Churros kaldes også nogle gange spanskrør. På dansk henviser vi typisk til både Churros eller Spanskrør. Personligt bruger jeg nok mest betegnelsen Churros men jeg ved også at de oftest bliver kaldt Spanskrør i Tivoli. I mit hjem er det en årlig juletradition at vi får disse lækre Churros. Hvert år, i dagene lige får juleaften, tager vi i Tivoli, som ligger i centrum af København. Her går vi altid en længere tur for at nyde den flot pyntende park. På denne tur køber vi altid nogle friskbagte Churros, fra en af de mange små butikker i parken. Aftenen slutter altid af med at vi tager ind og ser det meget berømte danske/engelske juleteater The Crazy Christmas Cabaret . Desværre blev den sidste episode af dette fantastiske juleteater spillet i julen 2017.
Oprindelsen af Churros
Churros’ oprindelse er lidt uklart, men nogle mener at de første Churros blev laves af spanske fårehyrder og blev brug som en erstatning for frisk brød og andre kager. I dag er de meget populære i de fleste europæiske lande, Filippinerne og USA. Churros er lavet af en dejblanding af mel, vand, æg, sukker, smør og salt og derefter steges/koges de i oile indtil de er helt gyldne og sprøde. Mens de stadig er varme og fugtige, drysses de med rørsukker, som giver en knasende og lækker fornemmelse. Churros kan fremstilles i flere forskellige former. Den traditionelle og normale udformning er en tyk og lang stjerneformet pølse, som er ekstruderet gennem en stjerneformet tyl.
Hjemmelavet Spanskrør / Churros
Disse Churros er så vidunderlige, at jeg ikke syntes at det er nok kun at få dem den ene gang til jul i Tivoli. Jeg har derfor forsøgt at lave dem selv og det er faktisk ret nemt uden alle muligt besværlige steps. Hvis du følger opskriften længere nede på denne side samt kigger på mine step-by-step billeder, skulle det være relativt nemt at lave dine egne super lækre og hjemmelavet spanskrør.
Chokolade sovs
I tivoli, køber jeg altid mine Churros med flydende og varm chokoladesovs. Jeg syntes simpelhen det er super lækkert at spise disse sprøde spanskrør med et lag af chokoladesovs oven på. Det løfter dem simpelhed bare til et ekstra niveau. Jeg har en simpel opskrift på hjemmelavet chokoladesauce her på min blog. Du kan finde opskriften ved at bruge søgefunktionen på forsiden.
Fryseegnet
Spandskrør er super lækre og relative nemme at lave men der er et par tidskrævende trin i opskriften. Derfor laver jeg altid et stort parti, når jeg alligevel er i gang. Derefter spiser jeg hvad jeg kan for efterfølgende at nedfryse resterne i mine fryser. Når jeg på et senere tidspunkt før lyst til nogle lækre churros kan jeg nemt finde dem i fryseren og derefter genopvarme dem nemt i ovnen. Og de er stadig super lækre.
Churros med chokoladesauce (Spanskrør)
Ingredienser
- 4 dl vand
- 50 g sukker
- 1/2 tsk salt
- 75 g smør , blødt
- 250 g almindeligt mel
- 1 vaniljestang
- 2 æg
- palmin/vegetabilsk olie til kogning
- rørsukker (pynt)
Instruktioner
- Hæld vandet, sukker, smør, salt og vaniljen fra en vaniljestang ned i en gryde.
- Varm blandingen, indtil smørret smelter og vandet begynder at koge let.
- Hæld den varme blanding fra gryden op en skål, der kan tåle varme.
- Tilsæt melet og bland det hele godt med en elektrisk håndmixer eller lignende. Du kan også bruge en køkkenrøremaskine.
- Tilsæt æggene et-ad-gangen og pisk indimellem hver. Fortsæt med at piske indtil alle æggene er i og til dejen er glat og ensartet.
- Sæt dejen i køleskabet i 30 minutter, så det bliver lidt fastere i konsistensen.
- Opvarm fritureolien i frituregryde eller stor almindelig gryde.
- Hæld dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl.
- Når stegeolien er varm nok ekstruderer du lange og tykke dejstrimler ned i olien. Jeg bruger altid en saks til at klippe dejen af ved tyllen.
- Steg/kog dem i et par minutter eller indtil de er fine og gyldne. Flip dem rundet under stegningen.
- Læg de varme og kogte churros på en tallerken med køkkenrulle. Slut af med at drysse dem med rørsukker.
Noter
Skriv en kommentar til mig om opskriften