Denne opskrift på creme brulee er en af mine absolut favorit desserter. En hjemmelavet creme brulee er faktisk rigtig nem at lave og resultatet bliver næsten helt professionel. Det smarte ved creme brulee er at denne dessert kan tilberedes mange timer før den skal serveres, hvorefter den opbevares i køleskabet. Det er derfor den perfekte dessert, hvis du venter p nogle gæster hvor du gerne vil servere lidt ekstra lækkert.
Perfekt date dessert
Jeg tror grunden til at hjemmelavet creme brulee efterhånden er blevet rigtigt populær, er at denne lækre dessert både smager rigtigt godt og samtidig er den ret 'blæret' at lave. Creme brulee er en koldt vaniljecreme, der er serveret i en lille skål eller ramakin. Dette specielle, og det der gør en creme brulee lidt 'smart', er at toppen af cremen bliver karamelliseret typisk ved hjælp af en håndholdt gasbrænder. En creme brulee er derfor den perfekte afslutning på en rigtig date-middag, hvor fyren (eller pigen for den sags skyld) lige skal vise sig lidt med sine madlavningsskills.
Opskrift på hjemmelavet creme brulee
Som allerede afsløret er det faktisk rigtig nemt at lave hjemmelavet creme brulee. Du kan vælge at springe direkte til creme brulee opskriften længere nede på denne side her, men jeg vil anbefale dig at læse de seks afsnit nedenfor, for at få en grundlæggende forståelse og nogle tips og tricks for hvordan du laver de bedste hjemmelavet creme brulee.
1. Vaniljekorn
Du skal starte med at flække en vaniljestang på langs og bruge en kniv til at skrabe de saftige og lækre vaniljekorn ud. De lækre vaniljekorn har tendens til at klumpe godt sammen. Du kan derfor med fordel mikse vaniljekornene med lidt sukker, inden de skal blandes med mælken. På den måde sikre du dig at kornene blandes godt med hele creme brulee blandingen.
2. Opvarmningen af creme brulee blandingen
Bland nu vaniljekornene, mælk, piskefløde, sukker og de tomme vaniljestænger sammen i en gryde. Tænd for varmen og varm op under omrøring og indtil sukkeret er helt opløst i creme brulee blandingen. Når sukkeret er opløst, skal blandingen nedkøles til lige under 50 grader inden du fortsætter. Denne opvarmning er der faktisk to gode grunde til. Når du laver creme brulee blandingen, er det vigtigt at sukkeret er helt opløst i piskefløden og mælken. Opløseligheden af sukker siger med temperaturen, det er derfor nemmere når det er i gryden sammen med den lune mælk. Sammen med sukker, piskefløde og mælk har vi også de tomme vaniljestænger. Tomme vaniljestænger indeholder stadig en masse lækker smag, som kan 'koge' ud i det varme mælk. Gem derfor altid de tomme vaniljestænger, og læg dem i gryden sammen med creme brulee blandingen.
3. Miks med æggeblommerne
Når du har opvarmet de første ingredienserne i en gryde, er det som sagt vigtigt at du sørger for at nedkøle blandingen til under 50 grader inden den piskes sammen med æggeblommerne. Hvis temperaturen er over 50 grader vil æggeblommerne blive tilberedt og bliver til en slags røræg. Dette vil vi naturligvis forsøge at undgå, hvilket gøres ved at sikre at temperaturen er under 50 grader.
4. Bages i vandbad
Når creme brulee blandingen er færdig, skal du hælde cirka én deciliter af blandingen op i små og flade sølvpapirs forme eller ramakin. Sidst nævnte, er den mest autentiske måde. Placer de små creme brulee forme i et ildfast fad og hæld vand i fadet, så det netop når til midten af formene. Vær forsigtig og undgå at få vand op i creme brulee blandingen. Bag nu cremen ved 150 grader i 30 minutter, brug varmluft. De skal stadig være lidt bløde og blæverende i konsistensen, når de tages ud af ovnen. De bliver faste når de køles ned i køleskabet.
5. Nedkøling i køleskab
Dæk dine færdigbagte creme brulee med husholdningsfilm og lad dem nedkøle i cirka 3 timer i køleskabet. Du kan sagtens lave dem dagen før og lade dem stå i 24 timer i køleskabet. Det er derfor en super god dessert, hvis du vil være i god tid. Perfekt til de personer, som elsker at planlægge frem i tiden og foretrækker at være i god tid.
6. Karamellisering af creme brulee
Det sidste trin i denne opskrift på hjemmelavet creme brulee, er at toppe af cremen skal karamelliseres. Det bedste resultat fås ved brug af rørsukker men du kan også sagtens bruge almindeligt sukker. Drys 1-2 teskefulde rørsukker over den kolde creme brulee og brug en gasbrænder til hurtigt at smelte sukkeret til en lækker karamel. Det er vigtigt at du ikke giver den for meget, da cremen under karamellen skal forblive kolde.
Traditionel Creme Brulee
Ingredienser
- 4 æggeblommer
- 85 g sukker
- 1/2 vaniljestang, kornene
- 2,5 dl piskefløde
- 1 dl sødmælk
- 1 spsk sukker (karamellisering)
- friske bær (pynt)
Instruktioner
- Start med at flække vaniljestangen på langs og skrab de lækre vaniljekorn ud. Brug en ske til at blande kornene med lidt sukker. På den måde skiller du kornene fra hinanden.
- I en lille gryde blander du sukker, vaniljekornene, den tomme vaniljestang, piskefløde og sødmælk. Varm alle ingredienserne op under omrøring og undgå at det begynder at koge. Sukkeret skal være opløst. Den tomme vaniljestang indeholder stadig masser af smag, hvilket er grunden til at den lægges i gryden.
- Sæt gryden med fløde- og vaniljeblandingen til afkøling. Det er vigtigt at temperaturen er maksimalt 50 grader, da æggeblommerne ellers vil blive til røræg i næste trin.
- Når temperaturen er under 50 grader piskes æggeblommerne sammen med flødeblandingen.
- Hæld nu cirka én dl af creme brulee blandingen over i sølvpapirs creme brulee form eller ramakin forme.
- Bag dine creme brulee i et vandbad ved at stille ramakin formene i et ildfast fad og hæld vand i fadet, så det når midten af formene. Bag dem med varmluft ved 150 grader i 30 minutter. De skal være lidt 'blæverende' i midten når du tager dem ud, de sætter sig og bliver fast senere.
- Dæk dine creme brulee med husholdningsfilm og sæt dem i køleskabet i minimum 3 timer. Cremen skal være helt stivnet og nedkølet. Du kan sagtens lave dem dagen før og lade dem stå i 24 timer tildækket.
- Inden servering, drysser du 1-2 teske sukker (gerne rørsukker) over den stivnet creme og brænder/smelter sukkeret med en gasbrænder. Det er meningen at sukkeret skal blive til en sprød karamel mens cremen under skal forblive kold.
- Pynt dine karamelliseret creme brulee med friske bær så som jordbær, blåbær, hindbær eller lignende.
Skriv en kommentar til mig om opskriften