Sushi er simpelthen noget af det bedste jeg ved! Jeg er helt klart en af de personer, som er helt vildt glad for at denne japanske/amerikanske ret har fundet sin vej til lille Danmark. Hvis jeg, i en weekend, rigtigt skal hygge mig sammen med min kæreste, bruger vi gerne et par timer i køkkenet for at lave noget lækkert hjemmelavet sushi. Sådan en lørdag eftermiddag, hvor der bliver sat noget god musik på køkkenhøjtalerne og tilberedt noget lækkert hjemmelavet sushi er noget af det bedste jeg ved. Dette er min private medicin mod min ellers travle hverdag - det er her jeg slapper mest af.
På denne side her, vil jeg vise dig den bedste opskrift på hjemmelavet sushi. Den vigtigste del, og nok også den sværeste del, er at lave nogle gode hjemmelavet sushris. Jeg vil derfor fokusere dette blogindlæg på hvordan du laver nogle helt perfekte sushiris. Jeg vil derfor anbefale dig at læse hele indlægget grundigt, før du springer ned til opskriften på sushiris.
Traditionelt Japansk Sushi
Mange mennesker tror fejlagtigt at sushi oprindeligt er en japansk opfindelse - dette er dog faktisk både rigtigt og samtidig lidt forkert. Traditionelt japansk sushi består 95 % af Nigiri sushi, som er den form for sushi hvor fisken ligger i et stykke oven på en lille håndfuld sammenklemt sushiris. Den sushi som vi danskere traditionelt kender, og oftest foretrækker, er magi og in-side-out sushi stykkerne, som er lavet ved brug af tangstykker og sushiris. Magi sushi, in-side-out sushi og Chilimayonnaise er næsten ikke udbredt i Japan og er rent faktisk en amerikansk version af sushi.
Jeg må indrømme at jeg ikke selv var klar over dette, før jeg var på rundrejse i Japan tilbage i 2016. Jeg husker tydeligt, hvor overrasket jeg var over at jeg næsten ikke stødte på magi sushi. Til gengæld kan du i Japan få et utal af forskellige Nigiri stykker med alle mulige former for fisk, både den lækre tun men også andre mere specielle og ret mærkelige fisk.
Klargøring af sushiris
I dette og de efterfølgende afsnit vil jeg gennemgå i detaljer hvordan du nemt og sikkert kan klargøre og koge sushiris. I princippet er det ret nemt at lave lækre sushiris, det er dog nogle vigtige detaljer som du skal kende til og være opmærksom på når du laver hjemmelavet sushiris. Læs derfor nedenstående afsnit grundigt, før du starter på at koge dine sushiris. Selve opskriften på sushiris finder du længere nede på siden.
1. Vaskning af sushiris
Det første skridt i klargøringen af sushiris er at risene, fra pakken, skal vaskes rene. Dette gøres for at fjerne grums og det ekstra stivelse. Hæld sushirisen over i en stor skål og dæk dem med koldt vand. Nu gnider du forsigtigt risen mellem hænderne, hvorefter du straks hælder det mælkehvide vand ud i vasken. Tørre ris optager hurtigt vand, så ved vaskningen af risen skal du sørge for ikke at udsætte dem forlænge for det beskidte vand. Vi vil gerne undgå at risen optager det uklare og beskidte vand.
Gentag denne simple vaskeprocedure en 3-5 gange. Til sidst skal vandet næsten være helt rent. Det vil du altid have lidt mælkehvid farve.
2. Iblødsætning af sushiris
Som nævnt i afsnittet lige ovenfor, er de tørre ris rigtig gode til at optage fugt. Når sushiris forlader fabrikken, hvor de er klargjort og pakket er de helt tørre. For at genskabe den lækre struktur som sushiris skal have, skal de sættes i blød før de koges. Hæld risen ned i en skål og dæk dem med frisk og koldt vand.
Lad nu risene stå i blød i 30 minutter. Sushirisen har nu en fast og ens hvid farve imens tørre ris er mere klare i farven.
3. Afdrypning af sushiris
Efter sushirisene har stået i blød skal de afdryppes. Denne afdrypning gør vi for at sikre os at vi ikke tilfører ekstra vand til kogningen udover det som opskriften siger. Vi forsøger altså her at fjerne en variabel faktor og sikre os at vi får et ens resultat hver gang. Hæld derfor risen op i en si og lad den afdryppe 15-30 minutter før de koges.
