Butter Chicken eller Murgh Makhani, som denne ret bliver kaldt nogle steder, er en indisk ret, som angivelidt blev opfundet på en restaurant i Daryaganj Delhi i Indien. Selv om denne ret har sine rødder på den anden side af planeten, langt væk fra det traditionelle nordiske køkken, syntes jeg stadig den er værdi er få delt her på min dansk madblog – Den er nemlig super lækker og i mine øjne helt fantastisk.
Indisk Butter Chicken
Da jeg var yngre, var jeg ikke særlig begejstret for fremmed og krydret mad, men efter at jeg begyndte at udforske de forskellige fødevarer og retter, som verden har at tilbyde, især det indiske og asiatiske køkken, har jeg lært at lave mange fantastiske og forskellige retter. Fra tid til anden støder jeg på mad eller retter, som jeg aldrig har prøvet eller hørt om før, men som jeg lige pludselig elsker.
Denne fantastiske og hjemmelavet butter chicken, som jeg deler opskriften på her i dette blogindlæg, er en af disse vidunderlige retter, som jeg har opdaget for sent i mit liv. Jeg ved at denne ret, for nogle mennesker, bare er en "normal" og dagligdagsret, men for mig er det en ny og lækker oplevelse i madverdenen – Det er præcis en ret som denne, jeg elsker at dele med andre, da jeg selv syntes den er helt fantastisk.
Indisk Butter Chicken på Restaurant
Jeg i København og har en super god indisk restaurant lige i ’baghaven’. Jeg køber faktisk ret sjælend take-away, men når jeg gør, bliver det meget ofte Butter Chicken. Hver gang jeg får mad fra min ynglings indiske restaurant prøver jeg at analysere mig frem, til hvordan de laver maden så lækkert.
Opskriften jeg har vist længere ned på denne side, er delvist et resultat af denne ’analyse’. Jeg må indrømme at jeg selv er meget tilfreds. Jeg syntes at denne opskrift på hjemmelavet butter chicken er super god og mindst lige så lækker som en professionel Butter Chicken. Det er selvfølgelig nemmere at hente en take-away Butter Chicken, men hvis du vil lave den selv er denne opskrift helt perfekt.
Butter Chicken uden smør
Jeg må indrømme at første gang jeg hørte om Butter Chicken, troede jeg at det var en af disse retter, der bare smager super godt men er for usundt at spise hver dag – altså en ret, som i mine øjne ikke dur som en hverdagsret. Dette er dog slet ikke sandheden. I dette tilfælde har navnet i første omgang narret mig til at tro, at en Butter Chicken primært var baseret på smør.
Da jeg begyndte at undersøge opskrifter på butter chicken, indså jeg hurtigt, at smør absolut ikke er den vigtigste ingrediens, som jeg ellers troede. Faktisk er denne ret slet ikke særlig usund, tværtimod, den indeholder gode proteiner fra den mager kylling, tomat og selvfølgelig mange lækre og smagfulde krydderier.
Ris eller Naanbrød til butter chicken
Butter Chicken serveres typisk med hvid ris eller friskbagt Naanbrød. Jeg erstatter en gang i mellem de hvide ris med de mere sunde brune ris. Brune ris har et større indhold af kostfibre, hvilket er godt for din mave og får dig til at føle dig mæt i længere tid - jeg syntes personligt at smagen næsten er den samme. Mange personer servere denne ret med Naanbrød, hvilket jeg også syntes er super lækkert. Butter Chicken spises ved at bruge afbrækket Naanbrød som en slags ske – simpelt og ret lækkert.
Tilberedning af Butter Chicken
Denne ret er faktisk ret nem at lave og kræver ikke, at du har nogen særlige professionelle færdigheder i køkkenet.
Du begynder med at lave marinaden til kyllingen.
Du blander marinadekrydderierne og yoghurt sammen i en stor stål. Skær kyllingefileten i fine mundrette stykker med en størrelse på ca. 2-3 cm. Bland kyllingen med marinaden og sæt den i køleskabet i mindst 20-30 minutter, men helst i 12-24 timer.
Fortsæt med butter chicken saucen; tilsæt smør og olie på en stor stegepande og lad det smelte sammen. Tilsæt hakket løg og sautér i ca. 5 minutter eller indtil de er gennemsigtige. Tilsæt hakket hvidløg og ingefær (eller ingefærjuice), steg i et ekstra minut. Derefter tilsættes de hakkede tomater, chilipulver, spidskommen og koriander/korianderpulver. Fortsæt med at stege tomatsaucen i yderligere 5-10 minutter. Fjern panden fra varmen hvorefter du skal enten hælde saucen i en blender eller bruge en stavblender til at blende saucen til en glat og ensartet tomatsauce.
Nu kan du beslutte, om du vil gemme saucen i op til 48 timer i køleskabet eller fryse den i op til 3-4 måneder. Dette gør det super nemt at lave en Butter Chicken, hvis du en dag får meget lyst til den og du vil undgå take-away. Derved skal du bare optå saucen og stege noget marineret kylling, så den ret klar.
