Denne opskrift på hjemmelavede hasselbagte kartofler, som jeg har præsenteret længere nede på denne side, er helt sikkert en af mine top-3 måder at tilberede kartofler på. Denne opskrift på hjemmelavede hassenback kartofler er efter sigende oprindeligt en svensk opskrift, men den er stadig meget populær her i Danmark. Jeg serverer normalt disse kartofler sammen med noget kød og en god salat. De går specielt godt sammen med intervalstegt svinemørbrad, hvis du spørger mig.
Hasselbagte Kartofler eller Hasselback Kartofler
På dansk hedder de Hasselback kartofler eller nogle gange bare hasselbagte kartofler. Om vi kalder dem hjemmelavede hasselbagte kartofler eller hjemmelavede hasselback kartofler er lidt forskelligt, men den mest korrekte måde er som sidst angivet, Hasselback kartofler. Men de fleste danskere forstår dog også når de betegnes Hasselbagte kartofler. Her i livet må man dog gøre som man selv vel - du kalder dem præcis som du selv syntes er mest rigtigt. Jeg kan personligt bedst lide at kalde dem hasselbagte kartofler, selvom jeg ved det måske er lidt forkert.
Svensk Opskrift
Opskriften på hasselbagte kartofler er meget gammel og en meget traditionel måde at lave ovnkartofler på. Jeg har engang læst at disse hjemmelavede Hasselbagte kartofler stammer fra en restaurant i Stockholm, som lavede dem første gang tilbage i 80'erne. I dag laves de meget ofte i en hjemmelavet udgave. Heldigvis er hjemmelavede hasselbagte kartofler super nemme at lave og selve arbejdstiden ikke særlig omfattende. Det er kun selve bagetiden, der er lidt lang – omtrent én time.
Hjemmelavede Hasselback Kartoflter
Det lækre ved hjemmelavede Hasselback kartofler er de mange dybe nedskæringer/riller i kartoflerne, som skaber en sprød og lækker skorpe på ydersiden og samtidig holder kartoflerne fugtige og bløde indvendig. Jeg kan nemt huske disse hasselbagte kartofler fra min barndom og hvordan jeg syntes at de var rigtig lækre. Jeg husker især at jeg elskede at hjælpe med at lave kartoflerne. Der er bare et eller andet sjovt ved at skære alle de dybe nedskæringer/riller i kartoflerne – dette er en rigtig god opgave for børn og en super måde at lære dem at håndtere knive på.
Alt-i-alt er dette en super simpel og traditionel svensk opskrift, som jeg absolut vil anbefale dig at prøve hvis du ikke allerede har fået dem før.
Urteblanding
Hjemmelavede hasselbagte kartofler er som sagt rigtige simple at lave. Helt grundlæggende er det blot ovnbagte kartofler, hvor der er skåret en masse dybe riller i. I denne opskrift, jeg har vist længere nede på denne side, har jeg dog valgt at ’udvikle’ opskriften lidt. I denne opskrift har jeg valgt at tilføje en smør- og urteblandingen, som jeg pensler henover kartoflerne når de skal bages i ovnen. På den måde får de en endnu bedre smag, som er frisk og lidt speciel.
Hvis du vil lave en lidt mere simplificeret udgave af disse kartofler, kan du nøjes med at drysse lidt havsalt henover kartoflerne inden den bages. Dette bliver også super godt. Jeg hælder dog selv mest til urteblandingen, da den lige giver disse kartofler et ekstra niveau ved en meget let ekstra indsats.
Trick: Skær i bunden
Når jeg laver hjemmelavede hasselbagte kartofler sørger jeg altid for at skære et lille stykke af bunde af kartoflerne. På den måde sikre du dig at de står solidt på ovnpladen mens de bliver bagte. Derved tipper kartoflerne ikke over og du får derfor en jævn bagning af kartoflerne. Dette lille trick syntes jeg selv er ret godt. Jeg bruger det selv hver gang jeg laver disse kartofler.
Fremgangsmetode
Opskriften på disse kartofler er super nem. Generelt drejer det sig om at lave mange dybe nedskæringer i nogle mellemstore til store kartofler, pensle dem med en krydderurte- og smørblanding og derefter bage dem ved 200 grader i cirka 60 minutter. Tilberedningstiden afhænger selvfølgelig af kartoflernes størrelse. De er færdige når du nemt kan stikke en gaffel eller kniv ned i dem – de skal være møre i midten.
Hasselback kartofler
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 50 g smør
- 2 spsk rosmarin (frisk eller tørret)
- 2 spsk timian (frisk eller tørret)
- 2 fed hvidløg (finhakket)
- salt
Instruktioner
- Smelt smørret i en gryde ved lav varme. Det må ikke blive brunt.
- Når smørret er smeltet hak krydderurterne og tilsæt dem til gryden. Lad det hele stege i ca. 5-10 minutter ved lidt varme.
- Rengør og skræl kartoflerne.
- På undersiden af kartoflerne laves et lille vandret snit. Dette sikrer at kartoflerne står stabilt fast på ovnpladen.
- På den modsatte side skæres dybe riller side om side i kartoflerne. Rillerne skal være ca. 2/3 ned i kartoflerne og cirka 1 mm fra hinanden.
- Stil kartoflerne på en ovnplade med bagepapir.
- Pensl kartoflerne med smør og urteblandingen. Sørg for at smørret og urterne kommer godt ned i rillerne. Drys kartoflerne med rigeligt salt. Det er saltet, der gør dem sprøde.
- Bage kartoflerne i cirka 60 minutter ved 200 grader. Tilberedningstiden afhænger af kartoflernes størrelse. Kartoflerne er færdige, når du nemt kan stikke en gaffel ned i dem. De skal være møre.
Skriv en kommentar til mig om opskriften