Denne opskrift på roastbeef sous vide giver en fuldstændig jævnt tilberedt steg, hvor kødets saft og kraft bevares bedst muligt. Roastbeef er perfekt til weekendsmaden, hvor det gerne må være ekstra lækkert eller tyndskåret som pålæg på rugbrød. Om du skal bruge kødet til aftensmad eller frokost er sous vide tilberedningsmetoden det perfekt valgt.
Roastbeef udskæringen
Når vi snakker om roastbeef, er det i bund og grund en ret bred betegnelse. Roastbeef dækker nemlig over flere forskellige typer udskæringer. Hvad er roastbeef? Roastbeef laves typisk af tyksteg, inderlår eller okseklump, hvor inderlår ofte er den mest brugte udskæring. I princippet burde vi tilberede vores roastbeef sous vide alt afhængig af hvilken udskæring det er vores stykke kød er lavet af. I de fleste tilfælde er det dog nemmest at have en mere generel tilberedningsmetode, der er nem at huske. Ved mine erfaringer har jeg oplevet at der sagtens kan anvendes den samme tilberedningsmetode på de forskellige udskæringer. I afsnittet nedenfor kan du læse min anbefaling til tid og temperatur ved sous vide roastbeef.
Roastbeef sous vide tid og temperatur
Som beskrevet i afsnittet overfor, er roastbeef et stykke kød, der kan laves af forskellige okseudskæringer. Jeg har dog erfaret at roastbeef sous vide sagtens kan tilberedes på samme metode på tværs af de forskellige udskæringer. For et flot medium resultat skal du anvende en temperatur i intervallet på 56-57 grader og give stegen i alt 8 timer. Ved denne temperatur og tid udnytter du sous vide teknologien fuldt ud og sikre dig at kødet bliver ekstra mørt. Personligt bruger jeg altid selv 56 grader i 8 timer, hvilket givet dig et super resultat hver gang og er den metode jeg vil anbefale dig. Hvis du ønsker et mere 'rødt' resultat, skal du bruge en temperatur i intervallet 54-55 grader også i 8 timer.
Hvis du dog alligevel gerne vil tilpasse tilberedningen efter hvilken type udskæring din roastbeef er lavet af, kan du bruge følgende som guide. Hvis din roastbeef er af inderlår skal du lægge dig højere i tidsintervaller og give stegen 8 timer. Roastbeef af tyksteg skal du give 6 timer. Og til sidst skal du give roastbeef af okseklump 10 timer.
Hvis du er interesseret i andre lækre sous vide opskrifter, har jeg en hel sektion her på min madblog hvor du kan finde masser af inspiration. Som altid er jeg meget interesseret i at høre fra dig i kommentarfeltet i bunden af siden - måske du har god viden, du vil dele med mine andre læsere af denne opskrift?
Snor til roastbeef
Når du køber en roastbeef fra dit lokale supermarked eller slagter, er den typisk viklet ind i snor for at holde på den runde facon. Når du skal lave din roastbeef i sous vide, kan du vælge at beholde snoreren på kødet eller fjerne den. Personligt lader jeg altid snoreren blive, men du kan også sagtens fjerne snoreren da vakuumposen fint kan holde på den fine runde form under tilberedningen. Det vigtigste er at du fjerner snoreren inden du bruner kødet på panden.
Stegeskorpe til roastbeef
Efter at du har tilberedt roastbeef sous vide, er det vigtigt at stegen for en stegeskorpe. Der er forskellige holdninger til om stegen skal brunes både før og efter sous vide tilberedningen. Personligt bruner jeg altid kun mit kød efter sous vide tilberedningen, hvilket jeg har bedste erfaringer med. Husk derfor at give din sous vide roastbeef en lyntur på en rygende varm stegepande. Brug gerne en stor grilltang til at vende stegen rundt så du får en flot og jævn stegeskorpe.
Roastbeef sous vide
Ingredienser
- 1 kg roastbeef
- salt
- peber
Instruktioner
- Krydr din snorindbundet roastbeef med salt og peber.
- Vakuumpak stegen.
- Tilbered din roastbeef sous vide ved 56 grader i 8 timer.
- Efter sous vide tilberedningen skal stegen have en stegeskorpe. Start med at fjerne snoren fra kødet. Brug derefter en rygende varm stegepande med lidt olie og vend stegen rundt i cirka et minut.
