Ribeye er simpelthen det bedste stykke du kan få, hvis du spørger mig. Her på denne side, vil jeg gerne vise dig den bedste opskrift på ribeye steak lavet i en Sous vide. Når du tilbereder en ribeye steak i en sous vide, får du simpelthen den bedste og lækreste bøj du kan forestille dig. Du vælger blot hvordan du foretrækker din bøf tilberedt og sætter temperaturen på vandet.
Det er efterhånden ikke noget hemmelige at jeg er helt vild med Sous vide teknologien, hvor fødevarer tilberedes i et vandbad. Fordelen ved at tilberede mad i et tempereret vandbad er særdeles imponerende - dette kan du læse mere om lige nedenfor.
Ribeye i Sous Vide
Det smarte ved at tilberede en ribeye i sous vide, er at vandet, der tilbereder bøffen, har præcis den temperatur som vi ønsker at bøffens kernetemperature skal ende på. Derved bliver hele din ribeye kun tilberedt ved denne makstemperatur og ikke som på en stegepande, hvor de yderste lag af bøffen oplever en væsentlig højere temperatur.
Hele Sous vide teknikken kan lade sig gøre, i det at vand leder varme rigtigt godt. Du kan læse meget mere om sous vide teknologien her på min blog og finde helt fantastiske opskrifter.
Opskrift på ribeye i sous vide
Denne opskrift på ribeye i Sous vide er utrolig nem at følge. Der er kun nogle få trin du skal være opmærksom på. Det vigtigste du skal tage stilling er, hvordan du vil have din ribeye tilberedt. Personligt foretrækker jeg min ribeye steak tilberedt medium-to-rare mens andre foretrækker den mere rød og derved rare tilberedning.
Det er selvfølgelig meget individuelt, hvordan du foretrækker din ribeye steak, jeg vil derfor anbefale dig at bruge nedenstående temperaturertabel til at bestemme hvordan du vil have din bøf. Tabellen nedenfor gælder for almindelige ribeye bøffer med en tykkelse på cirka 2 til 3,5 cm.
Very rare til rare, 49-53 grader, 1-2 timer
Medium-rare, 54-57 grader, 1-2 timer (anbefalet)
Medium, 57-62 grader, 1-2 timer
Well done, 63-68 grader, 1-2 timer
Personligt sætter jeg altid temperaturen på min ribeye steak i Sous vide vandbadet til 54 grader og giver den 1 time. Du vælger selvfølgelig blot den temperatur, som giver dig den ribeye steak som du foretrækker.
Krydderier til ribeye steak
Inden du vacuumpakker (eller bruger en double zip-pose) dine ribeye bøffer til dit sous vide vandbad, er det vigtigt at du husker at krydre bøfferne. Oksekødsbøffer, og specielt ribeye bøffer, skal altid krydres med salt og peber. Udover salt og peber lægger jeg også altid et par kviste frisk rosmarin og timian ned sammen med bøfferne, det giver en super lækker smag til dem. Helt simpelt, præcis som det skal være med en rigtig god bøf.
Sådan laver du stegeskorpe efter Sous Vide
Efter at du har tilberedt din ribeye steak i sous vide vandet, skal den have en hurtig tur på en meget varm stegepande. Når du har tilberedt din ribeye i vandbadet er bøffen i princippet færdigt og kan spises, der mangler dog en utrolig vigtig detalje først. Hele ribeye bøffen har den rigtige temperatur, men den mangler den hårde og sprøde stegeskorpe, som man får hvis bøffen havde været stegt på en pande.
Denne stegeskorpe kan vi dog sagtens lave, selvom vi har brugt Sous vide tilberedningsmetoden til vores ribeye.
Du smelter noget smør på en rygende varm stegepande og giver din ribeye steak en ordentlig, men meget hurtig, tur på panden. Brug en metaltang til at flippe bøffen hele tiden, indtil den har en flot skorpe. Normalt giver jeg ikke mine ribeye bøffer mere end 30-60 sekunder på den varme pande. Husk på at bøffen allerede er fuldt tilberedt, vi ønsker kun den sprøde ribeye skorpe.
