I dag vil jeg gerne dele en meget gammel og traditionel dansk opskrift. Denne danske opskrift på hjemmelavet Boller I Karry er super lækker og har en fantastisk smag. Jeg kan huske at have fået denne ret siden jeg var et barn, og at det var en af de rette som jeg elskede. Der findes flere forskellige variationer af hjemmelavet boller i karry - denne opskrift jeg har vist længere ned på denne side, er min egen personlige favorit og den jeg også kan huske fra min barndom. Denne ret er dejlig nem at lave hvilket vil sige at det er en perfekt hverdagsret, selv med en travl hverdag.
Karry i det Nordiske Køkken?
Denne ret er som bekendt baseret på en karry sauce og serveres med ris - begge ingredienser, der oprindeligt er langt fra Danmark. På trods af dette er denne ret en traditionel dansk ret og har været serveret i Danmark i mange år. Jeg vil ikke mene, at karry er en særlig vigtig eller særlig populært krydderi i det nordiske køkken. Vi bruger dog stadig en del karry og specielt denne ret er nok en af de mest populære opskrifter, hvor vi bruger dette fantastiske krydderi.
Fremgangsmetode for Boller i Karry
Som sagt ovenfor er denne ret meget nemt at lave. Retten består af tre hoveddele; kødboller, karrysauce og dertil serveret kogte ris. Kødbollerne er lavet af hakket grisekød, der blandes med et æg, mel, mælk, salt og peber. Det specielle ved disse kødboller er, at de bliver tilberedt i kogende vand og ikke stegt som man typisk gør med hakket kød. Dette giver dem en god svampet følelse og en dejlig smag. Karrysaucen er hovedsagelig lavet af karry, vand, løg og æbler. Saucen får en meget lækker smag og sammen med kødboller og nogle kogte ris er dette en super ret og perfekt som aftensmad.
Blandingskryderiet Karry
Husk at karry er en blanding af forskellige krydderier, og den kan variere i smag fra mærke til mærke og fra land til land. Jeg vil derfor anbefale at starte med at tilføje halvdelen af den mængde, jeg har opført i opskriften og derefter tilføje noget ekstra, hvis du kan lide en stærkere karrysmag. Karrysauce og kødboller er traditionelt serveret i den samme gryde og dertil en skål friskkogte ris. Så blander du de to dele på din tallerken, som du selv foretrækker.
Boller i Karry
Ingredienser
Kødbollerne:
- 500 g svinekød 10%
- 1 stort løg (finthakket)
- 1 æg
- 2 1/2 dl mælk
- 45 g mel
- 2-3 tsk salt
- peber
Karrysauce
- 1 løg (tern)
- 2 tsk karry
- 1 æble (tern)
- 2 1/2 spsk mel
- 6 dl kogevand (fra kogning af kødboller)
- smør eller olie til stegning
Instruktioner
Kødbollerne
- Skræl løg og hak det fint.
- I en skål; bland alle ingredienserne sammen.
- I en stor gryde; tilsæt ca. 1 liter vand. Tænd for varmen og lad det varme op til kogepunktet.
- Brug en ske og dine håndflader til at forme små kødboller og læg den over i det kogende vand.
- Kog kødboldene i ca. 10 minutter og læg dem derefter i en si for at lade vandet løbe væk. Gem kogevandet, der bruges til at koge kødbollerne - dette vil blive brugt til at lave karrysaucen i næste trin.
Karrysaucen:
- Skræl løg og æble og fint hak dem begge.
- I en gryde; Tilsæt lidt olie og steg løgene i ca. et minut.
- Tilsæt karry og steg i endnu et minut.
- Tilsæt de hakkede æbler og steg igen i et minut.
- Tilsæt melet og bland alt sammen, indtil melet er helt gennemblødt af væsken fra æbler og løg.
- Tilsæt 6 dl af kogevandet. Lad det simre på lav varme i 15 minutter.
- Jeg foretrækker karrysaucen med stykker af æbler. Du kan dog også blende saucen med en håndblender, hvis du foretrækker en jævn og ensartet konsistens.
- Til sidst tilsætter du kødboller til saucen og lad det hele varme op i ca. 5 minutter.
Noter
Skriv en kommentar til mig om opskriften