I Danmark er en traditionel mexicansk Burrito underlidt nok ikke blevet særligt populært endnu. Vi har rigtig mange traditionelle udlandske retter men lige nøjagtig traditionel burrito er ikke endnu fundet vej til de danske hjem. Det er helt med vilje at jeg bruger vendingen 'ikke endnu'.
Se også: Opskrift på den lækreste burger
En traditionel mexicansk burrito er nemlig utrolig lækker og helt sikkert en af mine ynglingsretter, som jeg spiser, hvis jeg rejser i lande hvor det er muligt at få dem serveret.
Traditionel Mexicansk Burrito
Hvis du leder efter en opskrift på traditionel mexicansk burrito, er du kommet på den rigtige side. Men hvad indeholder en traditionel burrito i bund og grund, dette spørgsmål satte jeg mig for at finde ud af. En hel traditionel mexicansk burrito indeholder stegte bønner og kød, som oftest er okse- eller kyllingekød.
Bevæger vi os lidt længere nord på ind i Texas og det sydlige USA generelt indeholder en traditionel burrito også stegte ris, iceberg salat, guacamole, salsa og creme fraiche. Det er typisk de amerikansk inspireret burrito, som vi danskere bedst kan lide og er dem som er mest populære rundt om i verden.
Tortillabrød til burrito
En rigtig og traditionel burrito laves og foldes på en tortilla. En tortilla er et meget tyndt og rundt stykke brød, som er baseret på mel og vand.
Når du skal lave den bedst burrito, vil jeg anbefale dig at skaffe nogle store og meget tynde tortilla bunde. Man kan i næsten alle de danske supermarkeder købe færdiglavet tortilla.
Disse færdiglavet tortilla fungere faktisk okay, men de er dog ikke stå store og tynde som jeg foretrækker dem. Hvis du har mulighed for det, vil jeg anbefale dig at skaffe nogle ekstra store og tynde tortilla. Disse kan typisk købes i tyrkiske grønthandlere eller lignende butikker.
Når du har skaffe de rigtige tortilla bunde, er det vigtigt at du folder dem rigtigt omkring fyldet. Dette kan du læse meget mere om i afsnittet nedenfor.
Sådan foldes en burrito
Når du skal lave hjemmelavet burrito, er et af punkterne i opskriften at den skal foldes. Men hvordan foldes en burrito på den mest korrekte måde, det er et spørgsmål jeg er stødt på flere gange. Jeg vil derfor her gerne lave en guide til hvordan foldes en burrito.
Det er rent faktisk rigtigt nemt at folde en burrito, når først du har lært den simple teknik. Følg punkterne nedenfor og kig på mine billeder, så giver det forhåbentligt sig selv. Sådan foldes en burrito super nemt. Det er nemlig ikke mere besværligt.
Step 1. Start med at riste din tortilla på en meget varm stegepande i cirka 30 sekunder. Dette er for at gøre brødet lidt blødt, så det nemt kan foldes.
Step 2. Læg derefter dit ynglingsfyld i en linje på centeret af din burrito.
Step 3. Med to hænder foldes de to modstående sider ind over fyldet.
Step 4. Med dine to tommelfingre, foldes den tredje side også ind over midten men fortsæt denne gang helevejen over fyldet til den modsatte side. Brug nu dine fingre til at stoppe denne side godt ind i/under fyldet. Tryk det hele godt sammen
Step 5. Rul nu din burrito det sidste stykke, så du har en rundt og godt sammenpresset burrito.
Step 6. Læg nu den færdigrullet burrito på den varme stegepande med samlingen nedad. Dette er for at forsejle samlingen lidt og give den lidt sprødhed.
Hjemmelavet burrito til gæster
Denne opskrift på hjemmelavet burrito, jeg har vist længere nede på denne side her, er min personlige favorit Burrito opskrift og den som jeg syntes giver det bedst resultat.
Dog kan en burrito laves på flere forskellige måder og der er derved mange forskellige holdninger til hvordan en god burrito skal smage. Hvis du skal lave hjemmelavet burrito til gæster, vil jeg anbefale dig at ændre lidt i min opskrift, så den bliver lidt mere generel.
Kort sagt handler det generelt om at opdele ingredienserne, således at dine gæster selv kan samle deres hjemmelavet burrito med præcis de ingredienser de syntes er bedst.
I min opskrift på burrito blander jeg ris og sorte bønner på panden, her kunne du for et eksempel vælge at stege de to ingredienser hver for sig.
Det er også en god idé at undlade at blande de friske koriander i de forskellige ting, det er nemlig min erfaring at flere personer ikke så godt kan lide koriander.
