Denne opskrift på gammeldags koldskål er nok den mest traditionelle sommerret jeg har her på min madblog. Gammeldags koldskål er baseret på kærnemælk, tykmælk, æggeblommer og sødet med sukker og vanilje - helt basic og nem at gå til. I Danmark serveres koldskål næsten kun om sommeren og især i perioder med varmt vejr, er efterspørgslen enorm. Størstedelen af koldskål, der spises i Danmark er færdiglavet hvor salget er meget afhængig af vejret og temperaturen - jo højere temperatur, jo højere er salget. Grunden til at koldskål er så populær i den varme sommerperiode, er at det er en meget forfriskende, let og kølende ret, hvilket er perfekt når det føles som om at man er ved at smelte i varmen.
Gammeldags koldskål
Navnet koldskål er faktisk et meget præcist og beskrivende navn til denne ret. En god gammeldags koldskål har en meget forfriskende, sød og samtidig også en lidt sur smag - koldskål er simpelthen en perfekt 'snack' eller 'drik' til en varm sommerdag. I løbet af sommeren har jeg næsten altid en skål med hjemmelavet koldskål stående i mit køleskab. Jeg spiser min koldskål sidst på aftenen eller nogle gange om eftermiddagen, hvor jeg derefter har tilbøjelighed til at springe aftensmaden over. Det er lige som om at man har mindre lyst til aftensmad på de rigtig varme sommerdage.
For mange danskere er det en tradition at spise koldskål om sommeren, hvor den hovedsageligt spises som en snack om eftermiddagen eller om aftenen, præcis som jeg selv gør det.
Færdiglavet koldskål vs hjemmelavet koldskål
Om sommeren sælger mejerierne rigtig meget færdiglavet koldskål. Det skyldes selvfølgelig at færdiglavet koldskål er den nemmeste måde at får fat i koldskål på. Personligt køber jeg aldrig færdiglavet koldskål - det er bare så nemt at lave en god hjemmelavet koldskål og jeg syntes også absolut at smagen er meget bedre. For at lave god hjemmelavet gammeldags koldskål, behøver du stort set bare at piske æggeblommer, sukker, vanilje sammen med kærnemælk og tykmælk - det er så simpelt og det tager kun cirka 10 minutter at lave en portion. Ud over at den hjemmelavet koldskål har en bedre smag, indeholder den også mindre sukker og derfor energi, end den færdiglavet koldskål fra supermarkedet. Oversående er derfor grunden til at jeg meget sjældent køber en færdiglavet koldskål. Færdiglavet koldskål er kun et nødstilfælde, hvis jeg ikke har et køkken ved hånden. Den hjemmelavet gammeldags koldskål er klart en vinder, hvis du spørger mig.
Servering af koldskål
Koldskål serveres normalt med kammerjunker, som traditionelt er en lille og sprød kiks, der typisk har smag af vanilje og nogen gange også lidt citron og kardemomme. I dag finder der mange forskellige typer kammerjunker, som spænder fra de gammeldags kammerjunker til de mere moderne fedtfattige kammerjunker.
Personligt serverer jeg normalt min koldskål med friske jordbær og blåbær som topping - det er bare vidunderligt. Jordbærrene gør bare denne ret endnu mere sommerlig. Du kan dybest set bruge præcis den topping som du bedst kan lide. Hvis du eventuelt vil gøre denne ret mere mættende, kan du overveje havregryn, som er rig på kostfiber eller måske min hjemmelavet chokolade-kokos Granola - find opskriften her på bloggen.
Opskrift på gammeldags koldskål
Der er flere forskellige måder at lave gammeldags koldskål på, men den opskrift jeg altid bruger, og som jeg mener er den mest traditionelle, er både super nem og rigtig lækker.
Du starter med at hælde æggeblommer ned i en skål sammen med sukker og kornene fra en vaniljestang. Brug en håndmikser til at piske det samme til en luftig æggesnaps. Vi er her interesseret i at få pisket og opløst sukkerkrystallerne godt sammen med æggeblommerne. Tilsæt nu kærnemælk og tykmælk og bland igen det hele sammen. Den hjemmelavet gammeldags koldskål er nu klar til servering. Opbevar den i køleskabet og meget gerne sammen med den tomme vaniljestang - den indeholder nemlig stadig en masser lækker vaniljesmag.
Gammeldags koldskål
Ingredienser
- 4 æggeblommer
- 1 liter tykmælk 3,5% fedt
- 1 liter kærnemælk
- 2 spsk rørsukker
- 1 vaniljestang (+1 spsk sukker)
- 1 spsk citronsaft
Instruktioner
- Brug en håndmikser til at piske æggeblommer og sukker til en jævn og luftig blanding.
- Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bland vaniljekornene med en spiseskefuld sukker.
- Pisk vaniljekornene sammen med æggeblommerne.
- Pisk tykmælken sammen med æggeblommerne. Tilsæt gerne tykmælken i 3-4 trin og pisk godt ind mellem hvert trin.
- Tilsæt kærnemælk og bland det godt sammen. Smag til med lidt citronsaft.
- Opbevar din hjemmelavet koldskål i køleskabet. Du kan med fordel lægge den tomme vaniljestang ned i koldskålen - den har stadig masser af god smag.
Skriv en kommentar til mig om opskriften