Denne opskrift på Risalamande er måske den mest berømte og traditionelle Danske juleret, som du kan lave. Risalamande er baseret på risengrød med vanilje, hakkede mandler og flødeskum og det serveres typisk sammen med varm kirsebærsovs. Risalamande serveres mere eller mindre kun til dessert efter middagen juleaften eller julefrokoster. Den typiske Danske juleaften består af flæskesteg eller and, serveret med kogte og brunede kartofler, rødkål og brun sovs og til dessert Risalamande. Jeg har opskrifter på flere af disse retter her på min blog. Du kan finde dem ved at bruge søgefunktionen på forsiden af min blog.
Hvor staves Risalamande?
Ordet Risalamande kommer fra det Franske ord Riz à l'amande, som direkte oversat betyder Ris Med Mandler. Der er mange forskellige måder at stave ordet på, Ris a la mande , Ris à l'amande og Ris ala mande for blot at nævne nogle, men jeg har fået at vide, at den mest korrekt måde skulle være Risalamande så det er den måde jeg staver det på.
Mandelgaven
Når Risalamanden serveres er det både en meget lækker dessert men også et sjovt spil. Risalamande indeholder mange hakkede mandler men det er også en god juletradition, at den person, der laver desserten, efterlader en uhakket og hel mandel. Denne ekstra og hele mandel blandes nu ind i Risalamanden. Når desserten serveres, vinder den person, der får hele mandlen i hans/hendes servering. Gevinsten er typisk en mindre gave med en værdi på omkring 100-200 kr.
Fordi hele mandlen er skjult i desserten, vil det ofte resultere i en masse meget fyldte maver. Hvis mandlen er i bunden af skålen, fortsætter folk normalt med at spise, indtil de har fundet mandlen og vundet præmien - men det er bare en sjov del af spillet.
Opskriften til Risalamande
Risalamande er en meget lækker og cremet dessert. Den er lavet ved at koge ris, mælk og vanilje til en sød risengrød for derefter at tilsæt sukker, flødeskum og hakkede mandler. Desserten serveres normalt med varm kirsebærsauce.
Nogle mennesker foretrækker at lave risengrøden dagen før juleaften for at spise noget af det til aftensmad - Juleaften omdannes resten af risengrøden til Risalamande ved at blandet sukker, flødeskum og mandler i den. Dette er en smart måde at spare tid i køkkenet på den travle juleaften, fordi du slipper for en times kogning og forberedelse af risengrøden.
Dette er højst sandsynligt den mest traditionelle Danske juleret du kan lave. God fornøjelse!
Risalamande
Ingredienser
Risengrød
- 2,25 dl kortkornet hvid ris grødris
- 1 dl vand
- 1 liter mælk
- 1-2 vaniljestænger
Risalamande
- 150 g mandler
- 2 spsk sukker
- 5 dl piskefløde
Instruktioner
Risengrød (Risalamande-versionen)
- Start med at lave en portion af traditionel Dansk risengrød. Du kan spise den traditionelle Danske risengrød hele året, derfor har jeg valgt at lave et særskilt opskrift på risengrød du kan findes ved at søge på min blog - men du kan også bare følge instruktionerne nedenfor på denne side. Den eneste forskel mellem de to opskrifter på risengrød er, at Risalamande-versionen af risengrød har vanilje i og saltet er undladt. Du kan dog bruge begge versioner af risengrødsopskrifterne til at lave Risalamande, det har jeg gjort flere gange.
- Hæld ris og vand i en gryde. Kog det i ca. 2 minutter.
- Tilsæt mælken til grøden og lad den koge op under omrøring.
- Tilføj vaniljen fra en vaniljestang. Tilsæt også de tomme vaniljestænger til risengrøden, de har stadig meget smag.
- Kog risengrøden under låg ved lav varme. Risen har en tendens til at brænde til bunden af gryden, så husk at røre regelmæssigt. Lad det simmerkoge i ca. 35 minutter.
- Fjern vaniljestængerne. Risengrøden er nu færdig. Lad det køle af i køleskabet, inden du fortsætter med at lave Risalamanden. Du kan med fordel lave risengrøden dagen i forvejen.
Risalamande
- Kog lidt vand og hæld det i en lille skål. Tilsæt mandlerne og lad dem soppe i det varme vand i ca. 5 minutter. En-ad-gangen, tager du mandlerne op og presser dem mellem to fingre, så skrællen adskiller sig fra mandlen.
- Groft hak mandlerne og bland dem med afkølet risengrød.
- Hvis du brugte den helt traditionelle risengrødsopskrift, som er kogt uden vaniljestænger, tilsæt derefter vaniljen til grøden. Dette gøres ved at skære vaniljestængerne op og skrabe frøene ud med en lille urtekniv. Bland vaniljen med 2 spiseskefulde sukker, tilsæt det til den kold risengrød og bland det hele godt sammen.
- I en separat skål, pisk fløden til en god flødeskum.
- Bland forsigtigt flødeskummet med risengrøden.
- Risalamanden er nu færdig. Sæt det i køleskabet indtil servering. Husk at tilsætte en hel mandel til mandelgaven.
Skriv en kommentar til mig om opskriften