Jødekager er nogle meget populære og lækkert julesmåkager, som nærmest kun servers og spises i tiden op til jul. Jeg husker tydeligt at jeg fik disse julekager da jeg var barn. I dag er det stadig en af mine store juletraditioner og et must ved juletid. Når disse jødekager er i ovnen, for at blive bagt, spreder der sig den mest vidunderlige duft af jul - hvilket er en af grundene til, at jeg elsker at lave dem.
Navnet på Jødekager?
Jeg har læst, at denne kage fik navnet Jødekage, fordi den blev lavet og solgt af jødiske bagere helt tilbage i 1700-tallet. Det ved jeg selvfølgelig ikke om er den helt oprindelige historie, men det lyder meget sandsynligt. Det vigtigste er dog også at de smager helt fantastisk. En Jødekage, er en lille og enkel småkage pyntet med en blanding af sukker, kanel og hakkede mandler. Specielt pyntet er det som gør netop denne kage ekstra lækker, hvis du spørger mig. Pyntet består af hakket mandler og kanal, hvis giver disse kager en helt speciel julesmag.
Fremgangsmetode
Opskriften på disse småkager er meget nem og enkel at følge, og specielt det trin hvor kagerne bliver udstukket, ved hjælp af et glas, er særlig sjov for børnene at være med til. Jeg husker tydeligt, at jeg elskede at lave disse kager sammen med min mor da jeg var barn. Du kan nemt lave dejen til disse kager en dag i forvejen, hvis du bare opbevar den afkølet i køleskabet. Derefter skal du bare udrulle dejen som normalt. Trinnet hvor du bager disse hjemmelavet jødekager, skal du være lidt opmærksom på da de har tendens til hurtigt at brænde. Hold derfor et skarpt øje med kagerne undervejs.
Jeg har en kategori med traditionelle danske juleopskrifter du kan tag et kig på, hvis du har lyst til at blive inspireret. Du kan finde den på forsiden af min blog.
Jødekager
Ingredienser
Jødekagedej
- 150 g smør
- 250 g almindeligt mel
- 100 g sukker
- 1 æg
Pynt
- 1 æg
- 50 g mandler , hakket
- 3 spsk sukker
- 2 tsk kanel
Instruktioner
- Hæld mel og smør i en stor skål. Brug dine hænder til at smuldre / bland smørret med melet. Tilsæt sukkeret og bland igen.
- Tilsæt et æg og ælt dejen igen indtil den er samlet.
- Dæk skålen med lidt plastfolie og stil den i køleskabet i ca. 30 minutter. På den måde bliver dejen lidt mere nem at arbejde med de det næste trin.
- Rul dejen ud til den har en tykkelse på ca. 2-3 mm.
- Brug et lille glas med en diameter på ca. 5-6 cm til at udstikke jødekagerne.
- Placer kagerne på en ovnplade med et stykke bagepapir.
- Pensle jødekagerne med et sammenpisket æg. Det sikre at de får en flot gylden farve når de er bagt.
- Til pynten: Hak mandlerne og bland dem med sukker og kanel. Drys blandingen over de fugtige kager.
- Bag småkagerne ved 200 grader i ca. 6-8 minutter.
Noter
Skriv en kommentar til mig om opskriften