Jeg har flere gang fået spørgsmålet hvordan koges ris?, derfor har jeg valgt at lave denne super simple guide til netop dette spørgsmål. I denne vejledning vil jeg gerne forklare, hvordan koges ris på to forskellige metoder. Jeg bruger to forskellige metoder; en sikker metode og en hurtig metode. Nedenfor vil jeg dog beskrive hvordan risen koges perfekte hver gang.
Se også: Sådan koges brune ris nemt
I princippet er det ikke særlig svært at koge ris, det kræver blot nogle få tips og tricks for at få succes hver gang. Læs derfor det nedenstående tekst grundigt eller spring direkte til den sikre metode i opskriften længere nede på siden.
Tommelfingerregel for kogning af ris
Mængden af ris per person er selvfølgelig lidt varierende, men hvis du bruger denne tommelfingerregel går du ikke helt galt. Jeg regner altid med 1 dl ris per person. Og derefter bruger jeg forholdet 1-1,5 mellem ris og vand. Opsummeret vil det derfor sige at jeg bruger 1 dl ris til 1,5 dl vand når jeg laver ris til mig selv. Hvis du skal lave til flere personer skal du selvfølgelig bare gange opskriften op. Det vil derfor sige at:
En person: 1 dl ris til 1,5 dl vand.
To personer: 2 dl ris og 3 dl vand.
De to Metoder til kogning af ris
Jeg har to metoder, hvordan man kan koger ris. Der er en sikker måde, som kan bruges til næsten alle typer ris. Ved hjælp af denne metode bør du helt undgå, at risene brænder på bunden af gryden. Jeg har også en hurtigere og mere enkel måde at koge ris på.
Dog vil nogle få ristyper brænde til bunden af gryden. Jeg bruger normalt altid den sikre metode, fordi jeg syntes den virker rigtig godt.
Den sikre metode til kogning af ris
Først vil jeg her beskrive den sikre metoden at koge ris på, hvor du samtidig undgår at risene brænder til gryden. Du bør være i stand til at bruge denne metode til alle typer ris.
Fremgangsmåde: I en kasserolle; tilsæt vandet og sæt varmen på høj.
Når vandet begynder at koge tilsætter du risen, dækker gryden med et låg og skruer varmen ned til en af de laveste indstillinger (1-3) på dit komfur. Lad risen simre i 11 minutter under låget. Efter de 11 minutter fjernes gryden fra kogepladen, men du lader nu risen fortsætte med at simre i endnu 11 minutter et sted uden varme - dog stadig under låg.
Ved brug af den sikre metode, er det meget vigtigt at låget ligger på gryden under hele forløbet. Det er nemlig vanddampen vi er interesseret i at bevare i gryden. Lader du vanddampen slippe ud af gryden, kan du risikere at risen brænder til bunden af gryden.
Den hurtige metode til kogning af ris
Denne metode, jeg beskriver i det følgende, er den hurtige metode og den som passer til de fleste typer ris. Der er dog et par typer ris, der er for følsomme for denne metode og vil brænde til bunden af gryden. De mest almindelige typer ris så som Basmati ris fungerer fint med denne metode.
Instruktionerne: I en kasserolle; tilsæt vandet og tænd varmen med fuld effekt. Efter nogle minutter, afhængigt af dit komfur, vil vandet begynde at kode. Når vandet begynder at koge tilsættes risen, dækker gryden med et låg og skruer ned for varmen til en af de lavere temperaturer (indstilling 1-3).
Indstil en timer til 15 minutter og lad risen simre. Fjern ikke låget i løbet af denne periode. Efter de 15 minutter er risen færdig og klar til at blive serveret. Denne metode er derfor 7 minuter hurtigere end den anden, men dog lidt mere sikker metode.
Jeg ved, at der er flere forskellige måder og tips til hvordan man koger ris. Hvis du har gode tips, må du meget gerne dele dem med mig i kommentarfeltet nedenfor.
Sådan koges ris - den sikre metode
Ingredienser
- 3 dl vand
- 2 dl ris (Basmati ris)
Instruktioner
- I en gryde; tilsæt vandet og skru varmen op på fuld effekt.
