Æbleflæsk er et rigtig traditionel dansk juletilbehør og hører sig rigtig hjemme til en typisk dansk julefrokost. Æbleflæsk er en meget enkel ret, der er baseret på tre simple ingredienser, der er alle nemme at få fat på, nemlig æbler, løg og svineflæsk. Som sagt er æbleflæsk en meget traditionel dansk ret, men det er også en meget lokal ret, som er, over tid, ændret sig på flere forskellige måder afhængigt af hvilke dele af Danmark du er fra. Denne opskrift er den min familie altid har brugt og det er den jeg altid bruger.
Variationer af Æbleflæsk
Jeg vil mene at den væsentligste forskel i måden at lave æbleflæsk på, er om der skal tilsættes løg eller ej – jeg vil absolut mene at løg er et must i denne ret. Selvfølgelig, hvis du ikke kan lide løgene, skal du bare undlade dem i retten. Nogle mennesker foretrækker også at æblerne skrælles og steges i lang tid, så de er som en grød. Jeg foretrækker at æblerne stadig har skræl på og at de lige kun steges, så de stadig har lidt struktur og konsistens tilbage. Æbleflæsk kan både betragtes som tilbehør til en julefrokost men kan også sagtens serveres som 'hovedret' til en frokost. Der er altså mange forskellige variationer - prøv dig frem og find den version du bedst kan lide.
Fremgangsmetode
Grundlæggende er det super nemt at lave æbleflæsk. Start med at stege svineflæsket til det er sprødt og flot brunt. Lad det afdryppe på et stykke køkkenrulle.
Derefter steges løget sammen med æblerne på samme pande, som blev brugt til at stege flæsket. Derved bruges det lækre stegefedt fra svinet til at stege æblerne og løgene – super lækkert. Smag til med salt og lidt sukker. Server på et stykke rugbrød sammen med det sprøde flæsk på toppen. Igen, super lækkert! Jeg serverer typisk denne ret sammen med noget rugbrød men du kan også overveje at lave noget hjemmelavet paleo brød.
Æbleflæsk
Ingredienser
- 4 æbler
- 2 løg
- 5-6 skiver svinekød/flæsk
- 1 spsk sukker
- salt
Instruktioner
- Læg stegeflæsket på en pande og drys med salt. Steg svinekødet i ca. 10 minutter eller indtil det har en fin og brun farve.
- Mens flæsket steger på panden, kan du forbedre løgene. Løgene skal skrælles og skæres i mindre stykker.
- Skyl æblerne, fjern kernhuset og skar dem i tynde både.
- Når svinekødet er færdigstegt, læg det over på en tallerken med et stykke køkkenrulle under til at suge det overskydende fedt. Lad stegefedtet blive på panden – det indeholder masser af smag, som er godt i de næste steps.
- Læg løgene på panden og steg dem i et par minutter, før du tilføjer æblerne. Læg et låg over panden (du kan også bruge en gryde), så æblerne og løgene bliver dampet.
- Rør en gang i mellem i løgene og æblerne og steg dem indtil de har den konsistens, du kan lide din æbleflæsk – det tager normalt cirka 15 minutter.
- Smag æblerne til med sukker og noget salt.
Skriv en kommentar til mig om opskriften