For at fortsætte, skal du tilsætte lidt smør på en stegepande og forsigtigt steg den marinerede kylling. Kassér den ekstra og overflødige marinade. Du kan med fordel bruge samme pande, hvis du har hældt tomatsaucen over i en blender. Når kyllingen er færdig, tilsæt den blendede tomatsauce til stegepanden og opvarm den derefter sammen med kyllingen. Når tomatsaucen, med kyllingen, begynder at boble, tilføj piskefløden og Garam Masala og lad det simre i et par minutter. Lige før servering drys butter chicken med nogle knuste og tørrede Fenugreek blade, eller nogle friske og hakkede koriander.
Butter chicken
Ingredienser
Kylling Marinade
- 450 g kylling filet
- 2 spsk Tandoori Masala
- 1 tsk ingefær (eller ingefærjuice)
- 1 fed hvidløg (hakket)
- 1 dl naturel yoghurt
- 1 spsk vegetabilsk olie
Butter Chicken Sauce
- 1 spsk smør
- 1 spsk olie
- 1 løg (finhakket)
- 1 1/2 spsk koriandpulver
- 1 1/2 tsk ingefærpulver (eller ingefærjuice)
- 1 1/2 tsk spidskommen
- 1 tsk chilipulver
- 1 fed hvidløg (hakket)
- 1 dåse hakkede tomater (400 ml)
- 2,5 dl piskefløde
- 1/2 tsk Garam Masala
- Friske korrianderblade (til pynt)
Instruktioner
Kylling Marinade
- I en stor skål; Tilsæt alle ingredienserne til marinaden og rør det sammen til en jævn sauce.
- Skær kyllingebrystet i mundrette størrelser på cirka 2-3 cm.
- Hæld kyllingestykkerne over i marinaden og bland alt sammen. Lad kyllingen mariner i mindst 20-30 minutter, men helst 12-24 timer i køleskabet. Jo længere du venter, desto bedre en smag og desto mere en saftig kylling.
Butter Chicken
- I en stor gryde- eller wokpande; tilsæt smør og olie og lad det smelte ved middel varme.
- Skær løget i fine tern og hak/pres hvidløget. Tilsæt begge ingredienser til den varme pande og steg i et par minutter eller indtil løgene er klare og gennemsigtige.
- Tilsæt ingefær, chilipulver, spidskommen og koriander og lad det brænde af samme med løget i ekstra 2-4 minutter
- Tilsæt hakkede tomater. Rør og steg i yderligere 5-8 minutter. Prøv at undgå at sovsen kommer i kog – den skal kun simmer.
- Hæld saucen fra panden over i en blender og blend alt sammen til en dejlig og jævn butter chicken sauce. Du kan også hælde saucen over i en skål og bruge en stavblender.
- På den samme, men nu tomme stegepande, tilsæt lidt smør og steg kyllingen. Kyllingen bør kun være 98% færdig. Den sidste tilberedning af kyllingen sker i næste trin.
- Hæld nu butter chicken saucen tilbage på stegepanden med kyllingen. Lad saucen og kyllingen varme op under lav varme. Når saucen begynder at småkoge, tilsæt piskefløden og Garam Masala krydderiet.
- Til sidst, finhak nogle friske koriander eller knus nogle Fernugreek blade henover saucen på panden. Server sammen med friskkogte ris eller Naanbrød
Sanne
Meget god og gennemført opskrift - jeg har selv rejst i Indien og smagt denne skønne ret 🙂 Der er rigtig meget forskel på rette, alt efter hvor i Indien og resten af verden du finder den 🙂
kimbnie@gmail.com
Hej Sanne. Mange tak for din venlige kommentar. Det er dejligt at høre at du syntes om opskriften 🙂
Karl Marl
Hvor mange personer er opskriften til 2? 4?
Madrejsen.dk
Det havde jeg helt glemt at skrive i opskriften - tak fordi du har gjort mig opmærksom på denne fejl. Opskriften er til 2 personer. Jeg har også opdateret opskriften nu.
André
Perfekt! Tak for hurtigt svar 🙂
Anas Hassouneh
Hej 🙂
Jeg kunne godt tænke mig at lave denne ret, men til 8 personer - ville du bare anbefalde at gange ingredienser op med 4 eller er der noget, der skal være mindre eller mere af?
Madrejsen.dk
Hej - det er et godt spørgsmål du har. Jeg har tit lavet Butter Chicken til flere personer og der har jeg altid blot ganget alle ingredienserne op. Det plejer at passer ret godt 🙂 Vh Kim (Madrejsen.dk)
Chris
Super god butter chicken. Den vil jeg helt sikkert lave igen!
Liva Regild
Hejsa, hvad er navnet på den indiske restaurant du nævner tidligere? Er også på udkig efter de bedste indiske restauranter i byen nemlig:)