I denne opskrift på kartofler sous vide, skal vi se på hvordan vi kan tilberede de absolut bedst kartofler. Aldrig mere skal vi lave udkogte og smagsløse kartofler til vores familie eller gæster. Læs mere og se hvor nemt det er at lave de bedste kartofler sous vide.
Alternativ til kogte kartofler
I princippet kan vi ikke kalde sous vide kartofler for 'kogte kartofler' efter som vandets temperatur aldrig når kogepunktet. Men en sous vide kartoffel er, dette tætteste vi kommer på en kogt kartoffel - den er bare meget bedre.
See også: Sous vide opskrift på den LÆKRESTE spareribs
Du sidder måske og tænker, om det er besværet værd at tilberede kartofler i sous vide. Er sous vide kartofler bedre? Det korte svar er ja, det syntes jeg bestemt.
Ved at bruge din sous vide maskine til at tilberede kartofler, vil du som sagt opleve at kartoflerne er perfekt møre. Du vil samtidig have et fuldstændigt ensartet resultat hver gang. Det er simpelthen den bedste metode at undgå udkogte kartofler.
Kartofler med mere smag
En andet stort fordel med sous vide kartofler, er at kartoflerne aldrig kommer i berøring med vandet. Dette vil betyde at kartoflerne tilberedes perfekt mens alt smagen bevares.
Når en traditionel kartoffel koges, vil en større del af kartoffelsmagen forsvinde ud i kogevandet. Dette er netop grunden til at kogevandet er en god basis for en sauce. Ved sous vide tilberedning forsvinder intet smag. Du vil derfor måske opleve at kartoflerne 'smager af mere', hvilket specielt gælder nye kartofler, der i forvejen har mere smag.
Kartofler sous vide temperatur og tid
Når du skal til at tilberede kartofler sous vide, er det selvfølgelig nødvendigt at kende temperaturen og tiden. Jeg har undersøgt og afprøvet en række af forskellige opskrifter og indstillinger.
Se også: Sous vide opskrift på den SAFTIGSTE flaskesteg
Min konklusion og anbefaling er at bruge en temperatur på 85 grader og tid på 1,5 time. Ved denne opskrift vil kartofler blive perfekt møre men stadig have et dejligt bid.
Vakuumpakning af kartofler
Som du kan læse i afsnittet ovenfor, så skal sous vide kartofler tilberedes ved en relativ høj temperatur på 85 grader. Når vi laver sous vide mad ved høje temperaturer, skal vi være opmærksom at luften i sous vide posen udvider sig ekstra meget. Det er i sig selv ikke noget problem for kartoflerne.
Problemet ligger i at når luften i den forseglet pose udvider sig, risikerer vi at posen flyder ovenpå vandet. På den måde reduceres varmeoverførslen fra vandet til kartoflerne.
I stedet for at vakuumpakke og forsegle kartoflerne, vil jeg anbefale at bruge en ekstra lang sous vide pose og lade posens åbning hænge ud over sous vide karret. Derved kan den opvarmet luft forsvinde ud af åbningen, mens vandtrykket sørger for at der er god kontakt mellem vandet, posen og kartoflerne.
Kartofler med hvidløg og rosmarin
Når du skal tilberede kartoflerne, kan dette gøres alene med en spiseske salt og måske lidt smør.
Du kan dog også relativt nemt tilføje ekstra lækker smag til kartoflerne. Jeg kan for et eksempel anbefale en god blanding af olivenolie, hvidløg og rosmarin.
I en gryde opvarmes olivenolien lidt, hvorefter hvidløget presses ned i den sammen med et par kviste frisk rosmarin. Lad det hele varme i et til to minutter, hvorefter du lader det hele køle ned. Hæld den afkølet olieblanding ned sammen med kartoflerne, før de vakuumpakkes.
Kartofler sous vide
Ingredienser
- 500 g kartofler
- Salt
- 1/2 dl olivenolie (valgfrit)
- 3 fed hvidløg (valgfrit)
- 2 kviste rosmarin (valgfrit)
Instruktioner
- I en gryde opvarmes olivenolien, hvorefter der tilsættes presset hvidløg og rosmarin. Lad det hele varme indtil hvidløget er let brunet. Sluk for varmen og lad det køle ned.
- Skræl kartoflerne og læg dem i en sous vide vakuumpose sammen med den afkølet olieblanding.
- I stedet for at vakuumpakke kartoflerne, skal du hænge posens åbning ud over sous vide karrets kant. Så kan luften i posen forsvinde, uden at posen flyder ovenpå vandet.
- Sæt temperaturen til 85 grader og timeren til 1,5 time.
- Server kartoflerne varme direkte fra det varme vand.
Skriv en kommentar til mig om opskriften