En sund burger med fuldkornspitabrød er helt sikkert noget man skal vende sig til. Hvis du dog i forvejen har dine tanker ledt hen mod et ønske om at ændre dine madvaner til noget sundere eller måske allerede lever et aktivt liv med træning og sundt mad, så er denne hjemmelavet burger med fuldkornspitabrød helt fantastiske og noget du lynhurtigt vender dig til at elske.
Du er sikker landet her på denne side, fordi du søger efter en opskrift på sund burger og det er præcis hvad du kan finde her på siden. Hvis du derimod er interesseret i en helt fantastisk opskrift på hjemmelavede burgerboller, har jeg selvfølgelig også sådan en opskrift her på min madblog.
Sunde burgere til hverdagen
Jeg er på ingen måder modstander af disse originale burgere, tværtimod, jeg elsker burgere og spiser dem ofte. Som med alle ting her i livet, og specielt på madfronten, skal man gøre alt med måde. Selvfølgelig skal man ikke spise de usunde burgere med pomfritter hver dag, men en gang i mellem er naturligvis helt okay. Det er netop derfor at jeg er stor fortaler for denne opskrift på sund burger med pitabrød. Du kan sagtens lave en lækker sund burger, der kan passe ind i en travl hverdag.
Det kan siges helt kort - når du skal lave lækre og sunde burgere, skal du tænke alle ingredienserne og elementerne igennem og blot undgå de usunde faldgrupper. De kalorierige burgerboller, de fedtede bøffer og den store mængde dressing. Du kan sagtens lave sunde og stadig rigtig lækre burgere. Som altid er jeg meget interesseret i at høre din mening og måske eventuelt forbedringer til mine opskrifter. Brug kommentarfeltet i bunden af den side.
Autentisk burger
Rigtig mange mennesker forbinder fejlagtigt burgere som usundt mad. Det er helt almindeligt at burgere, uden at tvivl, bliver placeret i kategorien med fedtet og usundt mad. Det syntes jeg er utroligt ærgerligt og det vil jeg meget gerne ændre med denne opskrift på burger med pitabrød.
Lad os starte med at analysere hvorfor en burger typisk bliver kategoriseret som usundt, der er nemlig en klar og forståelig brug til dette. Burgere er efter sigende en amerikansk opfindelse og er senere blevet en af de mest populære retter i verden.
Jeg ved ikke om der findes en officiel definition på hvordan en 'rigtig' burger ser ud og hvordan man laver den bedste burger. Jeg vil dog forvente at de fleste personer, vil syntes at en rigtig burger skal være lavet med en lækker burgerbolle, gerne med sesamfrø, en stor og saftig oksekødsbøf, smeltet ost og forskellige grøntsager så som skiveskåret tomater, syltet agurk og måske sprødt bacon.
Personligt syntes jeg selv at dette er den absolut bedste måske at lave og servere burgere på. Men hvad er så en usund burger, læs nedenfor.
Hvad er en sund burger
Lad os nu kigge på hvad der rent faktisk er grunden til at en burger er usund og hvordan man super nemt kan lave en opskrift sund burger med fuldkornspitabrød.
Problemet med en almindelig burger, hvis man kan kalde det det, er at de indeholder en masse kulhydrater og fedt. De rigtig store syndere i en burger, når vi ser på de usunde elementer, er den hvide burgerbolle, den fedtede burgerbøf og dressingen. Personligt mener jeg sagtens at alt alle tre af disse ingredienser sagtens kan udskiftes med super gode alternativer.
Du kan derfor ændre en usund burger, til pludselig at være sund og derved noget du sagtens kan servere til din familie med god samvittighed.
Sunde burgerboller
Som du nok har gættet kan den kalorierige burgerbolle ændres til et fuldkornspitabrød. Et fuldkornspitabrød indeholder meget færre kalorier og hvis du vælger fuldkornsudgaven får du samtidig en del flere kostfiber i maden. Kostfiber er vigtige for at holde en god balance i maven og samtidig holder de dig mæt i længere tid.
