• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
MadRejsen
  • Hjem
  • Opskrifter
    • Morgenmad
      • Brød
      • Marmelade / Smørrelse
    • Frokost
    • Aftensmad
      • Kød
        • Fisk
        • Kylling
        • Oksekød
        • Svinekød
        • Sous Vide
      • Sous Vide
      • Sundt Mad
      • Internationalt
      • Traditionelt Dansk
    • Dessert
      • Kager
    • Tilbehør
      • Salater
      • Brød
      • Drikkelse
      • Snacks
      • Dipping
    • Sous Vide
    • Vegetarisk
  • Om / Kontakt
    • Om / Kontakt
    • Cookie- og privatlivspolitik
    • Annocering
    • Copyright
  • In English
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Sous Vide
  • Morgenmad
  • Frokost
  • Aftensmad
  • Tilbehør
×

"Hjem" » Tilbehør

"Hjem" » Tilbehør

Sådan koges fuldkornsris (Brune ris)

Udgivet: Jul 25, 2018 · Redigeret: Mar 10, 2021 · Af Madrejsen.dk

Hop til opskrift Print opskrift

Sådan koges brune ris (Fuldkornsris)

På siden her, vil jeg gennemgå min metode, hvordan jeg koger brune ris. Brune ris kendes også som fuldkornsris, men er altså det samme. Ved fuldkorns ris bevares skaldelen af risene, hvilket betyder at de er mere hårde og kraftige.

Se også: Sådan koges almindelige hvide ris

Hvis du er van til at koge almindelige hvide ris, vil du opleve at brune ris er lidt mere krævende. Brune ris skal både have længere tilberedningstid samt tilberedes i mere vand. Alt dette kan du læse mere om i afsnittet nedenfor.

Forhold mellem fuldkornsris og vand

Når du skal tilberede brune ris skal du bruge et vand-ris volumenforhold på 1.5-1. Det vil derfor sige at hvis du bruger én deciliter brune ris, skal du totalt bruge 1,5 deciliter vand. Dette er en ganske fornuftig tommelfingerregel, når du skal koge brune ris.

Se også: Den lækreste opskrift på butter chicken med ris

Hvis vi går lidt mere teknisk i dybden, regner vi med at én deciliter af vandet optages i risene mens 1/2 deciliter går til fordampningen under tilberedningen. Når vi opskalere forholdet mellem ris og vand antager vi at fordampningen fra gryden ligeledes øges. Det er min erfaring at denne antagelse passer meget godt, typisk på grund af anvendelsen af en større gryde i takt med at flere ris tilberedes.

Forholdet 1,5-1 mellem vand og ris, er derfor en meget god regel. Det er den jeg altid bruger.

Hvor mange fuldkornsris spiser en person?

Hvor mange fuldkornsris spiser man per person, dette er altid et godt spørgsmål. Når du skal tilberede ris som tilbehør, skal du regne med cirka en deciliter fuldkorns ris per person. Hvis du skal tilberede ris til to person, kan du bruge forholdet ovenfor og derfor bruge to deciliter fuldkorns ris og fire deciliter vand.

Når du skal koge fuldkornsris, kan du derfor bruge følgende opsummering:
1 person: 1 dl fuldkornsris (75 gram) - 1,5 dl vand (150 gram)
2 personer: 2 dl fuldkornsris (150 gram) - 3 dl vand (300 gram)
3 personer: 3 dl fuldkornsris (225 gram) - 4,5 dl vand (450 gram)
4 personer: 4 dl fuldkornsris (300 gram) - 6 dl vand (600 gram)

Det kan være en god ide at skylde de brune ris inden kogning. På den måde fjerner du eventuelle støv eller andre urenheder. Dette gøres ved at hælde risene op i en si og skylde dem under den kolde vandhane.

Sådan koges brune ris (Fuldkornsris)

Fordelen ved fuldkornsris

I Danmark, og resten af verden generelt, er vi i de seneste år blevet mere og mere opmærksom på at lave sundt og får korrekt kost. Specielt fedtfattigt og fiberrigt mad er meget populært.

