Et hjemmelavet plankebord er faktisk ret nemt at lave selv og kræver nødvendigvis ikke mange ekspertfærdigheder. Jeg har selv lavet mit eget plankebord og efterfølgende er jeg blevet spurgt flere gange efter en guide til hjemmelavet plankebord. Så selvfølgelig har jeg lavet denne guide til hvordan du kan lave dit eget nordiske inspireret plankebord. Et hjemmelavet plankebord er faktisk ikke så svært at lave selv og materialerne behøver ikke at være dyre. Det er bestemt meget billigere at lave et hjemmelavet plankebord frem for de borde, du kan købe hos din lokale møbelbutik. Hvis du kan lide ideen om at lave et hjemmelavet plankebord, vil jeg absolut anbefale dig at bruge en weekend og lave dit eget.
Design dit eget plankebord
Det gode ved denne vejledning til at lave et plankebord, er at du kun behøver at betragte den som en basisvejledning til dit eget personlige design. Det bedste ved at lave et hjemmelavet plankebord, er at det er helt dit eget personlige design og du bestemmer selv præcis hvordan det skal se ud. Det plankebord jeg har med i guiden her, er selvfølgelig hvordan jeg personligt kan lide det. Du kan dog nemt ændre farve, størrelse, udformning, trætype, bendesign og så videre. Jeg vil anbefale dig at bruge nogle dage på at finde på dine egne ideer og design. På denne måde bliver slutresultatet blot endnu bedre. Som ved alle andre indlæg her på min blog, er jeg altid meget interesseret i at høre fra dig i kommentarfeltet i bunden af siden her. Du har måske en kommentar til min plankebordsguide eller et godt råd, som andre måske kunne få glæde af. Skyd løs og lad mig høre fra dig.
Plankeborde i Danmark
Hjemmelavede plankeborde er i de senere år bliver mere og mere populære i Danmark og de andre nordiske lande. Jeg tror at det er det enkle og lidt rå design, som folk kan lide ved et plankebord. Ideen om at lave møbler af nogle billige og naturlige råvarer, er generelt blevet mere og mere populært. Jeg tror at det er et slags oprør mod de lakerede, stilrene og meget moderne møbler, der har været populære i årene efter år 2000. I dag er moderne møbler begyndt at have et mere naturligt inspireret design. Et hjemmelavet plankebord er en perfekt måde at få noget naturlige design ind i dit hjem.
Materialer til plankebord
- Nogle træplanker. Prisen afhænger af hvor stor du vil have dit plankebord. Mit bord er 150x90 cm, som passer perfekt til 4-6 personer. Jeg købte det billige og ubehandlet spærtræ, der normalt bruges til at lave spær til huse.
- Nogle små lister, der skal monteres på tværs under bordet. Kan være af metal eller træ. Bruges til at holde bordet ret.
- Fire ben. Du kan købe nogle ben hos din lokale møbelbutik eller IKEA. Du kan også vælge at designe og lave dine egne.
- Olie til træ. Vælg en farve du kan lide. De hvide/lyse og udvaskede farver er et godt valg, hvis du søger et traditionelt nordisk design som vi kan lide det her i Danmark. Vælg olie, der er beregnet til køkkenbordplader.
Trin 1: udskæring af plankerne
Når du har fastlagt dig for et design og størrelse på dit plankebord, skal du starte med at skære plankerne i bordets samlede længde. Brug en håndsav eller en rundsav til at skære plankerne af længde. Mit bord består af fire planker, der er lagt ved siden af hinanden. Hvis du bruger bredere planker, skal du måske kun have tre planker side om side. Når du vælger plankerne i byggemarkedet er det vigtigt at du giver dig god tid og vælger dem du bedst kan lide. Det er en god idé at gå uden om plankerne med mange knaster, da de har tendens til at blive løse og falde ud når træet tørre i din stue. Når du samler bordet, vælger du selvfølgelig den flotteste side af træet til at vende op ad.
Trin 2: Undgå et skævt plankebord
Afhængigt af hvilken type træ du vælger at bruge, vil træet indeholde en vis mængde vand. Specielt det træ, der købes fra byggemarkederne, der har det opbevaret udenfor i store overdækket haller, vil indeholde en del vand. Når plankebordet er samlet og bliver placeret inde i dit tørre og varme hus, begynder varmen at fordampe noget af dette vand. Generelt når træ tørre op, har det tendens til at blive skævt. Jeg har nedenfor forklaret tre gode råd til hvordan du kan undgå at dit nye plankebord bliver skævt og grimt med tiden.
Udtørring af planker før brug
Den først løsning for at undgå at dit hjemmelavet plankebord bliver skævt, er at lade træplankerne tørre indenfor i 4-6 uger før du bygger dit bord. Når du tørrer plankerne, skal du sammenspænde dem med to skruetvinger, som jeg har vist på billedet nedenfor. Læg også et par trælister mellem plankerne. På denne måde øger du sandsynligheden for at træet vil tørre op og stadig holde formen. Dette er et trick, som typisk også bruges af professionelle håndværkere, hvis det er vigtigt at deres materialer ikke bliver skæve med tiden.
