• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
MadRejsen
  • Hjem
  • Opskrifter
    • Morgenmad
      • Brød
      • Marmelade / Smørrelse
    • Frokost
    • Aftensmad
      • Kød
        • Fisk
        • Kylling
        • Oksekød
        • Svinekød
        • Sous Vide
      • Sous Vide
      • Sundt Mad
      • Internationalt
      • Traditionelt Dansk
    • Dessert
      • Kager
    • Tilbehør
      • Salater
      • Brød
      • Drikkelse
      • Snacks
      • Dipping
    • Sous Vide
    • Vegetarisk
  • Om / Kontakt
    • Om / Kontakt
    • Cookie- og privatlivspolitik
    • Annocering
    • Copyright
  • In English
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Sous Vide
  • Morgenmad
  • Frokost
  • Aftensmad
  • Tilbehør
×

"Hjem" » Køkken guides

"Hjem" » Køkken guides

Guide: sådan afkalkes sous vide maskinen

Udgivet: Jul 23, 2018 · Redigeret: Feb 12, 2020 · Af Madrejsen.dk

Hop til opskrift Print opskrift

Guide - sådan afkalkes din sous vide

På siden her vil jeg vise dig hvordan du kan afkalke din sous vide maskine, således at varmeelementet og temperatursensoren bliver fuldstændig rengjort.

Sous vide verdenen er utrolig stor og mulighederne for at tilberede nogle af de bedste retter er gjort rigtigt nem. Her på min madblog har jeg en hel sektion dedikeret til sous vide, med masser af opskrifter og tips og tricks.

Se også: Sådan skrælles et granatæble den RIGTIGE måde

Denne gang handler dog ikke om en opskrift, men derimod et vigtigt trick til at holde din sous vide kalkfri og effektiv.

Kalkholdig vand i Danmark

Vores grundvand, her i Danmark, indeholder naturlige mængder af kalk. Selve kalkindholdet variere en del, alt efter hvilken landsdel du befinder dig i.

Nogen steder, så som i Københavnsområdet, er kalkindholdet relativt højt og du vil derefter opleve at behovet for at foretage en jævnlig afkalkning af din sous vide maskine, er nødvendigt.

Vedligeholdelse af effektiviteten af sous vide maskinen

Der er flere grunde til at afkalkning af sous vide maskine er vigtig at huske.

Det vigtigste og største problem med opbygningen af kalk i din sous vide, er at kalk virker isolerende. Når kalk, over tid, har haft mulighed for at opbygge sig op på varmelegemet har maskinen sværere ved at transportere varmen over i vandet.

Se også: Den bedste måde at fjerne fastbrændt mad

Der er flere forskellige faktorer, der er afgørende for opbygningen af kalk på overflader, hvor den største er temperaturen. Høj højere temperatur, jo nemmere har kalken lyst til at forlade vandet. Det er netop derfor at kalk elsker at sidde fast på varmelegemer i kaffemaskiner, varmtvandsbeholdere og naturligvis også din sous vide maskine.

Den anden vigtige grund til at afkalkning af sous vide er vigtigt, er at kalken, der opbygges på temperaturføleren hæmmer præcisionen af maskinen. Maskinen får simpelthen sværere ved at holde en præcis temperatur, hvis føleren er belagt med kalk.

Guide - sådan afkalkes din sous vide

Sådan afkalkes sous vide maskine

Nu til det vigtigst og formålet med dette indlæg - sådan afkalkes sous vide maskine. Som allerede nævnt er det faktisk rigtigt nemt at afkalke sous vide udstyr og holde det nyt.

Se også: Sådan lavede jeg mit plankebord

Det eneste du skal gøre er jævnligt at tilsætte en halv til en hel deciliter klar lagereddike til sous vide vandet. Dette gør du bare når du alligevel bruger maskinen til at tilberede madvarer. På denne måde hæmmer du at kalken i vandet binder dig til varmeelementet og bygger sig op. Selv med kort tid og lidt lagereddike, bliver din sous vide maskine helt som ny.

Guide - sådan afkalkes din sous vide
Print guide

Sådan afkalkes en sous vide

En hver sous vide maskine bliver over tid tilkalket. Tilkalkningen skyldes vandets naturlig indhold af kalk, som godt kan lide at sætte sig på varmelegemet. Denne guide vil hjælpe dig med at afkalke din sous vide maskine og derved forlænge levetiden og effektiviteten af den.
Ventetid1 hr
Aktiv tid5 mins
Total tid1 hr 5 mins
Af: MadRejsen.dk
Pris (kr.): 1

Udstyr

  • Sous vide vandkar

Materialer

  • 1 dl klar lagereddike

Instruktioner

  • Start din sous vide op som du normalt vil gøre det, når du skal tilberede mad.
  • Hæld 1/2 deciliter klar lagereddike i vandet.
  • Lad sous vide maskinen køre i 30-60 minutter ved 50-60 grader. Du kan sagtens tilberede mad samtidig.

Sådan afkalkes en slemt tilkalket sous vide

Hvis du står i en situation hvor din Sous vide maskine er slemt tilkalket, kan du afkalke denne ved at bruge den kraftigere eddikesyre eller citronsyre til afkalkning. Her skal du læse på pakningen og dosere mængden efter hvor meget vand du vælger at bruge. Inden du går i gang med dette step, skal du dog først have forsøgt et par gange med lagereddike, som beskrevet i afsnittet ovenfor.

Jeg vil også anbefale dig, at når du skal afkalke en kraftigt tilkalket sous vide, så gør det selvstændigt og uden samtidig at tilberede madvarer. Lav afkalkningen ved en temperatur på 75 grader i 30 minutter. Efter de 30 minutter tjekkes maskinen. Hvis der stadig er kalk forlænges tiden.

Reader Interactions

Skriv en kommentar til mig om opskriften Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Giv min opskrift en karakter




Primary Sidebar

Find mine opskrifter

De fire mest POPULÆRE opskrifter!

  • Hjemmelavet Pulled Pork Burger
  • Hjemmelavet Sushi
  • Hjemmelavet Burrito
  • Sådan koges fuldkornsris (Brune ris)

Indhold på MadRejsen.dk må ikke kopiers uden tilladelse.