På denne side finder du opskriften på hjemmelavet pebernødder. Pebernødder en meget traditionel dansk småkage, som jeg selv elsker at spise. Jeg ved ikke hvad det er det gør disse kager så vanedannede. Det er ligesom om at når jeg først er startet på at spise pebernødder, så kan jeg simpelthen ikke stoppe igen - de er meget vanedannede syntes jeg. I Danmark er de helt sikkert en af de mest populære og traditionelle julekager, som vi danskere spiser i december, selv om de konkurrerer med de meget lækre Jødekager og Brunkager. Alle kager som jeg personligt elsker at spise hele december måned. Det er helt sikkert kager som disse, der gør at rigtige mange mennesker lige kommer til at tabe et par ekstra kilo på - men det taler vi ikke mere om.
Pebernødder i andre Lande
I Danmark kalder vi disse små kager pebernødder men de kan også findes i en række andre lande under et lidt anderledes navn. Pebernødder er specielt meget populære i Danmark, Tyskland og Holland og kaldes internationalt nogle gange Pfeffernuesse eller simpelthen bare pebernødder, som vi selv gør det. Oprindelsen landet af pebernødder er ikke helt kendt, men det forventes at det er et eller andet sted i Tyskland eller Holland. Alt dette er selvfølgelig også ret irrelevant, det vigtigste er at pebernødder, og specielt de hjemmelavede pebernødder, er vildt lækre og et most i juletiden.
Min egen pebernødregel
Selv om pebernødder typisk kun spises i julemåneden kan de køber i flere måneder op til december. Jeg har lavt en regel med mig, om at jeg kun må spise pebernødder i december. Jeg syntes nemlig de er så vanedannende at jeg bliver nærmest bliver afhængig af dem. Når først jeg er i gang kan jeg næsten ikke stoppe igen. Selv om pebernødder ikke er særlig store løber det alligevel op. Compound Effected er et vigtigt begreb at huske på når det gælder kager og slik. Et begreb som siger at mange små ting bliver til noget stort over tid - et begreb jeg lever efter.
Pebernødkrydderi
Selvom denne opskrift kaldes pebernødder, indeholder den næsten ikke sort peber, som er den slags peber de fleste mennesker ville tænke på, når man henviser til peber - i stedet for sort peber anvendes der i pebernødder hvidt peber. Hvid og sort peber er begge udvundet fra frugter hentet fra en peberplante, mens det er tørringsprocessen af peberfrugterne, der adskiller de to krydderier fra hinanden.
Hvis du kigger ingredienslisten, der ses i opskriften længere nede på denne side, kan du se at pebernødder indeholder fem forskellige krydderier, som kanel, nelliker, hvid peber, kardemomme og ingefær. Det er muligt selv at skaffe alle disse krydderier og blande dem selv, men i tiden op til jul sælger de fleste supermarkeder småposer, hvor alle disse krydderier allerede er blandet specifikt til pebernødder - men du kan også bare købe dem separat og blande dem selv. Dette er helt op til dig selv. Ved at blande dem selv kan du selv justere krydderierne til dine hjemmelavede pebernødder, til din helt egen og specifikke præference. Jeg syntes selv opskriften nedenfor er helt korrekt og super lækker.
Fremgangsmetode
At lave hjemmelavet pebernødder er ret nemt. Opskriften er forholdsvis let at gå til - du blander simpelthen bare alle ingredienserne til en dej ved hjælp af dine hænder eller en røremaskine. Derefter rulles dejen ud i stænger, skæres i små stykker og rulles til pebernødderkugler. Bag dem i en 200 grader varm ovn i ca. 8-10 minutter. Lad dem afkøle før de spises. Dette er den helt hurtige og nemme beskrivelse på hjemmelavet pebernødder.
Pebernødder
Ingredienser
- 220 g almindeligt mel
- 1/2 tsk stødt kanel
- 1/2 tsk stødt nelliker
- 1/2 tsk stødt hvid peber
- 1/2 tsk stødt kardemomme
- 1/2 tsk stødt ingefær
- 1/2 tsk vaniljepulver
- 1 tsk bagepulver
- 125 g sukker
- 125 g smør, blødt
- 1 æg
- knivspids salt
Instruktioner
- Sigt melet og bland det med krydderier og sukker. I supermarkeder, op til jul, kan du typisk finde en pebernødkrydderipose, hvor krydderierne allerede er blandet for dig.
- Tilsæt ægget og det blødgjorte smør. Brug dine hænder eller en rørmaskine til at blande/ælte dejen sammen, indtil den har ensartet og jævn konsistens.
- Del dejen i fire lige store stykker og rul dem til fire lange pølser.
- Brug en kniv til at skære pølserne i små pebernødstore stykker. Rul hvert stykke til en lille pebernødkugle.
- Læg pebernødderne på en ovnplade med bagepapir og bage dem ved 200 C i ca. 8-10 minutter eller indtil de er fine og gyldne. Bagetiden afhænger af størrelse på dine pebernødder.
- Lad pebernødderne afkøle og gemme dem derefter i en lufttæt boks eller krukke.
Skriv en kommentar til mig om opskriften