I dette blogindlæg vil jeg gerne dele en fantastisk opskrift på hjemmelavet Kahlua eller kaffelikør, som nogle også ville kalde det. At lave en hjemmelavet Kahlua er faktisk noget jeg lærte af nogle af mine rigtig gode venner. Det hele startede, da der var en tendens i gruppen af mine nærmeste venner, at vi skulle drikke White Russians, inden vi tog i byen om fredagen. White Russians er en super lækker drink, der er lavet af Kahlua, vodka og piskefløde/mælk. White Russians er derfor en cremet, smagfuld og meget lækker drink.
For at spare nogle penge på den rigtige Kahlua, fra supermarkedet, undersøgte mine venner muligheden for at finde en opskrift på hjemmelavet Kahlua. Jeg må indrømme at første gang jeg hørte om hjemmelavet Kahlua, var jeg lidt skeptisk. Efter at jeg havde smagt den hjemmelavet Kahlua, måtte jeg straks tage mine første og skeptiske tanker tilbage. Hjemmelavet Kahlua er simpelthen super fantastisk og kan sagtens sammenlignes med den rigtige varer fra supermarkedet. Opskriften er meget nem at følge og smagen er simpelthen fantastisk - det kan ikke nævnes nok! Du skal dog kunne være tålmodig - det tager nemlig cirka tre og en halv time at lave et batch af denne hjemmelavet kaffelikør. Det meste af tiden kan du dog læne dig tilbage, slappe af og måske glæde dig over alle de White Russians du snart skal drikke.
Kaffe til Hjemmelavet Kahlua
Der er flere metoder at brygge kaffen til din hjemmelavet Kahlua. Det vigtigste er at du laver en god og stærk kvalitetskaffe. Den foretrukne metode er at bruge en stempelkaffekande, som er en fantastisk måde at brygge en god og stærk kaffe på. Men hvis du vil gøre det virkelig nemt for dig selv, så kan du bruge en almindelig kaffemaskine eller instant frysetørret kaffe - som jeg selv har gjort i opskriften nedenfor på denne side.
Opskrift på White Russian med hjemmelavet Kahlua
Hvis du er landet her på denne side, med opskriften på hjemmelavet Kahlua, er du sikkert også interesseret i en lækker opskrift på en hjemmelavet White Russian drink. At lave en White Russian er faktisk super let og kun tage 30 sekunder. Listen over ingredienser er meget kort, du har kun brug for Vodka, piskefløde (eller alternativt almindeligt letmælk) og så selvfølgelig Kahlua - denne hjemmelavet Kahlua er specielt perfekt, når du vil lave White Russians. Du blander bare de tre ingredienser sammen i et pænt drinksglas med nogle isterninger - det er så nemt!.
Opskrift på Hjemmelavet Kahlua
Som nævnt ovenfor er det faktisk rigtigt nemt at lave en hjemmelavet Kahlua og du behøver kun fem forskellige ingredienser; vand, sukker, stærk kaffe, vaniljepulver og vodka.
I en stor gryde starter du med at tilsætte vandet og derefter sukker i et jævnt lag. Tænd varmen på lav-medium indstilling. Lad vær at rører i gryden og lad nu langsomt sukkeret smelte og blande sig med vandet. Mens sukker og vandet varmes op, skal du lave en stærk kaffe. Du får det bedste resultat, hvis du bruger en stempelkaffekande til at brygge din kaffe. Du kan dog også bruge 3 spiseskefulde frysetørret kaffe i en kop varmt vand.
Når sukkeret er helt opløst i vandet, tilsættes kaffen og vaniljesukkeret til blandingen. Skru ned for varmen og lad det hele simre i cirka 3 timer. Idéen er nu at lade denne kaffe og sukkerblanding simre ind til en lækker Kahluasirup.
Efter de 3 timer skal du fjerne den nu tykkere kaffesirup fra kogepladen og lade den køle af. Temperaturen skal være under 78 grader, hvilket er fordampningstemperaturen for alkohol. Hvis du tilføjer vodkaen, inden du når temperaturen, risikerer du at noget af alkoholen vil fordampe. Selvfølgelig vil du, ved at tilføje vodka, øjeblikkeligt sænke temperaturen på Kahluasiruppen. Jeg vil dog anbefale dig at vente, indtil kaffesiruppen har den korrekte temperatur på under 78 grader. Når blandingen er afkølet, tilsættes vodkaen og din hjemmelavet Kahlua er klar til at blive serveret. Hæld Kahlua på nogle rene glasflasker, som også ser godt ud til din næste fest.
