, er de dog allerede næsten klar til Sous Vide vandbadet. Der er dog en vigtig ting, du skal have klaret. På bagsiden af kambenene sidder der en papirstynd og halvgennemsigtig membran, der skal fjernes.
Denne membran er sej og vil være meget besværlig at tykke over, når du skal spise dine lækre Sous Vide spareribs. Heldigvis kan denne membran nemt fjernes. Start med at bruge en skarp kniv til at skære membranen lidt fri i den ene ende. Brug derefter et stykke køkkenrulle til holde godt fast i membranen, mens du trækker den af.
Krydrriblanding til spareribs (dry rub)
Når du har klargjort dine kamben, som beskrevet i afsnittet overfor skal de krydres grundigt så de får en lækker smag. Der skal derfor laves en god krydderiblanding eller dry rub, som den hedder på engelsk. Spareribs er en meget traditionel amerikansk ret og det er også på amerikanske madblogs at jeg har fundet inspiration til denne opskrift på spareribs i Sous Vide.
En god dry rub består primært af brun farin, paprika, salt, peber, hvidløgs- og løgpulver - meget simpelt og ret lækkert. Når du har blandet de forskellige krydderier sammen til en dry rub, skal du massere det godt ind i dine klargjort kamben.
Sous Vide indpakning af kamben
Når du skal lave hjemmelavede spareribs i Sous Vide, er det vigtigt at du vælger nogle rigtig gode Sous Vide plastposer eller vakuumposer til dine kamben. Der er to grunde til at du skal være sikker på at bruge en ordentlig kvalitetspose. For det første har kamben, naturligvis, en række ben. Disse ben kan være lidt skarpe og kan svække posen under tilberedningen i Sous Vide vandbadet.
Den anden grund er at spareribs i Sous Vide skal tilberedes ved temperaturer på mellem 65 og 75 grader i op til 36 timer. Denne lange tilberedningstid og relative høje Sous Vide temperatur betyder at poserne nemt kan svækkes og gå i stykker, hvis de ikke er lavet af en ordentlig kvalitet. Du kan læse mere om tilberedningstiden og temperaturen i afsnittet længere nede på denne side her.
Læs også: Anmeldelse af min favorit vakuumpakker
Den bedste barbecue sauce
Når du skal lave nogle hjemmelavede spareribs, er en af de helt vigtige detaljer at du bruger en god barbecue sauce til at pensle dine ribs. Første gang jeg skulle lave spareribs satte jeg mig for at finde den bedste opskrift på hjemmelavet barbecue sauce - Jeg syntes selv at jeg har haft succes med at finde den helt rigtige opskrift på barbecue sauce.
Jeg har valgt at lave et separat indlæg, her på min blog, med netop denne opskrift. Du kan finde den ved at bruge søgefeltet på forsiden. Du kan med fordel lave denne barbecue sauce mens du tilbereder dine spareribs i Sous Vide vandet.
Læs mere: Den bedst opskrift på barbeque sauce
Tilberedningsmetoder af kamben sous vide
Som allerede nævnt er der flere forskellige måder at tilberede spareribs i Sous Vide. De tre måder giver dig lidt forskellige grader af mørhed i dine spareribs. Jeg har kort beskrevet de tre metoder nedenfor.
1. Faste spareribs
Ved denne første metode skal du tilberede dine spareribs i Sous Vide vandet med en temperatur på 63 grader i 36 timer. Ved denne temperatur og tid bliver din spareribs lækre møre mens du stadig bevarer den faste kødstruktur.
2. Traditionelle spareribs (anbefalet)
Hvis du ønsker de mest traditionelle spareribs, vil jeg anbefale dig at følge denne fremgangsmåde her. Ved denne opskrift bliver dine spareribs rigtig møre og kødet flader nærmest fra benene. Dette er denne tilberedningsmåde jeg selv foretrækker at lave mine Sous Vide spareribs. Sæt temperaturen på 70 grader i 24 timer.
3. Pulled-apart spareribs
Du kan også vælge at lave dine hjemmelavede Sous Vide spareribs super møre, nærmest lidt pulled pork agtige. Ved denne metode kan du relativt nemt trække kødet fra hinanden og fra benene. Sæt Sous Vide temperaturen på 75 grader i 12 timer. Den klare fordel, ud over de virkelig lækre spareribs, er at tilberedningstiden er relativ kort i forhold til de to andre metoder.
I denne opskrift på spareribs Sous Vide, har jeg valgt at bruge de 70 grader i 24 timer. Dette er ved denne temperatur og tid at jeg syntes man får de bedste og perfekt møre spareribs. Du kan selvfølgelig bare vælge en af de andre metoder, hvis du foretrækker dine spareribs mere faste eller møre i kødet.
Spareribs i Sous Vide
Ingredienser
- 1-1,5 kg kamben
- 300-400 ml barbecue sauce (gerne hjemmelavet)
Dry rub
- 50 g farin
- 50 g paprika
- 2 spsk salt
- 1 spsk peber
- 1 tsk hvidløgspulver
- 1 tsk løgpulver
Instruktioner
- Start med at fjerne den papirstynde membran på bagsiden af kambenene. Brug en lille kniv til at skære membranen fri i den ene ende. Brug derefter et stykke køkkenrulle til at få et godt greb på membranen og træk den af i et stykke.
