En nem opskrift på sund chokoladekage uden sukker og mel er simpelthen helt fantastisk - hverken mere eller mindre! Første gang jeg hørte om denne opskrift på sund chokoladekage uden sukker og mel, havde jeg en stærk tvivl om den overhoved ville være vær at spise. Jeg må nok indrømme at jeg som minimum have troet, at en god chokoladekage skulle indeholde sukker og mel - jeg kunne dog ikke være mere forkert på den! En sund chokoladekage er simpelthen så lækker! Den har en vidunderlig smag, den er dejlig blød og fugtigt - præcis som en god chokoladekage skal være. Læs videre og find ud af hvordan det kan lade sig gøre, at lave en sund chokoladekage uden brug af sukker og mel.
Sundhedsbølgen
Personligt tror jeg ikke på sundheds- og fitnessbølgen, jeg syntes faktisk lidt at det bare er noget opreklameret ballade. Jeg er selv meget mere tilhænger af en grundlæggende sund tilgang til tingene, hvor der er plads til fredagsslik og kage en gang i mellem. I dag taler mange mennesker om at skære ned på fedt og kulhydrater, og fitnesscentrene er fyldt med folk, der arbejder og forsøger at komme i deres livs form. Jeg har flere gange nævnt, at jeg syntes det er forkert at forsøge at tage noget god mad og erstatte et par ingredienser med sunde valg. De fleste gange risikerer du nemlig at erstatte nogle vigtige ingredienser, der var der med et vigtigt formål - og dermed ændres den oprindelig opskrift for meget og resultatet bliver nogen gange dårligt.
Jeg mener bestemt at god mad skal smag godt, og hvis det er usundt spiser jeg bare mindre af det. Denne opskrift på sund chokoladekage uden sukker, er derfor ikke et forsøg på at erstatte en god gammeldags chokoladekage - denne skal der nemlig også være plads til. Denne opskrift på sund chokoladekage uden sukker skal du blot mere se som en ny type chokoladekage til dit opskriftarkiv. Selve ordet sund er derfor måske lidt dumt i denne sammenhæng - mere om dette i afsnittet nedenfor.
Sund chokoladekage uden sukker og mel
Ordet sund er et sjovt ord at bruge i en sætning, hvor ordet kage er inkluderet. I princippet virker det lidt dumt at snakke om en sund chokoladekage, da kage overhoved ikke behøver være sundt - chokoladekage skal være god og smage godt! Heldigvis er denne sunde chokoladekage super lækker og kan sagtens måle sig med en helt almindelig chokoladekage. Ud over at denne opskrift er super lækkert, gør det jo heller ikke noget at den ikke har fået tilsat noget almindeligt sukker eller hvedemel. Det er simpelthen blot en opskrift på chokoladekage uden sukker og mel - det er simpelt og super lækkert! Så hvis du som mig heller ikke bliver skræmt væk på grund af dette lille ord sund, kan jeg absolut anbefale dig denne opskrift.
Hvis du leder efter en helt almindelig og gammeldags chokoladekage kan jeg anbefale en helt fantastisk opskrift jeg har her på min madblog - den er også dejlig fugtigt og super lækkert. Find opskriften ved at bruge søgefeltet på forsiden.
Sund chokoladekage (hemmeligheden)
Hemmeligheden i denne opskrift på sund chokoladekage er at sukker og mel erstattes af dadler, bananer og kokosolie. Disse ingredienser bringer sødme og blødhed ind i kagen, som normalt er sukker og melets hovedformål. Selvfølgelig er kagen ikke helt sukkerfri - den mørke chokolade indeholder en lille smule sukker, men ikke i samme mængde i forhold til en almindelig kage. Jeg har brugt mørk chokolade med et kakaoindhold på 70%, som har en rig og stærk chokolade smag. Hvis du forsøger at skære ned på sukker og gluten, er denne chokoladekage helt sikkert et sted du få et lidt sundere alternativ til almindelige chokoladekage.
Sund chokoladekage uden sukker og mel
Ingredienser
Chokoladekage
- 125 g nødder (brug hvad du har)
- 150 g mørk chokolade
- 50 g kokosmel
- 50 g kakaopulver
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljepulver
- 1/2 tsk salt
- 5 dadler (uden sten)
- 2 modne bananer (eller frosne)
- 75 g kokosolie
- 1 dl mælk
- 2 æg
Dekoration
- 50 g blandede nødder
- 25 g kokosmel eller store kokosflager
Instruktioner
- Brug en blender til at blande 50 g af nødderne til en fin nøddemel/pulver.
- Groft hak de sidste 75 g af nødderne samt chokoladen.
- Bland nøddemel, hakkede nødder, kokosflager, hakket chokolade, bagepulver, vaniljepulver, kakaopulver og salt i en stor skål.
- Fjern stenene fra dadlerne og blend dem sammen med bananerne i en blender.
- Smelt kokosolien ved lav varme og hæld det ned i dadel-banan blandingen. Tilsæt også mælk og æg. Rør det hele godt sammen.
- Tilsæt nu den tørre melblanding og rør hele det godt sammen.
- Hæld chokoladekagedejen over i et ovnfast fad eller lignende, der er beklædt med bagepapir. Brug et fad med en størrelse på cirka 20x25 cm.
- Dekorer kagen med hakkede nødder og kokosmel/flager.
- Bag kagen ved 170 grader i cirka 40-45 minutter.
Winni
Kan man erstatte bananer med noget andet, f.eks. avocado ?
Madrejsen.dk
Jeg har faktisk aldrig prøvet at erstatte bananerne med avocado - så det spørgsmål kan jeg desværre ikke svare på.
Betiina
Den er super lækker! Kan den fryses?
Madrejsen.dk
Tak for det. Jeg er helt enig, den kage er nemlig super lækker. Jeg har faktisk aldrig prøvet at fryse den, men jeg kan slet ikke se hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre. Vh Kim (Madrejsen.dk)
Ole
Både Dadler og Bananer har dog et højt sukker indhold... Jeg ved godt at du sikkert mener "Tilsat Sukker", men sukker er stadigvæk bare sukker, uanset hvor der kommer fra 😉
Fruktose fra Frugter kan man så også kalde rimelig usundt, det er årsagen til fedt lever
Madrejsen.dk
Ja sukker er sukker. Jeg er helt enig 🙂