Se også: Opskrift på vegetarisk panang med kokosmælk, peanut butter og rød karrypasta

Almindelige og hvide ris har altid være utrolige populære, men har efterhånden fået skrap konkurrence af de sundere brune ris.

Fuldkornsris har, som navnet antyder, et langt højere antal kostfiber i forhold til almindelige hvide ris. Fuldkornsris har cirka 3 gram kostfiber per 100 gram, i modsætningen til hvide ris der kun har 0,7 gram per 100 gram.

Ud over kostfiber indeholder fuldkorns ris flere vitaminer og mineraler.

Sådan koges brune ris (Fuldkornsris)
Print Recipe
4.41 from 5 votes

Sådan koges fuldkornsris (brune ris)

Fuldkorsris er også kendt som brune ris og er rigtigt gode som tilbehør til mange retter. Fuldkorsris er mere krævende end almindelige ris, da de skal koges længere tid og optager mere vand. Brug ris-vand forhold på 1-1,5. Ved fuldkornsris er kliddelen ikke poleret af som ved hvide ris. Fuldkornsris indeholder derfor af samme grund betydelig flere kostfiber.
Forberedelsestid5 mins
Tilberedningstid35 mins
Total tid40 mins
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Nøgleord: Brune ris, Fuldkornsris
Antal: 2 personer
Kalorier: 349kcal
Forfatter: MadRejsen.dk

Udstyr

  • Si
  • Gryde med låg

Ingredienser

  • 2 dl brune ris (Fuldkornsris)
  • 3 dl vand
  • 1/4 tsk salt

Instruktioner

  • Hæld risene op i en si og skyld dem kort under den kolde vandhane.
  • Bring vandet i kog.
  • Når vandet koger tilsættes fuldkornsris og salt. Skru ned for varmen og lad risene simre i 30 minutter under låg.
  • Fjern nu gryden fra det varme kogeplade. Lad nu risene trække yderligere i 5 minutter. Låget må ikke på noget tidspunkt løftes.
  • Risene er nu færdige og klar til servering.

Reader Interactions

Comments

  1. Peter

    August 20, 2020 at 6:31 pm

    4 stars
    Meget informativt, men måske kunne det hele "koges" ned til vand/ris = 2-1, koge/trækketid 35/5 , og så kunne den lange informative forklaring komme bagefter. Mangler i den grad korrekturlæsning, så derfor kun 4/5 stjerner

    Reply
    • Madrejsen.dk

      August 21, 2020 at 7:58 am

      Tak for din kommentar. Ja du har ret - hele ris-opskriften kan "koges" ned til 2-1 vand/ris. Og du har ret, korrekturlæsning er bestemt ikke min stærke side - jeg tror aldrig jeg har fået over 6-7 i karakter i Dansk i skolen 🙂 Jeg er dog til gengæld rimelig god i et køkken eller med en hammer i hånden 🙂 vh Kim (Madrejsen.dk)

      Reply
      • Pia Majbrit Henningsen

        August 23, 2020 at 4:24 pm

        3 stars
        Så er den da også bare idiotsikret
        Der skal også være plads til dem der ikke lige er til den korte udgave

        Reply
      • Karina T

        September 22, 2020 at 3:17 pm

        5 stars
        Jeg kom for den gode viden, og det du skriver med fordampning, er virkelig brugbart, da jeg bruger en instaPot.
        Så tak for info.

        Reply
  2. Chris

    January 13, 2021 at 3:18 pm

    5 stars
    Super opskrift, lige hvad jeg manglede.

    Reply
  3. Linda

    November 17, 2022 at 11:08 am

    5 stars
    Tak for info! 🙂

    Reply
    • Madrejsen.dk

      November 17, 2022 at 2:23 pm

      Selv tak. Jeg er glad for at du kan bruge opskriften. vh Kim (Madrejsen.dk)

      Reply

Skriv en kommentar til mig om opskriften Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Giv min opskrift en karakter




Primary Sidebar

Find mine opskrifter

De fire mest POPULÆRE opskrifter!

  • Hjemmelavet Pulled Pork Burger
  • Hjemmelavet Sushi
  • Hjemmelavet Burrito
  • Sådan koges bulgur

Indhold på MadRejsen.dk må ikke kopiers uden tilladelse.