- Når vandet begynder at koge; tilsæt risen, dæk gryden med et låg og skru varmen ned til et af de laveste niveauer (normalt 2-4). Lad risen simre i 11 minutter. Husk ikke at fjerne låget i løbet af denne tid.
- Når risen har simret i 11 minutter, fjernes gryden fra kogepladen og sættes et sted uden varme. Her vil risen færdigekoge med dampen, der stadig er i gryden. Igen, husk ikke at løfte låget.
- Efter de sidste 11 minutter er risen færdigkogt og klar til at blive serveret.
Frank B
Vil lige rette din regel angående mængden af vand.
Forholdet mellem vand og ris er 1:1, men grunden til at man siger 1:1,5 er, at den ekstra halve, er til fordampning.
Det vil sige at skal du gange op, er det 1:1 + 1/2 f.eks. 3 dele ris skal bruge 3 dele vand + en 1/2 del til fordampning. Men med din måling, der vil der være 1,5 del vand som skal fordampe, og det er meget.
Prøv f.eks at komme 1 del ris og 1 del vand i en pose som forsegles, og koges i posen, prøv eventuelt med forskellige typer ris, og du vil få perfekte ris hver gang. prøv også det samme med din måde at gange op på, og du vil blive skuffet over de ris du tager ud af posen.
Og ved mere end en portion, så er der en simpel måde at gøre det på, uanset hvor meget ris du kommer i gryden, så kommer du kun så meget vand i, at din finger rører risenes overflade, og overfladen af vand når det første led på den finger. Dog skal man tage højde for bredden/overflade arealet i gryden, er det stort, så bør vandstanden være en smule lavere.
Madrejsen.dk
Tak for din kommentar - den giver rent faktisk rigtig god mening. Den måde havde jeg aldrig selv tænkt det på. Det vil jeg helt sikkert efterprøve og opdatere "opskriften".
Patrick
Jeg bruger noget lignende den sikre metode.
1 ris til 1,5 vand. Dog kommer jeg det hele i gryden, når vandet bulderkoger skruer jeg ned på lav 1-2afhængig af komfur. 10 min kog og så 10min af varmen. Låg på under hele forløbet.
Det er noget en god ven af familien fra Thailand lærte mig
Helle Laustsen
Tak for denne ændring - nu lykkedes det for mig ! Håber opskriften ændres den er jo helt misvisende.
Hanne Ovisborg g
Hej Jeg lærte af min mor da jeg var meget ung at lægge et sammenfoldetviskestykke mellem gryde og låg og det gør jeg altid og risene bliver altid fine og brænder aldrig på
Madrejsen.dk
Det var da faktisk en rigtigt god idé med et viskestykke mellem gryde og låg. På den må sikre du dig at minimalt damp forsvinder fra gyden uden kogningen. vh Kim (Madrejen.dk)
Gollum Grønshøj
Hej madreje, din opskrift er virkelig god, jeg plejede ikke at kunne finde ud af og koge ris men nu er jeg i gang med at uddanne mig som kok og blive professionel gourmet chef! Tak Kim!
Madrejsen.dk
Hej. Jeg er glad for at du kan bruge min opskrift på ris og hvordan den kan koges nemt. Det har selv drillet mig en del før hen 🙂 vh Kim (Madrejsen.dk)
Rene Kleffel
Øh hvordan får man vandet til at koge inden risen kommer i hvis man skal måle med vandstanden til risene eller siger du man fylder ris i indtil målet er nået ??
Mvh. René
Per Vestergaard
For mange år siden så jeg en indisk kok belære folk om kogning af ris.
100 g ris
1½ dl vand
1 teskefuld salt.
Større portion skal blot ganges op.
Vand, ris og salt bringes i kraftigt kog i et minut uden låg, derefter lægges låg på og varmen skrues ned til absolut mindste niveau. Løft ikke låget. Efter 20 minutter er risene løse og færdigkogte. Intet brænder på. Jasminris kan klare sig med lidt mindre vand.
Hilsen
Per