Hjemmelavet grydebrød er præcis som navnet antyder det, et brød der er bagt i en gryde. Det specielle ved et grydebrød, ud over at det er lavet i en gryde, er at det bliver super flot og dejligt sprødt. Denne opskrift på grydebrød er oprindeligt en opskrift jeg har fået fra min mor, som har bagt og serveret det til massere af familiebegivenheder. Jeg syntes personligt at dette hjemmelavet grydebrød er helt fantastisk og naturligvis skal det deles med jer alle her på min madblog. Du kan vælge at springe direkte til opskriften på grydebrødet, som er længere nede på denne side. Jeg vil dog anbefale dig at læse hele indlægget, hvis du vil have lidt mere uddybende information om hvordan dette grydebrød laves rigtigt lækkert og hvad det kan bruges til.
Madbrød eller morgenmad
Dette lækre grydebrød kan bruges til rigtig mange forskellige måltider. I min familie bruger vi det oftest som et madbrød, der serveres sammen med aftensmaden. På grund af den helt specielle smag og struktur i brødet, er det særligt godt at servere når du har gæster til spisning i weekenden, hvor du har lyst til at gøre lidt ekstra ud af maden. På grund af den relative lange hævetid af dejen, egner denne opskrift på grydebrød sig naturligvis også bedst til weekenden, hvor du har tid til at 'passe' dejen. Start derfor i god tid.
Ud over at være perfekt at servere som tilbehør til aftensmad, kan du også sagtens bruge det super lækre brød til morgenmaden. Dette grydebrød er selvfølgelig særligt oplagt som friskbagt morgenmad, da det kan stå og hæve hele natten i mange timer op til bagningen. Du kan derfor rører brødet sammen om aftenen og bage det om morgenen. Hvis du sørger for at opbevarer dette grydebrød i en pose eller tætlukket beholder, kan du sagtens genopvarme brødet. Personligt, foretrækker jeg at servere dette brød med nogle skiver ost og hjemmelavet marmelade.
Surdej eller gær
Dette hjemmelavet grydebrød kan laves ved brug af surdej eller almindeligt friskt gær. Oprindeligt bliver dette brød lavet med surdej, da det giver en hel særlig smag til brødet som vi kender fra surdejsbrød. Personligt foretrækker jeg klart at lave dette brød med surdej. Selvom surdej er at foretrække er jeg dog også klar over at det er langt fra alle personer, der har en lille surdejskrukke at stå og rumle bagerst i køleskabet. Jeg har derfor valgt også at inkludere valget om at bruge almindelige gær i dette opskrift. Når du bruger almindelige gær, mister du naturligvis surdejssmagen, men du får dog stadig et fantastisk lækkert grydebrød. Du kan derfor sagtens vælge at brug gær, det er intet problem. Hvis du vælger at erstatte surdejen med gær, skal du øge væskemængden (evt. vand eller mælk) med 1,5 dl for at kompensere den manglende væske fra surdejen.
Hvis du leder efter en meget nem og simpel grundopskrift på hjemmelavet surdej, har jeg sådan en opskrift her på bloggen. Find den ved hjælp af søgefeltet på forsiden.
Æltning af grydebrød
En af de lidt specielle ting ved dette grydebrød, er at det kun skal 'æltes' eller nærmere vendes sammen en gang i starten. Man kan derfor sagtens sige at dette brød ikke kræver særlig meget opmærksomhed. Til at starte med skal du, i de første to trin i opskriften, forsigtigt blande alle ingredienserne sammen til en jævn dej. Dette gør du bedst ved at bruge en dejspartel til forsigtigt at vende ingredienserne sammen ind over hinanden. Du starter i siden af dejen og folder den ind over midten på dejen. Dette gør du indtil ingredienserne er blandet godt sammen. I princippet er det faktisk kun melet, der skal gøres vådt hvorefter de 10 timers hævning, klarer resten af processen. Du kan læse mere om den totale hævetid i afsnittet nedenfor.
Hævetiden
I denne opskrift på grydebrød skal du påregne en total hævetid på cirka 12 timer. Denne relative lange hævetid, er med til at sikre at brødet får en helt fantastisk struktur og en lækker smag. Som ved de fleste langtidshævet brød, er det vigtigt at du jævnligt holder øje med brødet da hævetiden kan variere en smule. Hævningstiden afhænger primært af kvaliteten af din surdej og temperaturen, hvor dit grydebrød står til hævning. Særligt temperaturen kan variere en del, alt afhængig om du laver brødet en sommer- eller vinterdag. Jeg regner normalt med en første hævetid på 10 timer, denne tid plejer at give et super lækkert brød. Den først hævning af dejen er færdig når det er cirka er dobbelt så stort i størrelse, flot glat i overfladen og har flotte store luftlommer indvendig.