- Bland alle ingredienserne til Dry Rub sammen i en lille skål.
- Brug dine hænder til at massere krydderierne godt ind i kødet. Sørg for at alle overflader er dækket af krydderiblandingen.
- Skær de klargjort kamben ud i mindre stykker og vakuumpak dem. Hvis du vælger at bruge double zip-poser, skal de være af en god kvalitet for at undgå at de går i stykker ved den høje temperatur. Brug eventuelt to poser, jeg vil dog anbefale dig rigtige Sous Vide poser.
- Sæt din Sous Vide til 70 grader og timeren på 24 timer. Læg kødet i vandet, sæt dig tilbage og slap af.
- Mens dine kamben tilberedes skal du finde en lækker barbecue sauce. Du kan vælge at købe en færdig i supermarkedet eller lave din egen. Jeg har rigtig gode erfaringer med hjemmelavet barbecue sauce, som jeg har gode opskrifter på - find dem på www.madrejsen.dk.
- Når kødet er færdigt i Sous Vide vandet, skal du tage det op og duppe det tørt med køkkenrulle.
- Læg kambenene i et ildfast fad eller gerne på en rist så de kan dryppe.
- Pensl dine spareribs med barbecue saucen og steg dem i 10 minutter i en 150 grader forvarmet ovn. Gentag denne procedure endnu en gang - pensl dem med endnu et lag af barbecue sauce og steg videre i de sidste 10 minutter. På den måde får dine spareribs to lag af barbecue sauce og bliver stegt i 20 minutter ved de 150 grader.
- Server dine færdige Sous Vide spareribs med pomfritter og coleslaw.
Michael Madsen
Hej
Tak for god inspiration, kunne denne opskrift også bruges hvis man ligger inde med kalveben,
eller bør der være ændringer i temperatur og tiden i sous vide
kimbnie@gmail.com
Selv tak. Jeg har faktisk aldrig prøvet at lave kalveben i sous vide men jeg ville umiddelbart tage udgang i samme opskrift som svine kamben. Hvis du prøver, vil jeg meget gerne høre om resultatet.
Thomas
Hej
24 timer er da aaaalt for lang tid (efter min mening). Det er naturligvis et spørgsmål om smag og behag, men det er ikke meningen at kødet ligefrem skal falde af benene, som det gør på dine billeder...
Madrejsen.dk
Du har helt ret. Ved 24 timer kan kødet nemt trækkes af benene. Hvis kødet skal sidde mere fast på benene, kan man sagtens gå ned i tid til 8-10 timer. Det er selvfølgelig smag og behag - personligt syntes jeg det er super godt og lækkert ved de 24 timer.
Stig Olesen
Min første forsøg med sous viden. Spareribs i 24 timer ved 70 grader, hold nu op, det er stærk vanedannende, kan kun anbefale dem hvis man er til mør kød. Bugte din opskrift på rub og BBQ sovs også, fik top kareter af familen.
Madrejsen.dk
Jeg er glad for at du har haft en god først oplevelse. Sous vide er nemlig helt genialt og specielt spareribs bliver super godt.
Hanne
Tak for opskriften, de er alle 3 gode. Men som du skriver er det en smagssag.
Jeg har lavet af kalve flere gange og brugt din opskrift 70 grader i 24 timer, ikke dårligt men heller ikke super godt. Så marinerede jeg dem i rup tilsat rødvin og lod dem ligge i 24 timer på køl. Tørrede dem derefter godt af og gavn den rup igen og vacuum pakket. I sous vide 72 grader i 24 timer. Der kan anbefales, hvis man er til rødvin.
Madrejsen.dk
Tak for din kommentar. Jeg er glad for at du har fundet din helt egen og rigtige fremgangmåde. Det er nemlig sådan mad smager bedst 🙂 Godt tip med rødvin! Det vil jeg prøve næste gang. vh Kim (Madrejsen.dk)
Christina Volder
Hej. Kan man benytte stegeben til opskriften. Ville kaste mig over den i weekenden og har nogle i fryseren
Madrejsen.dk
Ja det kan du i princippet godt. Jeg ville dog gå ned i temperatur til 65 grader og stadig give dem 24 timer. Så bliver de super møre, hvor købet nærmest falder af benene.
Carsten
Det er bare de lækreste Spareribs jeg nogen sinde har fået.
Lavede dem med din hjemmelavet Coleslaw og Triple Cooked Fries.