Hjemmelavet Kahlua
Ingredienser
- 4 dl sukker
- 1 l vand
- 1 l stærk kaffe (helst stempelkaffe)
- 1 tsk flydende sødemiddel
- 1 tsk instant kaffe (frysetørret)
- 1,5 spsk vaniljesukker
- 1/2 fl vodka (cirka mængde)
Instruktioner
- I en stor gryde tilsætter du vand og sukker. Tænd for varmen på lavt niveau (2/9). Rør ikke i gryden før det nederste lag med sukkermassen og det øverste med vand er næsten blandet sammen af sig selv.
- Lav én liter stærk kaffe med stempelkande (8 store spiseskeer kaffe). Lad stempelkanden trække i 8 minutter før stemplet presses i bund. Du kan også bruge filterkaffe.
- Når sukkeret er opløst i vandet, tilsættes den stærke kaffe (undgå kaffegrums).
- Tilsæt 1,5 spsk vaniljesukker, 1 tsk flydende sødemiddel og 1 tsk instant kaffe (for ekstra smag). Rør det hele rundt.
- Lad sukker, vand- og kaffeblandingen simre ved helt lav varme (1/9) i tre timer (den må ikke boble). Dette trin udføres uden et låg. Vi forsøger at reducere blandingen lidt, der resulterer i en tykkere, smagsfuld og sød kaffesirup.
- Fjern gryden fra kogepladen og lad den inddampede kaffesirup køle ned.
- Når temperaturen er 78 grader eller derunder, skal du tilføje vodkaen. Hvis temperaturen er højere, vil alkoholen fordampe, hvilket er uønsket. I rengjorte og skoldede flasker blander du vodka og kaffelikør i forholdet 1/3 vodka til 2/3 kaffelikør.
- Når din hjemmelavet Kahlua er helt afkølet, er den klar til at blive brugt. Opbevar din Kahlua koldt i dit køleskab.
Natasha
Hvor stor en portion kaffelikør kommer der ud af denne her opskrift?
Madrejsen.dk
Der kommer cirka en god liter ud af opskriften.
Rosa
Ved I hvor længe likøren kan holde sig i køleskabet?
Vh. Rosa
Madrejsen.dk
Hej Rosa. Jeg har desværre aldrig oplevet at min Kahlur, når at blive for gammel. Jeg drikker den nok lidt for hurtigt 🙂
Mit bedste bud vil dog være 2-3 måneder (den indeholder jo primært alkohol og sukker). Vh Kim (madrejsen.dk)
Hanne
Hejsa
Kan man bruge sukrin eller andet sødestof i stedet for alm sukker? Eller vil det i så fald ikke blive til sirup?
Madrejsen.dk
Jeg har aldrig selv prøvet at erstattet sukker i Kahlua med sødemiddel. Jeg ved dog at et par af mine venner har gjort det med success. De kan dog ikke huske forholdet. Jeg ville prøve mig frem med en reduceret sukkermængden. Heldigvis er ingredienserne ikke så dyre, hvis det ikke lykkes første gang 🙂 vh Kim (Madrejsen.dk)
Vibeke
Hvad svarer 0,8 l sukker til ? Kan det omregnes til 8 dl ?
V h Vibeke
Madrejsen.dk
Hej Vibeke. Ja det er korrekt - 0,8 liter sukker svarer til 8 dl.
Melanie
Denne opskrift er meget bedre (og utrolig billig at lave) end det købte Kahlua.
Kan varmt anbefales!
Jeg har lavet en portion i en flaske, som jeg har fyldt godt op!
trine
Du skriver at det bliver ca en liter. Men med 0,7 l vodka og det skal fortyndes i forholdet 1:3 må det jo give 2,8 liter eller ...?
Madrejsen.dk
Det er faktisk et rigtigt godt spørgsmål. Jeg kan se at jeg ikke har fået forklaret mig helt korrekt. Når man inddamper kaffesirupen, er det lidt forskelligt hvor meget man præcist har tilbage i gryden. Det er derfor jeg opgiver forholdet 1/3 vodka og 2/3 sirup. Men du har ret, den total mængde er mere i området af en god liter. Tak for at du har gjort mig opmærksom på denne fejl, jeg retter opskriften med det samme og sænker mængden af vodka.
Minkel
Hej med jer
Jeg er netop igang med at lave den opskrift. Kan det passe, at første skridt - at smelte sukkeret ved æv varme, men uden at røre i det - tager vildt lang tid. Indtil videre har det taget i hvertfald 45 minutter, og sukkeret ligger stadig som et tykt lag på bunden. Det er dog begyndt at blive mørkt og boble.