- Skær i tynde skiver og server med det samme.
Donald Mølholt
Det vil være en god ide, at relatere til tilbehør til de forskellige opskrifter (til os novicer).
kimbnie@gmail.com
Tak for din kommentar. Det var faktisk en god idé. Jeg vil starte med at tilføje det i mine opskrifter.
Brian
Hej
Er det samme fremgangsmåde ved en steg på 1,8 kg?
Madrejsen.dk
Hej. Ja det er cirka samme tilberedningstid hvis stegen er på 1,8 kg. Det er primært tykkelsen på stegen, som er afgørende. En roastbeef på 1 kg og 1,8 kg har cirka samme tykkelse, den er blot lidt længere.
Gunnar Pedersen
Har lige lavet en roastbeef i sous vide ved 56 grader i 8 timer. Desværre blev den lidt sej, kan det være fordi vi gav den for meget stege skorpe? Farven var flot rød. Kan du sige hvad vi har lavet fejl og har du måske et godt råd.
Mvh. Gunnar Pedersen
Madrejsen.dk
Hej Gunnar. Det er svært præcist at svare på hvorfor din roastbeef blev lidt sej. Hvis farven var flot og rød, vil jeg umiddelbart gætte på at kødet måske i forvejen var sejt? Med mindre du har givet kødet rigtig meget skorpe, tror jeg mest på at kødet allerede var sejt - måske fra en gammel ko?. Sous vide er en rigtig god metode til at gøre sej kødet mere mørt, det har dog sine begrænsninger. vh Kim (Madrejsen.dk)
Ozzy Osbourne
Fantastisk oppskrift, biffen ble meget god. Jeg bruker også poser med lynlås, fungerer meget bra.
Torben
På trods af at svejsningen på posen var utæt, blev kødet rigtigt godt.
56˚ i 8 timer.
Tak for god opskrift.
Madrejsen.dk
Det var så lidt. Jeg er glad for at kan lide opskriften. Vh Kim (madrejsen.dk)
Mette Drustrup
Jeg har en roastbeef der vej 874 g skal jeg også give den 8 timer ved 56 grader.
Madrejsen.dk
Ja det lyder fornuftigt med cirka 8 timer ved 56 grader for en 800 gram roastbeef.
Michael Streton
Kan jeg godt sous vide min roastbeef dagen før den skal serveres
Madrejsen.dk
Hvis du vil gemme din færdiglavet roast beef, efter den er sous vide, så er det vigtigt at den lynnedkøles for at undgå bakterievækst. Det kan du evt. gøre i et isbad, før du lægger den i køleskabet til dagen efter. Genopvarmningen af kødet bruger du igen sous vide, men med 2 grader lavere temperatur. Håber det giver mening.
Lisbeth Enghave Lindemose
Hvor lang tid skal den have ved genopvarmning?
Madrejsen.dk
Ved genopvarmning bruger jeg typisk et par grader under oprindelig tilberedningstemperatur. Tidsmæssigt er det blot vigtigt at center af kødet netop opvarmes. Mit gæt vil være cirka 1,5 time
Djinnie larsen
Vi bryder os ikke om meget rødt kød. Hvor høj temperatur skal min roastbeef have?
Synes dine opskrifter er super gode og let forståelige
Hilsen Djinnie
Madrejsen.dk
Hej Djinnie. Tak for dine pæne ord. Jeg er glad for at du kan bruge mine opskrifter. Hvis du ikke kan lide din roastbeef rød, så kan du prøve med en lidt højere temperatur så som 59 grader. Så brude farven blive mere "gennemstegt". Jeg er dog kun selv prøve at lave stegen på 56 grader, som er det resultat jeg bedst selv kanlide. vh Kim (Madrejsen.dk)
Betina
Roastbeef af tykstegsfilet... er det 6 timer 56°?
Madrejsen.dk
Ja roastbeef af tyksteg passer med cirka 6 timer ved 56 grader.
Jytte
Kan man give den for lang tid i sous vide , hvis temp ikke er over 57 grader
Madrejsen.dk
Ja man kan sagtens sous vide kød for længe. Det har jeg prøvet flere gange. Kød som er sous vide forlænge bliver helt lever agtigt og kan trykkes ud med en gaffel.