4. Sådan koges sushiris med låg (Vigtigt!)
I dette afsnit vil jeg beskrive hvorfor valget af gryden, er et af de absolut vigtigste punkter når du laver hjemmelavet sushiris.
Det er vigtigt at når du vælger en gryde, at den er rimelig stor og at grydens låg slutter helt tæt på gryden. Ved tilberedning af sushiris er det meget vigtigt at bevarer vanddampen i gryden under hele forløbet. Af samme grund er det også et absolut no-go at løfte låget til gryden. Det er i dag almindeligt at gryder har et ventilationshul som jeg vil anbefale dig at lukke til. Hvis grydens låg ikke lukker ordentligt tæt på kanten, kan du måske lægge et rent viskestykke over gryden inden du lægger låget på - prøv dig lidt frem med forskellige gryder før du går i gang.
Det er meget vigtigt at du respekterer dette punkt om tætlukket låg.
5. Sushiris og vandforholdet
Til denne opskrift på hjemmelavet sushiris bruger jeg altid forholdet 1:1,2 med fordel til vandet. Du skal altså bruge 20 % mere vand end ris. Hvis du bruge 1 dl ris (tør form) skal du altså bruge 1,2 dl vand. Dette forhold har vist sig at være ret godt.
6. Kogning af ris (tiden)
Når du har læst alle ovenstående vigtige punkter, er du klar til at koge dine sushiris. Hæld sushiris og vand i en stor gryde med tætlukket låg. Du skal ikke bruge salt ved kogning af sushiris. Tænd for høj varme, og så snart risen koger skrues ned på lavt niveau (3/10). Sushirisen skal nu simmer i 13 minutter, hvorefter gryden skal fjernes fra det varme kogeblusset og trække videre i 10 minutter. Det er meget vigtigt at låget ikke åbnes under kogning. Det er dampen, der er i gryden, som er meget vigtig når der koges sushiris.
7. Sushieddike og afkøling
Når du har kogt sushirisen, skal den overføres til et træfad eller lignende. Den bedste og mest autentiske metode er at bruge et ubehandlet træfad, som kan suge lidt af den overflødige fugt, hvis der er noget. Som alternativ, kan du dog også bruge et hvilket som helst andet fad. Det skal helst bare stort nok til at du kan sprede sushirisen godt ud.
Brug nu træskeen til at 'skære' og separere risene fra hinanden. Det er vigtigt at du er forsigtig og undgår at 'moste' de klistrede ris sammen til en grød. For at undgå at de varme sushiris koger videre kan du med fordel bruge en vifte eller grydelåg til at ventilere risen og køle dem ned.
Hæld nu den klargjorte sushieddike over risen og forsigtigt fordel det rundt. Dine sushiris er nu klar til at blive brugt, til at lave noget super lækkert hjemmelavet sushi.
8. Hjemmelavet Magi Sushi
Hjemmelavet magi sushi er nok den nemmeste form for sushi at lave, da den udvendige struktur af sushien består af et tangstykke, der holder fint sammen på risen og fisken. Du starter med at lægge et tangstykke, med den glatte side nedad, på din sushimåtte. Fordel en håndfuld sushiris på tangstykke (den grove side) men undlad cirka 1/2-1 cm fra topkanten. Dette stykke tang, uden ris, bliver brugt til at lukke Magi sushien.
Læg nu dit ynglingsfyld, oven på risen, cirka 2 cm fra bunden af tangstykket (modsat kanten uden ris). Før du ruller tangstykket, med fyldet, skal du påføre lidt vand på det stykke tang, hvor du før undlad at lægge ris. Dette vand vil gøre at tangen bedre klistre når du skal lukke rullen. Rul tangstykket fra bunden mod toppen og lad det sidste stykke med vandet forsegle sushirullen.
Skær nu magirullen i 8-10 stykker. Nu er den klar til servering.
9. Hjemmelavet in-side-out sushi
Hjemmelavet in-side-out sushi er en lille smule svære at lave sammenlignet med magi sushi. Idet at tangstykket er placeret i midten af sushien, har den en mindre diameter og derfor skal der bruges lidt mindre tang til hvert stykke sushi. Du skal derfor starte med at dele tangstykkerne på midten. Dette kan du gøre med en saks eller skarp kniv. Generelt vil jeg anbefale dig at bruge en meget skarp kniv når du laver sushi. De fleste trin i hjemmelavet sushi kræver en meget skarp kniv.