Hjemmelavet Burrito
Ingredienser
Kyllingefyld
- 600 g kyllingefilet
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk paprika
- 1/2 tsk spidskommen
- salt
- peber
Ris og bønnefyld
- 4 tortilla wraps (gerne fuldkorns tortilla)
- 200 g færdiglavet ris (2 dl ukogte ris + 3 dl vand)
- 1 dåse sorte bønner (færdig kogte)
- 2 fed hvidløg
- 1 bundt friske koriander
- 1 lime (helst økologiske)
Tilbehør til Burrito
- 1 dl revet cheddar ost
- 2 dl creme fraiche
- 2 tomater
- 1 rødløg
- 1 avocado
- 1/2 iceberg
Instruktioner
Kyllingefyld
- Klargør kyllingefilleterne ved at fjerne det værste fedt. Tryk derefter filleterne lidt flade med dine hænder.
- I en skål blander du olie, paprika, spidskommen, salt og peber sammen til en marinade. Vend kyllingen godt i marinaden og sørg for alle sider er dækket.
- Steg kyllingen på en varm stegepande indtil den har en flot stegeskorpe og er gennemstegt. Når de er færdige skal de sættes til side for at køle ned
Ris og bønnefyld
- Kog risene efter instruktionerne på emballagen.
- Pil bladene af korianden. Finthak stilkene fra korianden og læg dem i en bunke. Grovhak korianderbladene og læg dem i en anden bunke.
- På en varm stegepande steges det presset hvidløg og de finthakket korianderstilke i ét minut.
- Tilsæt de kogte ris og de drænede sorte bønner. Steg videre i fem minutter eller indtil ingredienserne begynder at være sprøde. Rør jævnligt.
- Riv nu skallen af den økologiske lime ned i ris- og bønneblandingen og tilsæt halvdelen af de grofthakket korianderblade. Vend rundt og fjern panden fra varmen.
Hjemmelavet Burrito
- Groft hak tomaterne og fint hak rødløget. I en lille skål blandes de to ingredienser sammen med saften fra limen og de resterende grofthakket korianderblade. Du har nu en lækker tomatsalsa.
- Skyl iceberg salaten og groft hak det.
- Skær den afkølede kyllingefilet i mindre stykker.
- Rist en tortilla lidt blød på en brødrister eller en varm og tør stegepande i cirka et minut.
- Fordel 1/4 af ris- og bønneblandingen langs midten af den lune tortilla. Tilsæt en god portion tomatsalsa, en håndfuld hakket salat og en masse lækker kyllingefilet. Tilsæt noget revet cheddar ost og en skefuld creme fraiche.
- Indpak din hjemmelavet burrito og giv den en hurtig tur på en varm og tør pande. Dette sikre at osten smelter lidt og gør brødet lidt sprødt. Server med det sammen.
Ole
Super opskrift, men nu stod jeg og tog ingredienslisten Bogstaveligt, og så der jeg kommer hjem fra supermarkede og nærlæser opskriften længere ned mangler jeg pluslig ost og hvidløg, so. Ikke stod på ingredienslisten men pyt klare nok en tur ned i byen igen Tak for en super side
kimbnie@gmail.com
Tak fine dine fine ord. Du har da fuldstændig ret, de to ingredienser burde da også stå i opskriften. Jeg tilføjer dem straks 🙂
Julie Hoffmann-Petersen
Super lækkert. Tak for en rigtig god blog. Disse burritos er virkelig gode.
kimbnie@gmail.com
Tak for dine fine ord. Jeg er glad for at du kan lide min side 🙂
Anders
Skal der salat i eller ikke? 🙂
Tak for en god opskrift.
Madrejsen.dk
Jeg er glad for at du kan lide opskriften på hjemmelavede burrito. Jeg plejer normalt at lave en gang salsa til mine borritos - det bliver vildt lækkert syntes jeg. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Katja
Under tilberedningen skriver du salat men i indgredienslisten står der ikke salat - derfor mit spgm: hvilken type salat?
Madrejsen.dk
Ja det har jeg da helt glemt at nævne i ingredienslisten - det er min fejl! Jeg bruger normalt iceberg salat men i princippet kan du bruge præcis den salat du bedst kan lide. Nogle bruger også spidskål som en slags salat. vh Kim (Madrejsen.dk)
Susan Borgen Paulsen
Fantastisk dejlig og udvidet fra mine Burritos - bla koriander- tak for det tip ! Jeg putter også altid artiskok fra glas i - de giver det lidt "juice" salt kan undværes.. Tak for opskriften, selvom jeg har lavet det i mange år, men forandring fryder og giver os en sund og dejlig mad <3
Madrejsen.dk
Jeg er glad for at du kan bruge "opskriften" på burritos. Det er nemlig rart med nogle nye idéer og tips en gang i mellem. vh Kim (Madrejsen.dk)