Brunkager er en af danskernes mest foretrukne julekager og spises i store mængder op til jul - og dette er der selvfølgelig en god grund til - brunkager smager simpelthen helt fantastisk, hvis du spørger mig. De spises flittigt i løbet af december måned, enten i den hjemmelavet version eller den, du kan købe på supermarkedet. Denne opskrift på hjemmelavede brunkager er oprindeligt fra Mette Blomsterberg. Opskriften er ret nem at gå til og resultatet er super godt - hun forstår virkelig at lave lækre desserter og anden mad.
Færdiglavet Brunkager
Normalt nok vi snakker færdiglavede produkter, som kan købes i supermarkeder rundt omkring i Danmark, er jeg typisk lidt skeptisk og lidt i mod dem. Oftest kan færdiglavede produkter slet ikke sammenlignes med en god hjemmelavet version - tag for et eksempel gammeldags klejner - de er simpelthen fantastiske når du kommer varme op ad gryden, men er super kedeligt når du kommer fra færdigpakken fra supermarkedet. Og sådan glæder det for en hel række af forskellige produkter, hvis du spørger mig. Jeg må du indrømme at brunkager er en undtagelse. Jeg syntes faktisk det er muligt at finde gode og lækre brunkager, færdiglavet, i supermarkedet. Den hjemmelavede brunkage er derfor kun en lille vinder i denne konkurrence.
Mette Blomsterberg
Denne opskrift på hjemmelavede brunkager er, som sagt, baseret på opskriften fra den danske konditor Mette Blomsterbergs. Mette har været vært for flere mad tv-programmer og er kendt for hendes lækre mad. Det er altid en fornøjelse at følge hende når hun arbejder - hun er altid meget struktureret og professionel. Dejen til disse brunkager er faktisk ret nem at lave, især da du ikke behøver at hakke mandlerne og pistacienødderne. Når dejen blandes sammen, hældes den over i et ildfastfad og skal herefter afkøles/hvile på køkkenbordet til dagen efter. Derefter bliver dejen solide og du kan skære den i tynde brunkageskiver med en skarp kniv. Her er det en god ide at bruge en meget skarp kniv, så du sikre dig at skiverne bliver godt tynde.
Specielle krydderier til Brunkager
Listen over ingredienser til hjemmelavede brunkager indeholder nogle ret specielle og interessante ting. Listen inkluderer for et eksempel fire forskellige krydderier samt Potaske. Potaske er et kemisk hævemiddel, som typisk bruges til at lave Brunkager. Jeg har aldrig brugt Potaske i andre opskrifter end Brunkager, og det kan faktisk også være ret svært at finde uden for juletiden. Har du problemer med at finde Potaske, kan det erstattes med bagepulver. Du skal dog forvente at resultater ikke bliver helt det samme, men du kommer dog nok 90% af vejen.
Hvis du er interesseret i andre traditionelle danske juleopskrifter, kan du finde inspiration i mit julearkiv her på bloggen. .
Brunkager
Ingredienser
- 250 g smør
- 250 g farin
- 125 g lys sirup (1 dl)
- 500 g almindeligt hvedemel
- 3 tsk stødt kanel
- 2 tsk stødt ingefær
- 1 tsk stødt nelliker
- 1 tsk stødt allehånde
- 150 g hele mandler
- 25 g usaltede pistaciekerner
- 2 tsk potaske
- 1 spsk koldt vand
Instruktioner
- I en gryde; opvarm smør, sirup og farin under middel varme, indtil temperaturen er ca. 70 grader. Tag gryden af kogepladen og sæt den til side.
- I en stor skål; bland kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel. Tilsæt hele mandler og pistaciekerner.
- I en lille skål; opløs potaske i det kolde vand.
- Hæld smør- og potaskeblandingen over i melblandingen og ælt alle ingredienserne godt sammen. Du kan med fordel bruge en røremaskine.
- Hæld dejen over i et ildfastfad (ca. 18x18 cm) som er beklædt med bagepapir. Sørg for at presse brunkagedejen godt ud i alle hjørner. Til sidst, dæk fadet med et ark bagepapir.
- Lad dejen sætte og afkøle sig, ved stuetemperatur, til den næste dag - mindst 12 timer.
- Brunkagedejen er nu blevet stiv. Brug en skarp kniv til at skære dejen i 5-6 stænger på langs og derefter i tynde skiver. Brug en meget skarp kniv til at få de tyndeste brunkager.
- Placer brunkagerne side-om-side på en bageplade med bagepapir.
- Kagerne bages ved 180 grader i ca. 8-12 minutter.
- Lad kagerne afkøle og opbevar dem derefter i en lufttæt beholder eller pose.
Skriv en kommentar til mig om opskriften