Fordel nu en lille håndfuld sushiris på hele tangstykket på den grove side. Nu kan det være en fordel at dekorerer sushirisen, denne bliver nemlig synlig på denne form for sushi. Jeg kan anbefale at drysse med sesamfrø både de hvide, sorte og de ristede. Du kan også forsøge dig med lidt knuste chilifrø eller lignende - brug her din fantasi.
Vend nu tangstykket på hovedet, så sushirisen nu vender ned mod sushimåtten. Det kan være en fordel at have din sushimåtte i en plastikpose, da du ellers må presse en masse ris ned i måtten, som er svære at fjerne igen. Læg nu fylder på tangsiden og rul sushistykket. Jeg kan her anbefale ikke at bruge så meget fyld, da det ellers vil være lidt besværligt at rulle sushistykket. Skær din lækre og hjemmelavet sushi i 8-10 stykker.
Hjemmelavet Sushi
Ingredienser
- 6 dl sushiris (540 g)
- 7,2 dl vand
- 4 spsk sushieddike
- 2 spsk sukker
- 1 tsk salt
Instruktioner
- Start med at blande sushieddike, sukker og salt i en lille skål. Rør godt rundt så alt sukker og salt bliver opløst. Lad det stå mens du tilbereder risen.
- Først skal risen skylles rene. Hæld sushirisen op i en stor skål og fyld den med koldt vand. Med lidt forsigtighed gnider du risen mellem dine hænder, hvorefter du hæld vandet fra risen igen. Gentag denne procedure med at hælde vand i skålen, forsigtigt gnide risen mellem dine hænder og derefter hæld vandet fra igen. Fortsæt indtil vandet forbliver næsten gennemsigtigt. Det vil dog altid have en svag mælkehvid farve.
- Nu skal risen stå i blød. Fuld skålen med koldt vand og lad risen stå i blød i 30 minutter.
- Hæld risen over i en si og lad dem afdryppe i cirka 15 minutter.
- Hæld det afmålte vand og risen i gryden. Tænd for varmen og læg låg på.
- Når vandet koger, skrues der ned for varmen. Lad nu risen simre i 12 minutter mens låget bliver på gryden. Sørg for at låget slutter helt tæt til gryden (dette er meget vigtigt)
- Når risen har simret, fjernes gryden fra kogepladen. Lad nu risen dampe/simre videre i yderligere 10 minutter, mens låget bliver på gryden.
- Overfør risen til et stort træfad eller lignende og hæld sukker- og eddikeblandingen over risen.
- Bland forsigtigt rundt i risen, for at fordele sushieddiken. Brug en vifte, et grydelåg eller lignende til vifte over risen for at afkøle den. Efter et par minutter, hvor du har kølet sushrisen, er den klar til at blive lave til noget lækkert sushi. Det er okay at risen er lun, når den bliver brugt til at lave sushi.
Mie
Hej!
Jeg er ikke så vild med tang, hvorfor jeg desværre ikke rigtigt har sushi på menūen.... MEN kunne virkelig godt tænke mig det!
Så mit spørgsmål er nu, om der kan være andre muligheder end tang?
Madrejsen.dk
Hej - der er flere og flere, der er begyndt at lave sushi med rispapir. Prøv eventuelt at søge på Google efter billeder med "sushi med rispapir". Jeg har selv prøvet det - det bliver super godt. vh Kim (Madrejsen.dk)
Ellen Brun
Jeg har lavet sushi med en æggepandekage i stedet for tang, det syntes bliver super lækkert. Jeg er nemlig hverken til tang eller fisk.
Jeg bruger 5 æg, 2 spsk groft mel og 1 dl mælk. Der bliver 3 pandekager. Hvis du har en firkantet pande er det bedst. Læg en streg mayo eller lign der hvor den lukker for at få den til at holde lukket.
Hilsen Ellen.
Marie
God ide! TAK 🙂
Matilde
Afvejer du risene fra start ell efter de har ligget i blød?
Madrejsen.dk
Jeg vejer sushirisene før jeg lægger dem i blød.
Mimi Krebs
jeg skal have 6 gæster til sushi. kan man koge sushiris og gøre dem helt klar m. riseddike etc. DAGEN FØR man starter på at lave de forskellige sushi???
Madrejsen.dk
Hej. Det var faktisk et godt spørgsmål. Jeg har aldrig prøvet at lave sushiris dagen før, men jeg vil sagtens forvente at det kan lade sig gøre. De skal opbevares i tætlukket beholder i køleskabet, vil jeg sige.