Sous vide er genialt til at tilberede kød og grøntsager og naturligvis falder burgerbøffer sous vide ind under denne kategori. Ved at tilberede burger sous vide, vil du opleve at bøfferne bevarer saft og kraft og opleves derfor ekstra saftige. Brug denne opskrift på burger og jeg er sikker på at du ikke vender tilbage til traditionelle burgerbøffer. I mine øjne er dette de bedste burger du kan lave.
Burger sous vide temperatur
Når du skal tilberede burger sous vide er der kun to vigtige ting du skal tage stilling til, hvilket er temperaturen og tilberedningstiden. I dette og det efterfølgende afsnit, kan du kort læse om hvilken temperatur og tid du skal indstille din sous vide maskine til. Vi starter med temperaturen.
Temperaturen er den indstilling, der afgør i hvilken grad dine burgerbøffer tilberedes. Tilberedningsgraden er selvfølgelig et personligt valg og kan variere fra person til person. De to mest almindelige og populære metoder er dog følgende.
For et medium-rare resultat skal du bruge en temperatur på 54 grader, hvilket er den temperatur jeg personligt altid bruger og er den jeg vil anbefale dig. Hvis du er interesseret i et lidt mere medium og 'gennemstegt' resultat skal du sætte temperaturen til 58 grader.
Burger sous vide tiden
Tilberedningstiden du skal give dine burgerbøffer sous vide behøver faktisk ikke at være særlig lang. For at få en god og fin gennemtilberedning af burgerbøfferne, vil jeg anbefale dig at tilberede bøfferne 45 minutter til 60 minutter.
Burger sous vide med vakuumpakning
Når du skal lave burger sous vide, er det en lille udfordring som skal løses. Problemet ved at lave burgerbøffer sous vide, er at de skal vakuumpakkes under relativt højt vakuum. Ved vakuumpakning suges luften ud af vakuumposerne og den trækkes derved hårdt ind over fødevarerne. Udfordringen er her at bevare formen på vores burgerbøffer, uden at de trykkes helt flade af vakuumposen. Personligt bruger jeg selv 2,5 centimeter høje hjemmelavede bøfringe, som er skåret af et rustfri stål rør med en diameter på cirka 10 centimeter.
Når du skal lave burgerbøffer sous vide, er det nødvendigt at du finder nogle tilsvarende bøfringe. Det bedste er at gå efter nogle i rustfrit stål (EN 1.4301 / AISI 303), som ofte bruges i fødevareindustrien. Dit lokale smedefirma kan sikkert lave nogle til dig ellers prøv at kigge i de forskellige boligbutikker vi har her i Danmark.
Hvis du selv har en god idé til at løse netop dette problem, beskrevet i dette afsnit, må du meget gerne dele den med mine andre læsere af min blog, ved at skrive i kommentarfeltet i bunden af siden her. Hvis du ikke har mulighed for at skaffe bøfringe, kan du læse nedenstående afsnit hvordan du gør uden.
Burger sous vide uden vakuumpakning
I ovenstående afsnit er det beskrevet hvordan du kan lave burger sous vide ved hjælp af vakuumpakkeren og bøfringe. Hvis du hverken ejer vakuumpakkeren eller bøfringe, kan du bruge en alternativ metode. Du former fine burgerbøffer som du normalt bedst kan lide dem, hvorefter du lægger dem i zip-poser, der kan tåle vandtemperaturen.
Derefter bruger du det, der i sous vide verdenen kaldes 'water displacement' metoden. Denne går ud på at du nedsænker poserne med bøfferne i vandet mens den er åben. På den måde bruges vandets tryk til forsigtigt at klemme luften ud af poserne. Når posen er klemt omkring bøfferne lukkes posen. Du er nu klar til at starte din sous vide maskine.
Burgerboller
Når du allerede er i gang med at disse nemme og saftige burger sous vide, vil jeg også anbefale dig at lave nogle hjemmelavede burgerboller. Personligt syntes jeg at en hjemmelavet burger altid skal laves af en hjemmelavet burgerbolle. Hvis du er interesseret i at lave dine egne burgerbrød, har jeg et par super gode opskrifter, alt afhængig efter hvilket humør du er i.
Her på bloggen kan du finde opskriften på de gode og gammeldags sesam burgerboller samt opskriften på Brioche burgerboller, som er en burgerbolle der på det seneste er begyndt at blive mere og mere populære.
Burger sous vide
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød (12 %)
- salt
- peber
Instruktioner
- Fordel oksekødet i tre faste bøfringe hvis du bruger vakuumpakker. Alternativt former du burgerbøfferne på traditionelvis, lægger dem i en pose og springer vakuumpakningen over. Sænk posen ned i sous vide vandet og lad luften blive presset ud.
- For et medium-rare resultat skal du tilberede dine burger sous vide ved 54 grader i 45 minutter.
- Giv bøfferne en stegeskorpe ved at lynstege dem i cirka et minut på en rygende varm stegepande eller grill.
Kristine
Alternativt kan du forme burgerbøfferne, dernæst fryse dem, Valuum dem frosne, tø op, SV
Madrejsen.dk
Det var faktisk en rigtig god ide. Det vil jeg afprøve næste gange jeg skal lave bøffer.
nicoline
Jeg får som regel en kvart ko (i småmstykker)i fryseren og laver en helt stak bøffer og fryser dem på et par ovnplader (på bagepapir så laver jeg flere lag). Dagen regner jeg med næste gang at jeg vacuumpakker dem alle så
det er nemt at bruge i sous viden.
Madrejsen.dk
Det var da faktisk en rigtig god ide med at fryse bøfferne ned på en ovnplade med bagepapir. Det vil jeg da prøve. Så er de lige klar til sous vide bagefter.
Leif Frederiksen
På siden " Bøfringe, til bøf, spejlæg og bagning ", kan du se mere om brugen af bøfringe, også til andet end hakkebøffer.
bjarne
hejsa
jeg har forsøgt mig med at lave bøfferne i sous vide. jeg brugte bøfringe:-)
de blev lidt "gummiagtige" i konsistensen. kan man undgå? der ud over var de gode.
Madrejsen.dk
Hej - Jeg syntes ikke selv at jeg har oplevet at konsistensen blev gummi-agtig, når jeg laver burgerbøffer i sous vide. Men jeg giver dig ret i at de virker lidt anderledes, end når de er stegt på traditionelvis på grille eller pande. vh Kim (Madrejsen.dk)
Søren Damsgaard
Problemet kan opstå, hvis man ikke får suget alt luften ud af sousvide posen. Dette kan resultere i at kødet står og 'koger i sin egen væske/fond, hvilket så kan resultere i noget sejt kød i stedet for lækkert mørt. Blot en tanke.