Hjemmelavet marcipan
Dette er en opskrift på hjemmelavet marcipan, hvor der ikke er tilsat noget raffineret sukker. En traditionel marcipan er lavet af to meget enkle ingredienser; mandler uden skal og sukker - super simpelt, men også lidt usundt på grund af mængden af det raffineret sukker. Dette er imidlertid ikke et problem, fordi marcipan normalt kun bruges til at lave slik og kager, hvor sukker typisk ikke betragtes som et problem.
Selvom kager og andre lækkerier normalt indeholder masser af sukker - som typisk er ideen med det - kan det til tider være interessant at lave kager, der indeholder mindre eller intet sukker, mel, smør eller lignende. Usunde og alternative kageopskrifter kan nogle gange være rart at have.
Hvis du har en opskrift, hvor du skal bruge rå marcipan, og du er på udkig efter et sundt alternativ til den traditionelle marcipan, har jeg her på denne siden en simple opskrift til marcipan uden sukker. Du kan se opskriften længere ned på siden. Jeg er altid interesseret i at få dine kommentar i kommentarfeltet i bunden af denne side. Måske du har en god anbefaling til hvor denne marzipan kan bruges?
Sukkerfri marcipan
Opskriften på sukkerfri marcipan er super let at følge og det kræver blot kun to ingredienser; mandler uden skal og dadler. Mandlerne er fundamentet i alt marcipan, og dadlerne har et højt indhold af naturligt sukker, som giver marcipanen sødme og smag.
Jeg bruger personligt altid denne opskrift, når jeg laver Træstammer uden sukker. Træstammer er den danske traditionelle kage, der er indviklet i et skønt lag af marcipan. Jeg vil klart anbefale at tjekke denne opskrift ud, hvis du ikke kender den - du kan finde den her på min blog i ved at bruge søgefeltet på forsiden.
Sådan laver du marcipan uden sukker
Som sagt, at lave din egen sukkerfri marcipan er super simpelt. Du begynder med at smutte mandlerne ved brugt af meget varmt vand. Jeg har en separat vejledning her på min blog, hvordan man smutter mandler på den nemme måde. Den korte instruktion, hvordan man smutter mandlerne, er ved først at lade mandlerne stå i blød i meget varmt vand i ca. 8-10 minutter, og derefter fjern skallen ved at smutte mandlerne mellem to fingre. Når du har klargjort mandlerne hælder du dem i en blender og blend dem sammen med stenfrie dadler i et par minutter. Form den klistrede marcipan til en bold og lad den hvile i køleskabet i ca. 15-30 minutter hvorefter den er klar.
Hjemmelavet marcipan uden sukker
Ingredienser
- 100 g mandler
- 3 dadler, stenfrie (ca. 45 g)
Instruktioner
- I en lille skål; dæk mandlerne med kogende vand. Sæt dem til side og lad dem stå i ca. 7-10 minutter.
- Brug fingerspidsen til at smutte mandlerne. Dette trin skal være let. Hvis det er svært at fjerne skallen, skal du dække mandlerne med noget nyt varmt vand og lade dem stå i blød i yderligere 5 minutter.
- Hæld de smuttede mandler i en foodprocessor eller blender. Kør på høj hastighed for at male mandlerne til mandelmel.
- Tilføj de stenfrie dadler og blend videre indtil mandlerne og dadlerne er omdannet til en flot og let klæbrig marcipan. Afhængig af dadlernes friskhed, skal du muligvis også tilføje lidt vand (ca. 1 spsk) for bedre at få mandler og dadler til at blande sig sammen til en flot marcipan.
- Dæk marcipanen med plastfolie og sæt den i køleskabet, indtil du har brug for det.
Lone moeskær
Hej bruger du ikke æggehvider, det kan jeg se andre gør, men det vil jeg helst være fri for. Smager den som alm marcipan.
Venlig hilsen Lone Moeskær
Madrejsen.dk
Hej Lone. Nej det gør jeg ikke. Jeg bruger kun mandler og dadler. Den har en lidt anden smag end almindelig Marzipan - dog et rigtigt godt alternativ, der ikke har noget almindeligt sukker i.
betina mortensen
Hvor længe kan masipan holde sig når den er lavet
Madrejsen.dk
Det er svært at sætte en specifik holdbarhed på denne marcipan. Men i køleskabet vil jeg gætte på at den sagtens kan holde sig i 14 dage. vh Kim (Madrejsen.dk)
Vibeke Lundberg
Det er en forkert betjejnelse du har på din marcipan. Den er helt sikkert fin for alle dem der godt vil være lidt mere sunde og naturlige, men den er ikke uden sukker. Jeg ledte efter en opskrift på marcipan uden sukker, som kan spises af folk med diabetes, og der duer din ikke. Kald den for marcipan med naturligt sukker i stedet.
Madrejsen.dk
Du har da fuldstændig ret, det er da en fejl fra min side. Selvfølgelig er denne opskrift på marzipan ikke uden sukker, idet at der er fugtsukker i ingredienserne - det må du undskylde. Der skulle have stået uden raffineret sukker. Hilsen Kim (Madrejsen.dk)
Jette
Jeg kan ikke finde din opskrift på træstammer. Kan du hjælpe mig?
Madrejsen.dk
Hej - mine opskrifter på Træstammer ligger kun på min engelsk madblog, og er derfor på engelsk. Jeg håber dog stadig at du kan bruge dem. Du kan finde dem på dette link her: https://nordicfoodliving.com/?s=tr%C3%A6stammer
Ole
Måske lidt en misvisende at kalde opskriften for "Uden Sukker", da Dadler har et højt indhold af sukker.
Madrejsen.dk
Ja det er fuldstændigt rigtigt. Den er "kun" uden raffineret sukker.
BB
Nu har jeg lavet denne 3 år i træk uden at komme herind og takke. Tusinde tak for en nem og noget sundere variant. Hele familien og vennerne elsker den!!