I Danmark har vi så mange madlavningstraditioner, og især i december måned bruger vi en stort mængde af vores tid i vores køkkener. Der er bare så mange gode juleopskrifter vi skal lave i julen. Denne opskrift på traditionelle danske æbleskiver er nok en af de mest berømte juletraditioner, vi danskerne elsker at spise i julen. Æbleskiver er egentligt et sjovt navn, efter som der ikke er nogen æbler i denne opskrift. En æbleskive er som en kugleformet pandekage, den er solid, men dog stadig luftig og let.
Som sagt er æbleskiver yderst populære i Danmark i julen, og disse findes i næsten ethvert supermarked fra november og efter til jul. Men dem du kan købe i supermarkedet, kan slet ikke sammenlignes med de hjemmelavede. Dem du laver dig selv, er bare meget bedre. Hvis du ikke har en æbleskivepande, vil helt sikkert anbefale dig at købe en. De kan fås for omkring 100 kr. og jeg vil garantere dig at du ikke vil fortryde det.
Den Gamle og Originale Opskrift
Denne opskrift på æbleskiver, er den min mor brugte til at lave hjemmelavet æbleskiver da jeg var barn og det er den jeg bruger i dag.
De første æbleskiver blev oprindeligt lavet med små stykker af æbler eller nogle gange æblesovs som fyld, derfra fik de deres navn. Men i det moderne danske køkken bruger man ikke længere dette fyld og har ikke været brugt mange år. For mig er denne opskrift den mest originale på æbleskiver jeg kan finde, den er super lækker og relativt let at lave. Dette er en af mine bedste juletraditioner, og jeg laver dem altid flere gange i juleferien. Selvom jeg foretrækker den originale og gammeldags opskrift ændrer jeg stadig nogle gange lidt i den. De fleste gange holder jeg fast i min traditionelle opskrift, men nogle gange tilføjer jeg forskellige former for fyld inde i æbleskiverne. Dette fyld tilsættes under stegningsprocessen. Som fyld har jeg brugt chokoladeknapper, små æblestykker eller forskellige varianter af syltetøj.
Æbleskivepande
Stegning af æbleskiverne sker i en speciel æbleskivestegepande. De originale og gamle æbleskivepander er lavet i støbejern. I dag kan disse desværre ikke bruges på de nye induktionskodeplader. Heldigvis findes der masser af billige alternativer på markedet til ca. 100 kroner.
Gammeldags æbleskiver
Ingredienser
- 250 g mel
- 1/4 tsk salt
- 1/2 tsk natron
- 1 spsk vaniljesukker
- 4 dl kærnemælk
- 100 g smør (smeltet)
- 3 æg
- 1 spsk sukker
- smør til stegning af æbleskiverne
Instruktioner
Æbleskivedej
- Del æggehvider og æggeblommer i to separate skåle.
- Bland æggeblommer, mel, natron, sukker, salt og vaniljesukker sammen i en anden skål. Brug en håndmixer til at blande det hele sammen til en jævn dej.
- Mens der piskes, tilsæt gradvist kærnemælken og det smeltet og afkølet smør
- I en anden skål, pisk æggehviderne luftige og stive. Det er vigtigt at skålen er helt ren og tør inden du starter. En lille smule vand vil forhindre æggehviderne i at blive stive, når de piskes.
- Vend nu forsigtigt de stivpiskede æggehvider ned i meldejen. Det gør ikke noget at dejen er lidt ’grov’ med klumper af æggehvider. Hviderne skal gøre dejen luften, så undgå at piske dejen sammen efter de er kommet i.
Stegning af æbleskiverne
- Du har brug for en speciel æbleskive pande til stegning. Du kan købe en i næsten alle større supermarkeder i ugerne op til jul. Varm æbleskivepanden op ved middel varme og tilsæt et lille stykke smør i hvert hul. Når panden er varmet godt op, fyldes hver af hullerne 3/4 med æbleskivedej.
- Når kanterne begynder at blive faste, og du kan vende dem uden at de går i stykker, skal du dreje æbleskiverne 90 grader (ved hjælp af en træpind eller lignende) og lad dejen strømme ned i panden igen. Se billederne på min blog for en visuelguide.
- På dette tidspunkt er der et hul i siden af æbleskiverne. Hæld/fyld lidt ekstra dej i hullet og drej æbleskiverne yderligere 90 grader, så hullet bliver lukket. Du kan med fordel hælde lidt dej ned i en sprøjtepose og efterfylde med denne. Du kan også bruge en almindelig frysepose, hvor du har klippet et lille hul i hjørnet af posen.
- Når æbleskiverne har en solid overflade, skal de regelmæssigt drejes, så de får en jævn og lysebrun skorpe hele vejen rundt. Den samlede bagetid er ca 4-5 minutes. Prøv dig lidt frem, det afhænger meget af hvor varm din æbleskivepande er.
Noter
Prøv at tilføje forskelligt fyld inde i æbleskiverne. Jeg kan anbefale at fylde med chokoladestykker, jordbær syltetøj eller små æblestykker. Server disse æbleskiver sammen med nogle syltetøj og flormelis.
Kalsoom Akhtar
Æbleskiverne ser lækkert ud, så nu vil jeg bruge dette opskrift, jeg takker.
Madrejsen.dk
Tak for din fine kommentar. Jeg håber du kan lide æbleskiverne 🙂
Ninette
Hej hej. Måske jeg ikke har læst grundigt nok.. Men hvornår skal kærnemælken??
Madrejsen.dk
Du har da fuldstændig ret, det har jeg glemt at skrive i opskriften. Tak fordi du gør mig opmærksom på det. Jeg har rettet opskriften nu!