Ribeye steak (Sous Vide Opskrift)
Udstyr
- Sous vide maskine
Ingredienser
- 300 g ribeye steaks
- Friske kviste rosmarin
- Friske kviste timian
- Salt
- Peber
- Smør til stegning
Instruktioner
- Sæt temperaturen på dit sous vide vandbad til 54 grader. Lad vandet varme op men du klargøre kødet.
- Krydr dine ribeye steaks med salt og peber. Du kan også lægge et par friske kviste rosmarin og timian ned sammen med bøfferne.
- Vacuumpak bøfferne eller brug en plastpose med double zip-lukker.
- Læg bøfferne ned i sous vide vandet og sæt timeren til 90 minutter.
- Når bøfferne er færdige i vandet skal de have stegt en stegeskorpe. Varm en pande meget op og steg bøfferne meget kort i noget smør. Husk at dine ribeye steaks allerede er tilberedt i sous vide vandet, derfor skal du kun stege dine bøffer meget kort men med meget høj varme.
Gadedrengen
Sjovt, at du skriver, at temperaturen skal være 54 grader, og så er der et billede af din Anova på 64 grader!!!!!
Nå. Men fin, fin blog. Bare til orientering plejer jeg at bruge 1 time ekstra, da hustruen vil have bøffen gennemstegt (læs: ødelagt). Så jeg smider først hendes bøf i i en time på 64 grader, tager den op, køler ned til mine 57 grader, og smider min i vandbadet.
Efter endnu en time smider jeg konen(s) i igen, så de kan hygge sig sammen i badet.
Du får karakteren 3, da jeg skal have mulighed for andre af dine blogs en måske bedre karakter
Madrejsen.dk
Du har da ret, det er da helt forkert at jeg har et billede af sous vide på 64 grader. Det ville da være helt forkert at tilberede en ribeye på 64 grader 🙂 Tak for at du har gjort mig opmærksom på det - jeg sletter billedet med det samme. vh Kim (Madrejsen.dk)
Baron
Fin opskrift.
Lige en lille advarsel.
Den pose du bruger ligner en IKEA-pose.
De er ikke sous vide egnede.
Poserne er kun varmesikre (giftfri) op til 50 grader.
Madrejsen.dk
Hej. Du har helt ret, i en kort periode brugte jeg IKEA poser som en nødløsning. Jeg er heldigvis blevet kolgere 🙂 Det er godt spottet! vh Kim (Madrejsen.dk)
Ruben
Fin opskrift... men nu har jeg købt ca 2 kg Ribeye og vil gerne lave den som en steg .. så tænker at krydder det som din og så give den 6 timer ved 58 C grader... og så en tur på gas grill der har stået og varmet igennem ca 15 min tid med lukket låg og så grille den på alle sidder med åbent låg... er jeg helt ved siden af?
Mvh
Ruben
Begynderen i Sous de vide
Madrejsen.dk
Hej Ruben. Din "opskrift" lyder meget fornuftig. Det bliver sindssygt lækkert at lave en hel ribeye i sous vide:-) Og derefter fuld knald på grillen i kort periode. vh Kim (Madrejsen.dk)
Rikke
Hej!
Monstro man kan nå at stille spørgsmål inden nytårsaften? Jeg skal lave sousvide ribeyes og jeg vil gerne lave en bernaise sousvide også. Jeg kan se på nettet, at der anbefales 60 grader, men jeg havde tænkt mig at koge mine bøffer på 57 grader. For ikke at få kolde bøffer, ville jeg sænke sovsen ned den sidste halve time - gør de 3 grader en stor forskel for bearnaisen?
Mvh. Rikke. Og godt nytår!
Madrejsen.dk
Hej Rikke. Jeg håber du kan nå at se svaret. Jeg anbefaler normalt mellem 54-60 grader for bernaise. SÅ du kan sagtens lave saucen sammen med bøfferne. Det er kun vigtigt ikke at komme for højt op i temperatur, ellers laver du "røræg" i stedet 🙂