På siden her, vil jeg gennemgå min metode, hvordan jeg koger brune ris. Brune ris kendes også som fuldkornsris, men er altså det samme. Ved fuldkorns ris bevares skaldelen af risene, hvilket betyder at de er mere hårde og kraftige.
Se også: Sådan koges almindelige hvide ris
Hvis du er van til at koge almindelige hvide ris, vil du opleve at brune ris er lidt mere krævende. Brune ris skal både have længere tilberedningstid samt tilberedes i mere vand. Alt dette kan du læse mere om i afsnittet nedenfor.
Forhold mellem fuldkornsris og vand
Når du skal tilberede brune ris skal du bruge et vand-ris volumenforhold på 1.5-1. Det vil derfor sige at hvis du bruger én deciliter brune ris, skal du totalt bruge 1,5 deciliter vand. Dette er en ganske fornuftig tommelfingerregel, når du skal koge brune ris.
Se også: Den lækreste opskrift på butter chicken med ris
Hvis vi går lidt mere teknisk i dybden, regner vi med at én deciliter af vandet optages i risene mens 1/2 deciliter går til fordampningen under tilberedningen. Når vi opskalere forholdet mellem ris og vand antager vi at fordampningen fra gryden ligeledes øges. Det er min erfaring at denne antagelse passer meget godt, typisk på grund af anvendelsen af en større gryde i takt med at flere ris tilberedes.
Forholdet 1,5-1 mellem vand og ris, er derfor en meget god regel. Det er den jeg altid bruger.
Hvor mange fuldkornsris spiser en person?
Hvor mange fuldkornsris spiser man per person, dette er altid et godt spørgsmål. Når du skal tilberede ris som tilbehør, skal du regne med cirka en deciliter fuldkorns ris per person. Hvis du skal tilberede ris til to person, kan du bruge forholdet ovenfor og derfor bruge to deciliter fuldkorns ris og fire deciliter vand.
Når du skal koge fuldkornsris, kan du derfor bruge følgende opsummering:
1 person: 1 dl fuldkornsris (75 gram) - 1,5 dl vand (150 gram)
2 personer: 2 dl fuldkornsris (150 gram) - 3 dl vand (300 gram)
3 personer: 3 dl fuldkornsris (225 gram) - 4,5 dl vand (450 gram)
4 personer: 4 dl fuldkornsris (300 gram) - 6 dl vand (600 gram)
Det kan være en god ide at skylde de brune ris inden kogning. På den måde fjerner du eventuelle støv eller andre urenheder. Dette gøres ved at hælde risene op i en si og skylde dem under den kolde vandhane.
Fordelen ved fuldkornsris
I Danmark, og resten af verden generelt, er vi i de seneste år blevet mere og mere opmærksom på at lave sundt og får korrekt kost. Specielt fedtfattigt og fiberrigt mad er meget populært.
Se også: Opskrift på vegetarisk panang med kokosmælk, peanut butter og rød karrypasta
Almindelige og hvide ris har altid være utrolige populære, men har efterhånden fået skrap konkurrence af de sundere brune ris.
Fuldkornsris har, som navnet antyder, et langt højere antal kostfiber i forhold til almindelige hvide ris. Fuldkornsris har cirka 3 gram kostfiber per 100 gram, i modsætningen til hvide ris der kun har 0,7 gram per 100 gram.
Ud over kostfiber indeholder fuldkorns ris flere vitaminer og mineraler.
Sådan koges fuldkornsris (brune ris)
Udstyr
- Si
- Gryde med låg
Ingredienser
- 2 dl brune ris (Fuldkornsris)
- 3 dl vand
- 1/4 tsk salt
Instruktioner
- Hæld risene op i en si og skyld dem kort under den kolde vandhane.
- Bring vandet i kog.
- Når vandet koger tilsættes fuldkornsris og salt. Skru ned for varmen og lad risene simre i 30 minutter under låg.
- Fjern nu gryden fra det varme kogeplade. Lad nu risene trække yderligere i 5 minutter. Låget må ikke på noget tidspunkt løftes.
- Risene er nu færdige og klar til servering.
Peter
Meget informativt, men måske kunne det hele "koges" ned til vand/ris = 2-1, koge/trækketid 35/5 , og så kunne den lange informative forklaring komme bagefter. Mangler i den grad korrekturlæsning, så derfor kun 4/5 stjerner
Madrejsen.dk
Tak for din kommentar. Ja du har ret - hele ris-opskriften kan "koges" ned til 2-1 vand/ris. Og du har ret, korrekturlæsning er bestemt ikke min stærke side - jeg tror aldrig jeg har fået over 6-7 i karakter i Dansk i skolen 🙂 Jeg er dog til gengæld rimelig god i et køkken eller med en hammer i hånden 🙂 vh Kim (Madrejsen.dk)
Pia Majbrit Henningsen
Så er den da også bare idiotsikret
Der skal også være plads til dem der ikke lige er til den korte udgave
Karina T
Jeg kom for den gode viden, og det du skriver med fordampning, er virkelig brugbart, da jeg bruger en instaPot.
Så tak for info.
Jkl
Godt svar på en for mug helt unødvendig kommentar
Malene
I opskriften er forholdet 1,5/1, så det forvirrer billedet, at I nu bliver enige om 2/1
Madrejsen.dk
Ja det hele er vist noget forvirret. Jeg bruger altid 1,5/1 (vand/ris).
Chris
Super opskrift, lige hvad jeg manglede.
Linda
Tak for info! 🙂
Madrejsen.dk
Selv tak. Jeg er glad for at du kan bruge opskriften. vh Kim (Madrejsen.dk)