Vh,
Mikkel
Madrejsen.dk
He Mikkel. Ja første step tager generelt ret langt tid, men sukkeret plejer at blive opløst ret fint til sidst. Hvis det har taget mere end en time, skal temperaturen hæves lidt næste gang. Det er nemlig forskelligt fra kogeplade til kogeplade, hvor meget varme de giver. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Pernille Mengers Egede
Hejsa. Super opskrift, det smager såååå godt 🙂 Men hvad er grunden til at du tilsætter sødemiddel? I dag vil jeg prøve at lave en uden, og så med en blanding af melis og brun farin..Mvh Pernille
Madrejsen.dk
Hej Pernille. Jep hjemmelavet Kahlua bliver nemlig super godt. Den eneste grund til at jeg har brugt sødemiddel, for at reducere sukkermængden lidt - sundhed 😉 Når man er halv-alkoholiker som mig, og drikker lidt rigeligt, så skal man jo også tænke på helbredet og reducere sukkermængden. Du kan dog sagtens erstatte sødemidlet med almindeligt sukker. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Emma
Jeg har begået mit ud i denne opskrift - og glæder mig til at smage resultatet! Min vand-, sukker- og kaffemasse har nu stået og simret ved meget lav varme i 3 timer, men jeg synes ikke det er reduceret ret meget (vil skyde på, der stadig er 2 liter tilbage) - skal jeg fortsætte længere tid eller evt. skrue op for varmen?
Madrejsen.dk
Du kan eventuelt smage på den - der bør være "noter" af mere "rund og dybbere smag" - og mindre direkte sødme. Hvis ikke så skal dem "dampe længere". Den skal ikke koge - men stadig dampe. Jeg håber det giver mening. vh Kim (Madrejsen.dk)
Gregus
Jeg lever og ånder for kaffelikør.
Madrejsen.dk
Kaffelikør er nemlig sindsygt lækkert 🙂 vh Kim (Madrejsen.dk)
Tip
Hej Kim
Har du nogen erfaring med at putte en anden smag i kaffelikøren, i form af en ekstrakt? Feks. mandel, karamel eller lign. Jeg vil gerne eksperimentere med det, men ved ikke hvornår jeg skal putte det i "suppen" og hvor meget.
Desuden fedt at du er så aktiv med stadig at svare folk herinde!
Mvh
Tips
Madrejsen.dk
Hej. Det var da en utrolig god idé som du gav mig der. Jeg har faktisk aldrig prøvet at eksperimentere med andre ingredienser. Men hvorfor ikke? Det lyder da som en faktisk idé. 🙂 Jeg tror umiddelbart jeg vil tilsætte disse ingredienser i starten, så de kan få lov at "inddampe" med resten af ingredienserne, for at få smagen frem. Hilsen Kim (Madrejsen.dk)
Tips
Jeg giver det et skud! Tak for svar 🙂
mvh
Tip
Thomas
Rent faktisk indeholder den rigtige kahlua et twist caramel, så prøv da endelig med et splash
Dorthe
Hej Kim jeg bruger saltkaramel og vanilje dem fra iced coffe der gør den endnu mere lækker .
Giver gerne en flaske i gave den bringer altid lykke .
Så stort tak til dig .
Dorthe
Madrejsen.dk
Hej Dorthe. Mange tak for de fine ord. Jeg er glad for at du kan lide opskriften. Saltkaramel, det lyder rigtigt lækkert. Det må jeg prøve næste gang 🙂 vh Kim (Madrejsen.dk)
Jannie
Hej Kim
Har faktisk lavet din opskrift flere gange, hvor vi har brugt den som den likør man køber i forretningerne-og det har været sindsygt lækkert..
Nu går det dog op for mig at hele drinksen jo faktisk er lavet her på forhånd og bare skal hæles på glas, har jeg ikke ret i det?🙈
Får man så stadig den skummede overflade på drinksen når man gør det? Tusinde tak for lækker opskrift🙏🏽
Madrejsen.dk
Hej. Opskriften er på en "kaffelikør", som kan sammenlignes med den Kahlur som man kan købe i butikker. I princippet kan den drikkes rent, som den er. Jeg foretrækker dog altid at blande den op til en lækker White Russian 🙂
Milo
Med et skvæt Kaffe Likør indenbords, føler jeg mig også nødsaget til en kommentar. Jeg har lavet den utalige gange over en lang årerække (oftest som gave)! Tak Tak Tak! Lækker Lækker Lækker!
Jeg tillader mig at tilføje mine egne ændringer. Jeg opløser sukkeret i kaffen under omrøring, og tilføjer ikke vand, så tager det ikke lige så lang tid at fordampe vandet (kan ikke se hvad det skulle tilføje at opløse sukkeret først). Nogle gange smider jeg en smule lakrids (lakridspulver) i, der forstærker den brændte kaffe/brændte sukker smag, men uden at smage af lakrids.
Igen, taktaktak