Denne opskrift på Brioche boller er super nem at lave og resultatet bliver rigtigt godt. En Brioche bolle kan bedst beskrives som en let og luftige bolle, med en gylden og lidt sprød skorpe. De kan derfor sammenlignes med en god mellemting mellem en traditionel dansk krydderbolle og en almindelig burgerbolle. Brioche boller eller Brioche burgerboller, som jeg foretrækker at kalde dem, fordi de er perfekt som burgerboller. Personligt bruger jeg dem ofte som boller til en cheese burger eller måske en lækker flæskestegssandwich. Oprindeligt er Brioche boller en fransk opfindelse men er i dag udbredt til det meste af verden - specielt amerikanerne har taget denne super lækre og luftige bolle til sig og bruger den meget ofte som en burgerbolle
Hvis du er landet på denne side med en opskrift på Brioche burgerboller men faktisk mest er interesseret i helt traditionel burgerboller, har jeg naturligvis også sådan en opskrift her på min madblog. Du kan finde denne opskrift i brødsektionen i menuen ovenfor.
Amerikansk burgerboller
Jeg stødte første gang denne opskrift på Brioche burgerboller, da jeg var ved at lave noget research efter en opskrift på amerikanske burgerboller. Jeg har rejst i USA flere gange og er virkelig begejstret for det land, særligt deres madkultur og deres natur er fantastisk. Hvis du er en jævnlig læser af min madblog, vil du støde på flere amerikanske retter så som denne opskrift på amerikanske burgerboller.
Hvad er i bund og grund en amerikansk burgerbolle, det spørgsmål spurgte jeg mig selv. Når jeg har rejst rundt i USA, har jeg naturligvis tit fået amerikansk burgere, og typisk er de lavet med en let og luftig burgerbolle, der er lækkert gylden på toppen. Det er netop disse burgerboller, som jeg ledte efter. Efter lidt søgen fandt jeg ud af at Brioche boller, er perfekte til at lave burgere med. Så selv om en Brioche bolle er oprindeligt fra Frankrig, kan den sagtens bruges som en opskrift på amerikanske burgerboller, hvis ud spørger mig.
Hvordan formes en burgerboller (+trick)
Der er flere vigtige trin i denne opskrift på Brioche boller, men et af de helt vigtige punkter er hvor dejen skal formes til flotte burgerboller. Når du laver hjemmelavede burgerboller er du interesseret i at bollerne er fuldstændig homogene og at de har en flot, helt rund form og en glat overflade. Når du skal lave burgerboller med en flot top, er der et par gode tips og tricks du kan bruge. Disse to tricks har jeg forsøgt at beskrive nedenfor.
Klæbrig bolledej
I netop denne opskrift på Brioche burgerboller er bolledejen relativt fugtig og blød, det vil derfor sige at når du former disse boller skal du være opmærksom på at dejen har tendens til at flyde lidt ud når de efterhæver. Dette er helt normalt, der skal bare tages lidt højde for det, når du former burgerbollerne. Måden du tager højde for denne fugtige dej, er ved at lave fuldstændig runde boller, præcis som hvis du laver almindelige boller. Vi er selvfølgelig ikke interesseret i at have fuldstændig runde burgerboller.
Ideen med de helt runde boller, er at når du sætter dem på bagepladen, til efterhævning, så vil bunden af bollen flade lidt ud mens toppen forbliver flot rund - præcis som en flot burgerbolle skal se ud. Når du skal lave perfekte runde boller, så kan du bruge tricket hvor du folder dejen ind under sig selv og derved trækker i toppen. På denne måde kan du trække en flot og glat bolle. Du bliver bare ved med at folde bollerne ind under sig selv, indtil du syntes resultatet er perfekt.
Indtryk burgerbollerne
Jeg har efterhånden lavet disse Brioche burgerboller flere gange og jeg har fundet et lille trick, som hjælper til med at få den perfekte form på bollerne. Når du har formet de helt runde burgerboller, som beskrevet ovenfor, skal de placeres på en bageplade der er beklædt med bagepapir.
Derefter bruger du spidserne af dine fingre, til at trykke langs bagepapiret ind under bollerne for at presse/spidse dem lidt opad. Der er to gode grunde til dette trick, som jeg har fundet ud af virker godt. For det første hjælper det med at give bollerne den sidste cirkulære form. For det andet bliver bollerne løftet lidt, som gør at slut resultatet, når de har efterhævet, bliver helt perfekt hvis du spørger mig. Du kan eventuelt kigge på billedet nedenfor, hvor du kan se hvordan du former bollerne med dine fingre. Jeg håber denne beskrivelse giver mening.
Gylden og sprød overflade
Som beskrevet i afsnittet lige ovenfor, er det vigtigt at dine hjemmelavede Brioche burgerboller er formet så de har en helt jævn og glat overflade. Det næste trin, som er lige så vigtigt, er at dine burgerboller pensles med en blanding af et sammenpisket æg, en spiseske vand og en teske sukker.