Langsgående riller
Hvis du har en rundsav eller lignende, vil jeg anbefale dig at skære nogle langsgående riller på undersiden af bordet. Disse riller vil gøre træet mere fleksibelt og fjerne nogle af interne spændingerne. Dette lille trick kan også hjælpe med at holde bord i niveau efter at det er tørret ind. Størrelsen, mængden og udformningen på disse riller er ikke særlig vigtig. Det vigtige her er at gøre træet lidt mere fleksibelt. Disse riller er ikke et absolut must og kun en ekstra lille detalje, hvis du har muligheden for at lave dem.
Montering af tværgående afstiver
En sidste og bedste måde at undgå et skævt plankebord, er at montere nogle tværgående bjælker/lister under bordet for at holde træ i niveau. Hvis du ikke har disse bjælker bliver bordet, når det bliver tørret, højst sandsynligt lidt skævt. Det er bedst er hvis du kan finde nogle metallister gerne i en L-form. Men træbjælker kan også sagtens bruges, det er sådan jeg har lavet mit plankebord.
Trin 3: Slib træplankerne
Hvis du vælger at købe det billige spærtræ, vil det være nødvendigt at slibe træet inden det tages i brug. Spærtræ bliver, som navnet antyder, brugt til at lave spær til huse. Træet er derfor ikke slebet særligt meget og typisk ikke nok, når det skal bruges til et spisebord. Jeg vil derfor anbefale dig at slibe træet og meget gerne med en slibemaskine, hvis du har sådan en. Hvis plankerne har småskader kan disse repareres med kunstigt træ, som er et plastmateriale du kan købe i de fleste byggemarkeder.
Trin 4: Ben til plankebord
Nu er det tid til at lave fire ben. Jeg besluttede at lave mit eget design og bygget mine ben selv. Men du kan også bare gå til den lokale møbelbutik så som Ikea og købe nogle færdiglavet ben - dette er helt op til dig. Du kan se på mine billeder for at få inspiration. Jeg besluttede at lave nogle træben og give dem en sort farve, som jeg synes går godt sammen med bordpladens farve. Jeg kender flere som har brugt helt simple ben og stadig har fået lavet et super flot plankebord.
Trin 5: testsamle plankebordet
Når alle plankerne og bjælkerne er skåret i de rigtige størrelser, så er du klar til at testsamle bordet. Vælg de flotteste sider af plankerne og vend disse sider opad så du får det flotteste plankebord. Monter de tværgående bjælker under bordet med skruer. Dette trin, med at test samle bordet, er for at sikre at alt er korrekt udskåret, før du begynder at give træet træolie. Hvis du føler dig sikker med dit arbejde, kan du bare springe over dette trin.
Trin 6: Overfladebehandling
Når du køber træ til plankebord, er det typisk ubehandlet. Ubehandlet træ er som et stykke køkkenrulle, det vil nemt opsuge snavs og væsker. Derfor er det vigtigt, at du behandler dit nye plankebord. Så nu er det tid til at behandle træet med en god træolie. Der er flere forskellige måder, du kan behandle bordets overflade. Det bord jeg har lavet er ganske simpelt behandlet med en bordpladeolie med valnødfarve. Olien mætter og lukker træets overflade og forhindrer det i at blive snavset over tid.
Min beslutning om at bruge en mørkere valnødfarve, tog jeg da jeg syntes den passer godt ind til resten af mine møbler. De mest populære farver i Danmark er dog mere hvide / lyse eller udvaskede farver, så træet får et mere gammelt og rå look. Før du begynder at færdigsamle bordet, behandler du hele træoverfladen med bordpladeolie. Følg anvisningerne på etiketten. Nogle gange kan det være nødvendigt forsigtigt at mellemslibe bordet, efter første oliebehandlingen, ved at bruge noget fint sandpapir. Efter første oliebehandling vil træet nemlig 'rejse' sig lidt og blive ru i overfladen.
Trin 7: Færdigsamle hjemmelavet plankebord
Når du har olieret/malet plankerne og benene, så er du klar til at samle dit hjemmelavet plankeborde. Husk at træolien typisk tager op til syv dage at gennemhærde. Du kan dog sagtens samle og så små begynde at bruge bordet forsigtigt, efter at olien har tørret i cirka 8-10 timer. Efter lidt tid, typisk 3-4 måneder, skal du muligvis gentage oliebehandlingen og give den lidt ekstra opfriskende træolie. Det afhænger selvfølgelig af hvor meget og hvordan du planlægger at bruge bordet. Hvis du for et eksempel har små børn, der godt kan finde på at spilde en del på bordet, vil jeg anbefale dig at sørge for at træet er godt mættet med olie. Husk på at ubehandlet spærtræ kan suge rigtigt meget olie, før det er fyldt mættet.
Kommentar til plankebordsguide
Som altid er jeg meget interesseret i at få kommentar eller spørgsmål på mine ting jeg lægger op her på min blog. Du må meget gerne skrive i bunden af siden her.
Robert Sørensen
Hvad endte du ud med at give samlet i pris for det hele??
Madrejsen.dk
Det er snart 4 år siden jeg lavede bordet. Men jeg mener at prisen var cirka 600 kr for bordet. vh Kim (Madrejsen.dk)