Denne opskrift på højrebsfilet i Sous vide er simpelthen helt fantastisk og super simple at gå til. Det smarte ved tilberedning i Sous vide er at vandtemperaturen er den samme som den ønskede kernetemperatur på din højredsfilet. På den måde sikre du dig den helt perfekte og bedste tilberedning. Hvis du følger denne Sous vide opskrift på højrebsfilet, så for du en helt fantastisk rosa farve gennem hele stegen, som samtidig er super mør - helt vidunderlig, hvis du spørger mig.
Hvad er fordelen ved Sous Vide?
Jeg tror efterhånden ikke at jeg behøver sige det mere, men jeg er virkelig blevet en stor fan af Sous vide teknologien, den er helt fantastisk hvis du spørger mig. Som nævnt ovenfor sikre du dig en perfekt tilberedning idet at vandtemperaturen er den samme som den ønskede kernetemperatur. Ud over at vi får den helt rigtige kernetemperatur, vil du også opleve at tilberedningstiden har en relativ mindre betydning.
Du vil praktisk taget ikke kunne overtilberede kødet, hvilket giver dig en stor fleksibilitet i dit køkken. Du kan nemlig tilberede dit kød og lade det blive i Sous vide vandet indtil du er klar med resten af dit tilbehør til maden. Som ved de fleste Sous vide opskrifter bliver denne opskrift på højrebsfilet i Sous vide også opgivet i et tidsinterval, hvor dit kød er færdigtilberedt.
Højrebsfilet temperatur i Sous Vide
Når du skal lave højrebsfilet i Sous vide er den vigtigste indstilling temperaturen på vandbadet. Ved højrebsfilet skal du først tage stilling til hvordan du foretrækker din steg tilbered. Personligt foretrækker jeg min hjemmelavet højrebssteg rosa men jeg kender også nogle, der hellere vil have den nærmest blodrød.
Se også: Opskrift på den lækretse spareribs i sous vide (kamben)
Jeg vil dog mene at den bedste og mest almindelige temperatur på højrebsfilet er 54 grader, hvilket giver et lækkert rosa resultat. Foretrækker du et mere rødt resultat, skal du sænke temperaturen til 48 grader og hvis du foretrækker et mere gennemstegt resultat skal du sætte temperaturen til 57 grader.
Du vælger selvfølgelig bare den temperatur, du foretrækker din højrebsfilet.
Læs også: Opskrift på den saftigste cuvette i sous vide
Hvis du er interesseret i at læse mere om generel tilberedning af oksekød i Sous vide, har jeg lavet et grundigt indlæg her på min madblog. Dette indlæg beskriver mere i dybden de forskellige aspekter ved Sous vide teknologien og her kan du bestemt og får mere god information når du laver højredsfilet.
Højrebsfilet tid i sous Vide
Som allerede nævnt betyder tilberedningstiden i mindre grad, hvor god din højredsfilet bliver. Når du laver højrebsfilet i Sous vide skal du regne med en tilberedningstid på 6 timer. Dette gælder for en almindelig størrelse højrebssteg på cirka 1-2 kg. Hvis din højredsfilet er med ben, skal du påregne én ekstra time, så den totale tid er på cirka 7 timer.
Tilbehør til højrebsfilet sous vide
Når du laver hjemmelavet højrebsfilet i Sous vide, kan jeg anbefale dig at servere stegen med steak kartofler, en simpel salat og selvfølgelig en god sauce. Men hensyn til steak pomfritterne kan jeg klart anbefale dig at servere din højredssteg med mine steak kartofler - jeg har en rigtig god opskrift her på min madblog.
En simpel salat kunne eventuelt blot være nogen forskellige friskdampet grønsager så som broccoli og gulerødder.
Naturligvis skal du også have en god sauce til din højredsfilet. Her er den gode og gamle bearnaise en klar vinder, men du kan også prøve med en rødvinssauce eller champignonsauce. Disse eksempler er blot nogle af mine anbefalinger, du skal selvfølgelig blot servere din lækre Sous vide højrebsfilet med præcis dit eget ynglingstilbehør.
Højrebsfilet i Sous Vide
Ingredienser
- 1-2 kg højredsfilet
- salt
- peber
- frisk timian
- frisk rosmarin
Instruktioner
- Start med at krydre din højredsfilet grundigt med salt og peber. Læg også gerne et par kviste frisk timian og rosmarin oven på fileten.