Bagningen af grydebrød
Det specielle ved dette brød, er ret præcist som navnet afslører, at det bliver bagt i en gryde i ovnen. Det smarte ved at bage et brød på den måde, er at der holdes på vanddampen under låget. På den måde får du et helt fantastisk og sprødt brød, præcis som hos bageren.
Bagningen af dette grydebrød forgår i to trin. Du starter med at bage grydebrødet ved forvarmet 250 grader i 30 minutter, mens du har låg på gryden. Efter de 30 minutter fjerner du låget fra gryden og bager videre i 15 minutter. Den totale bagetid er derfor 45 minutter i denne opskrift på grydebrød.
Det er vigtigt at du har helt styr på temperaturen i ovnen inden du starter. Forvarm ovnen til 250 grader og lad ovnen stå i cirka 5-10 minutter ved denne temperatur, for at få hele ovnen godt gennemvarm så det ikke kun er luften i ovnen der er varm.
Valg af gryde
Det er ikke helt underordnet hvilken gryde du bruger når du bager i ovnen. Den bedste gryde er dog en gammeldags støbejernsgryde, men du kan også bruge almindelige stålgryder. Jeg vil dog fraråde dig at bruge gryder med gummihåndtag eller lignende. Husk på at temperaturen i ovnen er 250 grader og alle delene på gryden skal selvfølgelig kunne klare denne temperatur.
Grydebrød
Ingredienser
- 5 dl vand
- 150 g surdej (eller 5-7 g gær)
- 100 g fuldkornshvedemel
- 600 g hvedemel
- 1 spsk salt
Instruktioner
- I en stor skål starter du med at blande vand og surdej sammen. Hvis du ikke har surdej, kan du alternativt bruge frisk gær på størrelse med en ært (cirka 5-7 g). Hvis du bruger gær, skal du tilføje ekstra 1,5 dl vand.
- Tilsæt de to forskellige typer mel og blandt alle ingredienserne sammen ved at røre godt rundt. I princippet skal alt melet blot være vådt, hvorefter du kan sætte det til hævning.
- Sæt dejen til hævning i cirka 10 timer. Hævetiden er ret afhængig af omgivelsestemperaturen, kvaliteten af surdejen eller mængden af gær. Dejen til dette grydebrød er færdighævet, når det er blevet dobbelt i størrelsen, er helt glat og har store og flotte luftlommer indvendig.
- Efter de 10 timers hævning, hældes dejen ud på en bord med mel. Fold forsigtigt siderne af dejen ind over den selv nogle få gange.
- Læg dejen tilbage i hæveskålen med 'samlingen' opad og lad den hæve ekstra 2 timer.
- Forbered gryden ved at dække bunden med solsikkekerner. Disse giver bunden af grydebrødet en fantastisk detalje. Grydens størrelse skal være sådan at den ubagte dej kun fylder cirka halvdelen.
- Inden du bager brødet, skal gryden varmes op sammen med ovnen. Sæt den derfor ind i en 250 grader varm ovn og sørg for at både ovn og gryde er gennemvarm. Dette tager normalt 15-20 minutter.
- Hæld nu forsigtigt den hævede dej over i den varme gryde. Med en meget skarp kniv skærer du 2-3 riller i toppen af brødet og bagefter drysser det med lidt hvedemel.
- Læg låget på gryden og sæt den tilbage i den 250 grader gennemvarm ovn. Start med at bage grydebrødet i 30 minutter hvorefter du fjerner låget og færdigbager det i 15 minutter uden låg.
- Lad brødet køle i cirka 20 minutter inden det serveres.
Hal
Hej, hvilken størrelse er støbejernsgryden på billederne? 🙂
Madrejsen.dk
Det er et godt og vigtigt spørgsmål på størrelsen af gryden. Den er 11 cm høj, 26,5 cm x 20,5 cm - den er lidt oval. Vh Kim (madrejsen.dk)
Linda Andersen
Alm ovn eller varm luft?
Madrejsen.dk
Jeg bruger normalt varmluft. Vh Kim (madrejsen.dk)