Gulerod- og solsikkeboller er en meget populær type brød her i Danmark. Det jeg bedst kan lide ved disse hjemmelavede gulerodsboller er de fintrevet gulerødder, som sørger for at disse boller er super lækre og fugtige indvendige. Bollerne overflade er gylden og sprød mens centeret af dem er bløde og fugtige - de er bare helt perfekte.
Solsikke- eller græskarkerner
Jeg vil mene at den mest traditionelle måde at lave dette brød er ved brug af solsikkekerner. Du kan dog nemt erstatte solsikkekernerne med andre typer frø/kerner, som du selv foretrækker. Jeg har forsøgt flere gange at bruge græskarfrø, som også virker rigtig godt. Jeg tror mere det er gulerod-kerne kombinationen, der er fantastisk ved disse boller og ikke så meget den specifikke kerne-type. Jeg kan derfor både anbefale at bruge solsikkekerner eller græskarkerner – begge gode valg, som gør dette brød super lækkert.
Drys med Kerner på boller
Udover at tilføje kerner til selve brødet, drysser jeg også altid min gulerodsboller med kerner, før jeg bager dem. For at få kernerne til at sidde fast på bollerne, penslerne jeg dem altid først med et sammenpisket æg. Det sammenpisket æg har to funktioner. Udover at sørge for at kernerne sidder fast på bollerne, søger ægget også for at give bollerne en fantastisk gylden og flot farve, når de er bagt.
Fantastisk erstatning for burgerboller
En god ting ved disse gulerodsboller er at de kan bruges til flere forskellige typer måltider. Typisk serverer jeg disse hjemmelavede gulerodsboller som erstatning for almindelige burgerboller, når jeg for et eksempel laver pulled pork eller normale ham burgers. Det gode ved denne erstatning er at disse gulerodsboller er mere mættende på grund af den højere mængde af kostfibre og samtidig har de har flere vitaminer fra gulerødderne. Derfor kan jeg stærkt anbefale dig at prøve at erstatte dine almindelige burgerboller med disse gulerodsboller næste gang du laver ham eller pulled pork burgers.
Gulerodsboller til morgenmad
Udover at være en god erstatning for almindelige burgerboller, spiser jeg også typisk disse boller til morgenmad. Jeg næsten altid en pose med disse boller i min fryser, og så tager jeg bare et par af dem ud om aftenen, før jeg skal have dem til morgenmad dagen efter. Morgenen efter rister jeg bollerne og server dem med skiveost og noget hjemmelavet marmelade - Super nemt og meget lækker morgenmad på næsten ingen tid.
Når vi nu er ved emnet og taler om morgenmad, kan jeg anbefale dig at prøve mine Cloud Æg med Bacon - de er helt fantastiske og ret nemme at lave. Du kan finde denne opskrift ved at søge efter den i søgefeltet på forsiden af min blog.
Samlet set er disse gulerods- og solsikke boller super lækre, dejligt fugtige og et godt og sundt alternativ til almindeligt hvidt brød. Hvis du leder efter andre slags morgenmad, kan jeg anbefale dig at kigge i min morgenmadssektion for at få inspiration.
Sådan laver du de bedste gulerodsboller
Disse gulerods- og solsikke boller er meget lette at lave. I en stor skål, begynder du med at opløse gæren i det lunkne vand. Hvis du foretrækker at bruge tørgær, skal dette tilsættes i trinnet sammen med det melet.
Derefter tilsætter du resten af ingredienserne til vandet og blander / ælter alt til en dejlig og glat dej. Du kan med fordel bruge en røremaskine for at gøre dette trin lettere. Når dejen er klar, sætter du den til side et sted varmt for at lade gæren virke og gøre sit arbejde. Den første hævningsperiode skal være ca. en time.
Nu deles dejen i 24 stykker for derefter at rulle hver af dem til små og runde boller. Placer dem på en ovnplade med bagepapir og lad dem hæve i yderligere 30 minutter eller deromkring.
Sammenpisk et æg og forsigtigt pensl hver bolle. Sørg for at være forsigtig, så du ikke kollapser de hævede boller. Drys bollerne med nogle solsikkefrø og bage dem i en 210 grader varm ovn i ca. 20 minutter.
Gulerodsboller
Ingredienser
- 50 g gær
- 5,5 dl vand, lunkent
- 80 g solsikkekerner (1,5 dl)
- 2 tsk sukker
- 2 spsk vegetabilsk olie
- 250 g gulerødder
- 1000 g almindeligt mel
- 2 tsk salt
Instruktioner
- I en stor skål opløses det friske gær. Hvis du bruger tørgær, så tilføj dette i trinnet sammen med melet.
- Tilsæt resten af ingredienserne og ælt alt til en dejlig og glat dej.
- Dæk skålen med et rent viskestykke og sæt den til side for at hæve. Lad dejen hæve i en time.
- Opdel dejen i 24 stykker og rul dem til dejlige gulerødsboller. Placer boller på en ovnplade med bagepapir.
- Lad bollerne hæve i yderligere 30 minutter.
- Pensl nu forsigtigt bollerne med et sammenpisket æg og drys dem med solsikkefrø.
- Bage bollerne i en 210 C varm ovn i ca. 20 minutter.
Dorte Riisbøll
super lækre boller. kan varmt anbefales
Madrejsen.dk
Jeg er glad for at du kan lide opskriften på gulerodsboller. Det er min kæreste som har lært mig denne opskrift - hun bliver rigtig glad for at høre at andre også syntes den er super god 🙂 Hilsen Kim (Madrejsen.dk)
Camilla Vesterø
Bager du én plade af gangen på alm ovn - over/undervarme 210 grader eller er det begge plader med varmluft og 210 grader?
Mvh Camilla
Madrejsen.dk
Hej Camilla. Jeg bager typisk begge plader på en gang. Jeg holder dog øje med bollerne og flytter lidt rundt på dem, hvis ovnen ikke bager helt "lige". Nogle gange er ovnen varmere i bagsiden end midten - hvis det giver mening? Jeg bruger altid varmluft når jeg bager i flere lag. vh Kim (Madrejsen.dk)