- Læg højrebsfileten i en vakuumpose og forsegl den. Du kan også bruge en double zip-pose, der er beregnet til Sous vide vandbadet.
- Klargør din Sous vide maskine og sæt temperaturen til 54 grader og timeren på 6 timer. Hvis din højrebssteg er med ben skal du give stegen 7 timer. Læg kødet i vandet og sæt dig tilbage og slap af.
- Når højrebsfileten er færdigtilberedt i Sous vide vandbadet, skal kødet have den karakteristiske stegeskorpe. Opvarm en stegepande så den er rygende varm. Steg fileten lynhurtigt i smør, så den får en skorpe. Steg i maksimalt 60 sekunder, da vi ikke ønsker mere tilberedning af kødet.
- Server højrebsfileten udskåret i tynde skiver med frisklavet steak kartofler.
Marie
Hvor mange grader skal man sætte temperaturen på, hvis man vil have højrebsfileten medium, og er det stadigvæk 6 timer? Har nogle i familien der er lidt skræmt over Rosa. Vil gerne lave det til nytår.
Madrejsen.dk
Som jeg nævner i opskriften foretrækker jeg en rød-steg, som laves ved de 54 grader. Hvis du derimod ønsker en mere medium tilberedning skal du sætte temperaturen til 58 grader. Jeg håber at det er svar nok. Venlig hilsen Kim fra Madrejsen.dk
Thomas Lund Jørgensen
Er der forskel på om det er kalv eller oksehøjreb?
Lindy pouls
Hej er billedet fra en tilberedt ved 54 grader mvh Lindy
Madrejsen.dk
Hej Lindy. Ja billedet viser hvordan resultatet bliver, når højrebsfilet bliver tilberedt ved 54 grader. vh Kim (Madrejsen.dk)
Berith
Er tilberedningstid og grader det samme uanset om det er en højrebsfilet af kalv eller okse. Jeg har en filet af kalv og vil gerne have den rosa.
Madrejsen.dk
Ja i begge tilfælde ville jeg bruge den samme tilberednings temperature om det er kalv eller okse. Jeg vil dog nok reducere tiden med én time hvis det er kalvekød. Det er nemlig mere mørt og derfor hurtigere færdigt. vh Kim (Madrejsen.dk)
Maiken
Jeg har en højreb på 4 kg, hvor lang tid skal den have ved 57-58 grader (skal være medium)?
Madrejsen.dk
En steg på 4 kg vil jeg vurdere er færdig på 7 timer. Jeg vil generelt passe på ikke at give det kød for længe, da en højreb generelt er mør fra starten. vh Kim (Madrejsen.dk)
Kasper
Hej Kim. Jeg er igang med at sous vide min højreb, men jeg skal først have den om nogle dage. Den kommer derfor på køl når den er færdig.
Så mit spørgsmål er, hvordan vil du anbefale at 'færdig' tilberede den om nogle dage ?
Vh kasper
Madrejsen.dk
Hej Kasper. Jeg ville færdigtilberede den, lynnedkøle kødet i isbad og derefter gemme den i køleskabet. Genopvarmningen af kødet bruger du igen sous vide, men med 2 grader lavere temperatur. Håber det giver mening.
Kasper
Ja, jeg er helt med
Men tænkte at det ville være lækkert at få noget stegeskorpe på den.
Enten ved at komme den på gril eller måske skære den ud og store bøffer og smide den på panden ?
Madrejsen.dk
Hej Kasper. OK jeg forstår. Jeg vil først genopvarme kødet i sous vide vand, hvorefter du dupper den tør med køkkenrulle. Derefter plejer jeg at bruge en rygende varm stegepande til at give mit kød en stegeskorpe. Men du kan også sagtens bruge en super varm grill eller alternativt, en ovn. Husk blot at købt i princippet er færdigtilberedt fra sous vide vandet, så du skal være rimelig hurtig når du laver skorpen.
Jens P. Møller
Hej.
jeg skal lave kalvehøjrebsfilet som sous wide.
Jeg er nu i tvivl om skindet/sværen skal skæres/høvles af fileen inden tilberedningen?