Personligt forsøger jeg altid at gøre mig ekstra umage med dette trin. Det er nemlig her den endelig finish på burgerbollerne laves. Du skal pensles bollerne efter at de er færdighævet og lige inden de er klar til at blive bagt. Her er det vigtigt at være meget forsigtig og pensle bollerne med jævne og lette strøg. Bollerne er nemlig ret skrøbelige når de er efterhævet og kan godt falde sammen hvis du er for voldsom. Dette er normalt ikke et problem, hvis du bare er forsigtig.
Som nævnt pensler jeg altid mine hjemmelavede Brioche boller med en blanding af sammenpisket æg, vand og lidt sukker. På denne måde syntes jeg at resultatet bliver rigtigt godt og bollerne får en fantastisk flot og gylden farve.
Opskrift på Brioche burgerboller
Som allerede nævnt i afsnittet overfor, er det faktisk ret nemt at lave hjemmelavede Brioche burgerboller. Der er dog et par små detaljer, der skal tages højde for, hvilket jeg gerne vil beskrive nedenfor.
Start med at opløse gær og sukker i det lunkne vand og mælk. Sæt det til side for at lade gæren aktivere, mens du forbereder smør og melblandingen. I en separat og stor skål blander du mel, salt og det kolde smør. Brug dine hænder til at smuldre smørret sammen med melet. Når alt smørret er smuldret med melet tilsætter du gærblandingen og et æg. Ælt alle ingredienserne til en jævn og halv-klisteret dej. DU skal forvente at ælte i 8-10 minutter får at få en rigtig god dej.
Dæk skålen med noget husholdningsfilm og sæt den til hævning et sted lidt lunt. Lad dejen hæve cirka to timer eller indtil den er fordoblet i størrelse.
Hæld dejen ud på et meldækket bord og del den i otte lige store stykker. Brug nu rigeligt mel på dine fingre og form helt runde boller. Placer bollerne på bagepladen med bagepapir og sæt dem til efterhævning i 1,5 time.
Når dine Brioche burgerboller er hævede, er det tid til at de skal pensles med et æg, der er sammenpisket med lidt vand og sukker. Her er det vigtigt at du er lidt forsigtig, for at undgå at bollerne falder sammen.
Bag burgerbollerne ved 200 grader i cirka 15 minutter eller indtil de er lækkert gylden på toppen.
Brioche Burgerboller
Ingredienser
- 15 g gær
- 2 dl vand, lunkent
- 1 dl mælk, lunkent
- 35 g sukker
- 500 g hvedemel
- 40 g smør, koldt
- 1,5 tsk salt
- 2 æg (ét til dej + ét pensling)
Instruktioner
- I en lille skål eller kop blander du sukker, gær, lunkent mælk og lunkent vand. Rør rundt indtil gær og sukker er helt opløst. Sæt blandingen til side.
- I en stor røreskål blander du hvedemel, salt og det kolde smør. Du kan med fordel skære smørret ud i mindre stykker.
- Brug din fingre til at smuldre smørret med hvedemelet, så det er helt fordelt i melet.
- Hæld nu gærblandingen over i melet og ælt alle ingredienserne sammen til en jævn og glat dej. Du kan med fordel bruge en røremaskine da æltetiden er cirka 8-10 minutter. Dejen er stadig relativt fugtig når den er færdig æltet.
- Dæk skålen med noget plastfolie og sæt den til hævning i to timer eller indtil dejen er blevet dobbelt i størrelse.
- Hæld den hævet dej ud på et meldækket bord og del burgerbolledejen i otte lige store stykker.
- Form nu fine og glatte burgerboller ud af dejen. Prøv at forme helt runde boller, da dejen har tendens til at flade ud under hævning. Brug mel på dine fingre, da dejen er relativ fugtig. Fold bollernes sider ind under bollen, for at skabe helt glatte overflader. Placer de færdigformede burgerboller på en bageplade med bagepapir.
- Sæt boller til at hæve i yderligere 1,5 time.
- Pensel nu forsigtigt burgerbollerne med et æg, der er sammenpisket med en spiseske vand og en teske sukker.
- Bag bollerne ved 200 grader i cirka 15 minutter.
Elsebeth
Det er vigtigt, at ægget har stuetemperatur; pensler man med et koldt æg, vil det få bollerne til at falde sammen.
kimbnie@gmail.com
Det var faktisk et godt tip. Det var jeg faktisk ikke klar over. Det vil jeg huske til næste gang 🙂
Helen
Kan de fryses ned?
Madrejsen.dk
Ja bollerne kan godt fryses ned. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Cassandra
Lyder som nogle lækre boller, kan jeg lade dem hæve fra om morgen til eftermiddag dvs. omkring 6 - 7 timer istedet for de to timer?
🙂
Madrejsen.dk
Det er nemlig nogle rigtig lækre burger boller. Jeg har aldrig prøvet at lade netop denne opskrift hæve over 6-7 timer, men når jeg gør det med andre bolleopskrifter så reducere jeg bare mængden af gær med cirka 2/3. Jeg håber det hover mening Vh Kim (madrejsen.dk)