På denne side her vil jeg vise dig en fantastisk nem opskrift på rødgrød med fløde. Denne meget gamle, danske og traditionelle opskrift på rødgrød med fløde er en meget nem men stadig lækker dansk dessert at lave. Det tager cirka en time og 25 minutter at lave denne lækre dessert. Den faktiske arbejdstid er dog kun cirka 5-10 minutter og kræver et minimum af færdigheder i køkkenet. Rødgrød med fløde indeholder fire forskellige røde bær, der er kogt sammen med sukker og vand indtil en tyk bærgrød. Rødgrød med fløde er en perfekt dessert, hvis du ønsker at lave en meget traditionel dansk dessert.
Rødgrød med fløde
Det fulde danske navn på denne dessert er en af de sværeste ting at udtale for fremmede. Den traditionelle måde at servere denne rødgrød er, som navnet præcist antyder, sammen med piskefløde. Heraf kommer det meget traditionelle navn, rødgrød med fløde. Fordi dette navn, rødgrød med fløde, indeholder relativt mange Øer, er det meget vanskeligt for ikke-danskere at udtale navnet. Jeg har fået at vide, at vi danskere lyder som om vi har en kartoffel i vores mund, når vi taler. Når jeg rejser rundt om i verden og jeg møder folk, der gerne vil lære at tale lidt dansk, er navnet på denne danske dessert altid det første jeg forsøger at lære dem. Det er typisk altid sjovt for alle, at høre hvordan rødgrød med fløde udtales.
Traditionel dansk dessert
Som allerede nævnt er denne danske opskrift på rødgrød med fløde en meget traditionel og gammeldags dessert. Rent faktisk er rødgrød med fløde ikke så populær mere, som den har været på er tidspunkt. Det er dog stadig en utrolig lækker dessert og jeg kan klart anbefale dig at lave og servere denne dessert en gang i mellem. Det er vigtigt at vi husker at holde fast i nogle af vores gamle traditionelle opskrifter. Hvis du leder efter en særdeles traditionel dansk dessert er en portion hjemmelavet rødgrød med fløde et rigtigt godt valg. Som allerede nævnt afslører navnet på denne dessert ret præcist, hvilket tilbehør du skal have fat i, hvis du skal være hel traditionel og korrekt. Når du har lavet en portion hjemmelavet rødgrød, lader du den afkøle, før du serverer den med kold piskefløde på toppen. Hvis du ønsker at reducere kaloriemængden en smule, kan du sagtens erstatte fløden med cream fraiche. Det kan siges helt kort - dette er en super simpel dansk dessert, der også er utrolig lækker og smagfuld.
Kartoffelmel til jævning
Den traditionelle opskrift på rødgrød med fløde er dybest set bare forskellige røde bær og sukker, der er indkogt sammen med vand til en tyk bærgrød. Selv om bærblandingen bliver tykkere, efter som vandet fordampes, er det ikke helt nok for at opnå den bedste og traditionelle konsistens, som en rigtig rødgrød skal have. Det er derfor nødvendigt at tilsætte en jævner, der gør grøden tykkere. I den gammeldags rødgrød med fløde, anvendes der kartoffelmel som jævner. Kartoffelmel indeholder stivelse og er en gammeldags, billigt og meget effektivt jævner og bruges meget ofte i grøde lavet på bær eller andre desserter. I Danmark kan du købe kartoffelmel i et hvert supermarked. I tilfælde af at du ikke har kartoffelmel, kan du bare erstatte det med en anden type jævner, som er beregnet til desserter. Det er vigtigt at bemærke, at du skal sørge for at tilsætte det opløste kartoffelmel ved en lavere temperatur og at grøden efterfølgende ikke må nå kogepunktet.
Opskrift på rødgrød med fløde
Som allerede nævnt er det faktisk virkelig nemt at lave hjemmelavet rødgrød med fløde. Du har kun brug for en gryde samt de forskellige ingredienser, og så er du klar til at gå i gang. Hvis du bruger friske bær, så skal du starte med at skylle og rengøre disse under koldt vand. Hvis du bruger frosne bær, skal du bare hælde dem i gryden som de er. Frosne bær rengøres og klargøres fra fabrikken, så det skal du ikke tænke på. I gryden tilføjes også vand og sukker. Bland alle ingredienserne godt og lad bærrene trække i sukker- og vandblandingen i cirka en time. Efter en time tændes for middelvarme og langsomt bringes det hele til kogepunktet. Lad rødgrøden koge i otte minutter før du sænker varmen og tilsætter opløst kartoffelmel. Kartoffelmel er den traditionelle og foretrukne jævner. Du kan dog sagtens bruge en anden type jævner, der er beregnet til desserter. Hvis du bruger kartoffelmel, så sørg for ikke at opvarme grøden til kogepunkt, efter at du har tilføjet dette.
Rødgrød med fløde
Ingredienser
- 125 g jordbær
- 125 g hindbær
- 125 g ribs
- 125 g solbær
- 125 g sukker
- 1 tsk vaniljepulver
- 2,5 dl vand
- 2 spsk kartoffelmel (oprørt i 5 spsk vand)
Instruktioner
- Hvis du bruger friske bær, skal du starte med at vaske og rengøre dem under koldt vand.
- Skær de store bær ud i mindre stykker.
- Hæld alle ingredienserne på nær kartoffelmelsblandingen ned i en gryde. Rør godt rundt så bær, vand og sukker blandes godt. Lad bærrene trække i sukkervandet i en time uden at tænde for varmen.
- Under middelvarme opvarmes blandingen til kogepunktet. Kog i cirka 8 minutter.
- Sænk temperaturen så grøden netop ikke koger mere. Opløs kartoffelmelet i fem spiseskeer vand og rør det i grøden. Lad grøden varme et par minutter mere, men undgå at grøden koger.
- Hæld grøden op i serveringsskåle og lad den afkøle før den serveres med piskefløde eller creme fraiche.
Kr. Nielsen
Jeg savner temperaturen på den kogte grød inden kartoffelmel udrørt i vand tilsættes.
Selvom der er slukket for grøden, dannes der lidt klumper hvis grøden er for varm.