Sunde burgerbøffer
Mange vil nok mene at en 'rigtig' burgerbøf skal være lavet af meget fed oksekød så den nærmest drypper af fedt, når den ligger i burgeren. Rigtig mange af de burgere, som bliver lavet og serveret i USA er typisk lavet med oksekød hvor fedtprocenten er 20-25%. Heldigvis er vi lidt bedre her hjemme i Danmark, til at bruge oksekød med en lavere fedtprocent.
Hvis du skal lave en lækker og saftig burger, kan du sagtens bruge oksekød med en fedtprocent på 7-10%. Det er bare et spørgsmål om at stege den rigtigt, så den stadig indeholder masser af lækker kødsaft. Giv bøfferne en hurtig tur på panden eller grillen. Personligt foretrækker jeg mine burgerbøffer når de stadig er svagt rosa i midten.
Hvis du har adgang til en sous vide maskine, kan jeg klart anbefale dig at bruge denne til at tilberede dine burgerbøffer. De bliver simpelthen helt fantastisk i denne. Du kan læse meget mere om sous vide her på min madblog, klik på sous vide sektionen i menuen ovenfor.
Dressing (no-go)
Den største faldgruppe når vi snakker tilbehør er dressingen og en usund ost. Personligt foretrækker jeg faktisk mine burgere med et minimalt lag af dressing eller måske nærmest uden. Jeg syntes nærmest det er en skam at overhælde en lækker burger med en billig og dårlig færdiglavet dressing. En lækker burger lavet med gode og friske råvarer, skal ikke ødelægges med en smagsoverskyggende dressing, hvis du spørger mig.
Hvis jeg vælger at bruge lidt smørelse i min burger, er det lidt ketchup eller et tyndt smurt lag af mayonnaise. Jeg vil gerne udfordre dig til at prøve at lave en burger med minimalt dressing, så du rent faktisk kan smage den saftige bøf og den sprøde salat.
Tilbehør
Når du vælger at bruge fuldkornspitabrød som burgerbolle, mager og saftig oksekødsbøffer og reducere din mængde af dressing, kan du sagtens bruge bacon, mager ost og lignende i dine sunde burgere. Jeg kan også klart anbefale dig at lave en portion af mine steakkartofler, som er min egen opskrift på at lave hjemmelavede steak pomfritter - find opskriften her på min madblog.
Jeg kan også anbefale dig at udskifte den traditionelle iceberg salat med friske spinatblade, der indeholder en meget større mængde vitaminer og bidrager derfor til en sund livsstil.
Sund burger med fuldkornspitabrød (20 minutter)
Ingredienser
- 3 fuldkornspitabrød
- 500 g hakket oksekød (7-10% fedt)
- Friske spinatblade
- Bacon
- Mager skiveost
- Tomater
Instruktioner
- Del det hakket oksekød i tre lige store portioner og form det til tre store burgerbøffer, der er lidt større end diameteren på et pitabrød. Burgerbøfferne skrumper nemlig lidt når de steges.
- Steg burgerbøfferne på en pande eller grill. Vær opmærksom på ikke at overstege bøfferne, da de risikerer at blive tørre.
- Mens bøfferne steger, kan du varme pitabrødene på en brødrister eller i ovnen.
- Rengør og klargør resten af fyldet til dine sunde burgere.
- Læg dine burgere sammen og nyd at du kan spise en lækker og sund burger med god samvittighed.
Jeanett Krohn Rasmussen
Hej:0)Hej:0)
Virkelig lækker burger! Jeg lavede den igår
Vil bare lige nævne, at du vist har glemt avocadoen, i din ingrediensliste. Mange venlige hilsner
Jeanett Krohn Rasmussen
Madrejsen.dk
Hej Jeanett. Jeg er glad for at du kan lide "opskriften". Jeg bruger den selv flere gange om ugen - jeg er total fan af "burger":-) vh Kim (Madrejsen.dk)