Romkugler er en traditionel og meget populær Dansk dessert eller eftermiddagssnack. Jeg kender kun disse lækre dessert kugler under navnet Romkugler, men jeg har dog også hørt at nogle kalder dem Trøffelkugler. For mig er det fuldstændigt lige meget hvad vi kalder dem - jeg elsker dem lige meget hvad. Nogle vil måske mene at det er lidt mærkeligt, men romkugler er faktisk en af mine absolut favoritter hos en bager. Jeg syntes personligt at der er et eller andet vildt lækkert over disse 'kager', hvis vi kan kalde dem det. På denne side her vil jeg vise dig opskriften på hjemmelavede romkugler. Det er rent faktisk super nemt at lave hjemmelavede romkugler, som typisk er baseret på kagerester. Det er simpelthen fantastisk at man kan bruge en 'gammel' kage og forvandle den til lækre og bløde Romkugler.
Oprindelsen af Romkugler
Romkugler er en dansk dessert og blev oprindeligt opfundet af de danske bagere, der havde et tilbagevendende problem i slutningen af hver dag, når de var ved at lukke bageren. Selvom de gjorde deres bedste for at lave den rigtige mængde brød, boller, wienerbrød og kager og så videre, stod de altid tilbage, sidst på dagen, med overskydende ting, der ikke var blevet solgt. Bagerne havde altid rester tilbage, der ikke ville være friske nok til at blive solgt dagen efter. De kloge bagere kom op med en smart plan, hvor de samlede alt wienerbrød og kager, som ikke blev solgt i løbet af dagen og blandede det hele sammen med kakaopulver og noget rom. Den klæbrige dej blev derefter rullet til romkugler, dekoreret med kokosmel eller chokoladekrymmel og så solgt den næste dag til en lav pris. Romkugler er især populære hos børnene på grund af den lave pris - en rigtig win-win situation for alle.
Opskrift på Hjemmelavede Romkugler
Jeg husker at have spist rigtige mange romkugler i løbet af min barndom. Som nævnt ovenfor er romkugler absolut en af mine ynglings kager man kan købe hos en bager. Og som alle andre retter/dessert jeg elsker, skal jeg selvfølgelig også have en opskrift på romkugler her på min blog. Romkugler er faktisk rigtig nemme at lave, hvor den hjemmelavede version er super lækker og kan sagtens måle sig med romkuglerne du kan købe hos bageren. Alt andet ville også være underligt, efter som de primært består af kagerester, kakaopulver og lidt romessens - alle ingredienser som er lige at gå til.
I denne opskrift på hjemmelavede romkugler har du brug for nogle kagerester, hindbærmarmelade, romessens, kakaopulver og noget kokosmel til dekoration - alle ingredienser der er nemme at skaffe. Jeg gemmer altid mine kagerester i fryseren, og når jeg har lyst til romkugler kan de nemt tages ud og omformes til de lækreste romkugler. Jeg foretrækker normalt store rumkugler, men du kan dog også sagtens lave mange små romkugler. Det er selvfølgelig præcis op til dig, hvilken størrelse du vil lave din romkugler i.
Fremgangsmåde
Som sagt er opskriften på hjemmelavede romkugler utrolig nem at gå til. Du starter med at hælde dine kagerester i en foodprocessor og kører det hele indtil det er noget smuldre. Tilsæt resten af ingredienserne og køre indtil det hele er en klæbrig romkuglemasse. Brug din hænder til at rulle cirka 8 romkugler. Til sidst ruller du romkuglerne i kokosmel eller chokoladekrymmel. Du kan selvfølgelig også bruge andet dekoration til dine romkugler så som lakrids pulver eller lignende.
Opbevar romkuglerne i en beholder i køleskabet indtil de skal spises.
Hjemmelavede Romkugler
Ingredienser
- 400-500 g kagerester (gerne chokoladekage)
- 3-4 spsk hindbærsyltetøj
- 3 spsk romessens/aroma
- 2 spsk kakaopulver
- kokosmel eller chokoladekrymmel (til dekoration)
Instruktioner
- Hæld alle kageresterne i en foodprocessor og kør indtil de er smuldret.
- Tilsæt syltetøj, romessens og kakaopulver og kør foodprocessoren indtil dejen har en ensartet konsistens.
- Rul dejen i cirka 8 rumkugler. Du bestemmer selvfølgelig om du vil lave store eller små romkugler.
- Rul romkuglerne i kokosmel eller chokoladekrymmel.
- Lad romkuglen stå i køleskabet indtil de skal serveres.
Skriv en kommentar til mig om opskriften