Ingen jul uden klejner, sådan er det bare! Klejner er en gammel og meget traditionel dansk julesnack, som serveret i hele december måned. Specielt bliver denne snack dog tit serveret på julemarkeder og i storecentre. En klejne er et lille stykke dej formet/snoet som en lille knude eller en diamant og derefter kogt i palminolie indtil den er sprød og flot gylden.
Hjemmelavet Klejner
I Danmark er det muligt at købe færdigkogte klejner i næsten ethvert supermarked i juleperioden. Jeg laver altid mine klejner selv ellers vil jeg hellere undvære dem. Jeg syntes de hjemmelavet og friskkogte klejner, er meget bedre end de færdiglavet fra supermarkedet. De færdiglavet klejner på en platpose, er bare super kedelige hvis du spørger mig. Nogle mennesker synes det er lidt for svært at lave klejner selv, men det er faktisk ret nemt. Det tager dog lidt tid. Men dette er dog også en af de hyggeligste ting ved julen, at stå i køkkenet og hygge med familien og lave lækkerier. Specielt børn elsker dette.
Instruktioner
Jeg vil estimere at det normalt tager ca. 2-3 timer at lave en portion klejner. Dejen er virkelig let og nem at røre sammen. Dejen skal dog hvile i ca. 1 time og så tager det ca. 1 time at forme / flette alle klejnerne. Fletningen af klejnerne kan dog faktisk være meget sjovt, især hvis du har børn, der kan hjælpe.
Som sagt, er en traditionel dansk juleklejne snoet/flettet som en lille knude, men du kan også prøve at lave alle mulige forskellige slags former så som cirkler og kvadrater - det er dybest set kun din fantasi, der er grænsen. Prøv dig frem.
Olietemperaturen
Når du har klargjort og flette alle klejner ud af dejen, skal de koges. I dette trin er det vigtigt at holde en høj temperatur på olien. En friturekoger er den bedste løsning, da den selv regulerer temperaturen hele tiden og sørger for at holde den helt korrekte temperatur.
Du kan dog også sagtens bare bruge en almindelig gryde og opvarme olien på dit komfur. Det er denne løsning jeg ville bruge – dog mest at alt forbi jeg ikke ejer en friturekoger. Jeg bruger dog også altid et højtemperatur-termometer til at tjekke olietemperaturen.
Klejner er absolut bedst når de er frisklavede og stadig lidt varme. Men de er også gode flere dage efter, hvis du sørger for at opbevare dem i en tætlukket beholder.
Klejner
Ingredienser
- 3 æg
- 150 g sukker
- 150 g smør ,blød
- 1/2 tsk kardemomme
- lidt revet citronskal (valgfrit)
- 3 spsk piskefløde
- 500 g almindeligt mel
- 1 tsk bagepulver
- 500 g palmin olie til stegning
Instruktioner
- Pisk æg og sukker i en stor skål indtil det har en let og luftig sammensætning.
- Tilsæt det bløde smør og lidt revet citronskal, pisk godt. Bliv ved med at piske indtil blandingen har en ensartet konsistens.
- Bland mel, bagepulver og kardemomme sammen i en separat skål. Tilsæt melblandingen og piskefløden til smørblandingen og ælt den godt sammen. Bliv ved med at ælte dejen indtil den har en ensartet konsistens.
- Lad dejen stå i køleskabet i ca. 1 time. Dette vil gøre den lidt mere fast og derved nemmere at arbejde med i de næste steps.
- Rul dejen ud med en kagerulle, indtil den har en tykkelse på ca. 1/2 cm
- Skær dejen i lange strimler/baner med en bredde på ca. 4-5 cm.
- Skær nu dejen i let skrå strimler. Resultatet skal være små 5x5 cm diamant dejstykker (se billederne på bloggen).
- Skær et lille 2 cm hul i hver af de små dejstykker.
- Dejstykkerne er nu klar til at blive foldet. Dette er faktisk ret nemt, når du har lært teknikken. Tag en af de spidse ender og fold det gennem centerhullet og træk det lidt ud (se billedguiden på MadRejsen.dk).
- I en friturekoger eller gryde, opvarm palminolien til ca. 180 °C.
- Kog klejnerne i ca. 2-3 minutter eller indtil de er fine og gyldne. Vend dem rundt et par gange mens de koger. Pas på ikke at brænde dig på den varme olie.
- Når klejnerne er færdige, læg dem på en tallerken med et stykke køkkenrulle under. Dette vil absorbere det overskydende olie.
Noter
Skriv en kommentar til mig om opskriften