Madrejsen.dk
Ja spareribs i sous vide bliver nemlig vildt lækkert - det er bestemt en af mine absolut favorit sous vide retter 🙂
Else
Prøver det for første gang, glæder mig helt vildt til i morgen når de se færdige. Jeg har købt poser hos Bent Brandt (varenr. 63237011) og jeg synes de er gode. /Else
Madrejsen.dk
Hej Else. Jeg håber at du bliver lige så stor fan af sous vide spareribs som jeg er. De bliver nemlig rigtig gode 🙂 Hilsen Kim (Madrejsen.dk)
Kjeld Ahrenfeldt
Hvis man køber 20 kg hvad vil du anbefale man gør ,skal man lave alle ben færdig i sous wide og så fryse dem eller skal man kryder dem og vackumer dem og tage dem op alt efter hvad man skal bruge
Hilsen Kjeld
Madrejsen.dk
Hej Kjeld. Sidste gang jeg lavede spareribs i sous vide, lavede jeg 10 kg på en gang. Jeg vakuumpakkede dem i rette portioner, så jeg kunne tage poserne direkte fra sous vide vandet og over i fryseren. På den måde har jeg altid færdiglavede spareribs i fryseren, der blot skal optøs og have en hurtig tur på grillen med noget barbecue sauce. Jeg håber du kan bruge svaret. Vh Kim (madrejsen.dk)
poul pedersen
Er de frysbare bagefter
Madrejsen.dk
Ja bestemt! Efter at spareribs er blevet tilberedt i sous vide, er det meget smart at gemme dem i fryseren. Bare lad dem blive i vakuumposerne. Så kan de tages op og smides på grillen. Så har du de lækreste ribs på ingen tid. Det har jeg selv gjort flere gange. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Peter Ricardo
Tak for en god oplevelse med ribs. Lavede 4 racks til familien med din barbecue sovs og der blev rigtig godt! Jeg har dog følgende kommentarer:
-24 timer i 70° er i overkanten. Om det skal være kortere tid, eller lavere temperatur ved jeg ikke, men de var faktisk FOR møre (hvis sådan noget findes).
-Jeg fik ikke HELT det samme færdige udtryk med de ben som kom på bordet som her vist. Men det kommer nok med næste batch...
Tak for en god opskrift, som klart kan anbefales...
Madrejsen.dk
Hej. Tak for din kommentar angående spareribs i sous vide. Ja du har ret, de spareribs bliver meget møre. Nærmest så kødet falder af benene. Hvis du ønsker lidt mere faste ribs, så vil jeg anbefale dig at gå lidt ned i temperatur. vh Kim (Madrejsen.dk)
Stefan B. Christensen
Har prøvet denne opskrift her i weekenden sammen med din BBQ Sauce og det var virkeligt godt!
Lad mig starte med at sige at det var virkeligt lækkert! Vores 6 årige var også meget begejstrer og talte om at det ville han også lave til hans maddag . Vi var alle enige om, at dette er vejen frem, hvis man vil lave perfekte spare ribs!
Vi lavede det med "Spare Ribs" fra køledisken. Da de ikke var så tykke brugte jeg 65 C° i 24 timer, de blev stadig virkelig møre, men syntes ikke de blev så "saftige" selvom der var massere af væske i poserne. Slet ikke at de var tørre, for det var de ikke, de var virkeligt gode, men visuelt så de lidt tørre ud
Vi skal helt sikkert prøve det igen og denne gang kan det godt være vi skal bruge de kr. 100/kg for at få de rigtige (friland/ øko). Vi skal også prøve det med kalveben!
ADVARSEL: Stærkt vanedannende!! Hvis først man har prøvet denne opskrift, risikere man ikke længer, at være tilfreds med købe ribs! Specielt i kombo med BBQ Saucen er dette virkeligt godt
Madrejsen.dk
Jeg er glad for at du også er glad for opskriften på spareribs i sous vide. Jeg vil nok nærmest sige, at det selv er min personlig favoritopskrift, når det gælder sous vide. De bliver nemlig, som du skriver, virkelig gode 🙂 vh Kim (Madrejsen.dk)
Simon Beyer
Vil det ikke være en ide at lade benene ligge med dry ruben over natten, inden man putter dem i sous viden? Super lækker opskrift, jeg skal prøve den snart!
Madrejsen.dk
Jo det er bestemt en god ide at lade benene ligger natten over. På den måde får du kun endnu mere smag frem 🙂 Vh Kim (Madrejsen.dk)
Sidsel
Kan man mon sous vide dem og komme dem på køl til dagen efter og så komme dem på grillen?
Jeg skal sous vide 5 kg - kan dette gøres på en gang?
Madrejsen.dk
Du kan sagtens sous vide store mængder spareribs. Sidste gang jeg lavede spareribs sous vide, lavede jeg 10 kg og derefter frøs dem med direkte i sous vide poserne. Så var de lige til at tage op og lægge på grillen. Du skal bare sikre dig at vandet kan cirkulere rundt om alt kødet (ikke overfylde vandetbadet). vh Kim (Madrejsen.dk)
Sten
Hej
Hvad bruger af smørelse når de skal på grillen ?
Madrejsen.dk
Jeg plejer bare at bruge lidt olie på et stykke køkkerulle. Det fungere godt på grillen.
Claus
12 timer er helt perfekt
mie
hej, hvor høj temperatur og hvor længe ville du give vildsvine ben?