Den Perfekte Andesteg
Denne opskrift på den perfekt stegte and er super lækker og er relativ nem at gå til. Vil du have den perfekte andesteg, vil jeg vil anbefale dig først at læse nedenstående tekst godt. Jeg har listet et par gode tips og tricks. Jeg håber du syntes om dem. Jeg er altid interesseret i kommentar på mine opskrifter - brug meget gerne kommentarsektionen i bunden af denne side.
I Danmark spiser vi and hele året rundt, men det er specielt en ret som er meget populær ved juletid, hvor den traditionelt serveres til aftensmaden til juleaften. En traditionel Dansk juleaftensmiddag består typisk af sprødstegt and eller flæskesteg, serveret med kogte kartofler, brunkartofler, rødkål, sovs og til dessert den meget populære risalamande.
De Hemmelige (vigtige) Tips
Denne opskrift, på den perfekte stegte juleand, er den jeg har lært af min min mor og den jeg har brugt. Det er i dag også den opskrift jeg vil brug, når jeg skal lave andesteg. Til at stege den perfekte juleand, har jeg et par gode tricks, som jeg altid bruger.
Tip 1
En af de vigtigste ting, og 'hemmeligheden' i denne opskrift, er fyldet som giver en super lækker smag og som hjælper med at holde anden flot og saftig. Fyldet er lavet ved at stege æbler, løg, svesker, timiankviste, salt og peber på en pande. Ud over dette, steger jeg også noget af overskydende skind og fedt, samme med de andre ting. Dette skind og fed giver en faktisk smag til fyldet. Jeg kassere dog skindet og fedet, inden jeg stopper anden med æblerne, løget, sveskerne og krydderierne.
Tip 2
En anden vigtig ting at huske, når du vil lave den perfekte and, er at vælge en and, der vejer mindst 3 kg. De mindre ænder har kun levet i ca. 6 uger før de slagtes, hvilket betyder at de ikke har haft tid til at udvikle nok kød. En 3 kilo and, der er perfekt til omkring 4 personer, har levet i ca. 8-14 uger før den slagtes. Kødet på disse større ænder, syntes jeg er meget bedre og indeholder mere smag. SÅ går efter de store ænder.
Tip 2
Det sidste tip jeg vil give dig. Du steger anden på en rist i ovnen. Under andestegen placer du en bradepande eller stort ovenfastfad. På den måde kan du opsamle det afdryppet fedt og smag fra anden i her i. I bradepanden lægger du de rå indvolde, fra anden, sammen med én liter vand. Disse indvolde ligger typisk i en lille pose, inde i anden, når den købes. Dette vand vil, efter anden er stegt, være den perfekte grundsten til en super julesovs.
Tilberedningstid
Jeg beregner normalt 35 minutter stegetid pr. 500 gram kød ved 150 °C. Denne stegetid er kun vejledning, men en generelt god tommelfinger regel. En anden måde at kontrollere om anden er færdigstegt, er ved at kontrollere andens ben, de skal være løse og kunne trækkes af relativt nemt. Ved tilberedning af ænder, skal du undgå at bruge ovnensfunktion hvor luften cirkuleres (varmluft), dette tørrer ud anden.
Når anden er færdige, skar den ud ved hjælp af en skarp kniv. Mange foretrækker at bruge en kødsaks. Jeg vil anbefale at undgå brugen af en skaks. Hvis du bruger en kødskære, risikerer du at ramme et ben og få knoglestykker i kødet. Med en kniv har du en det bedre følelse og kan mærke når du rammer ben. Span>
Hvis du er på udkig efter andre traditionelle danske juleopskrifter, kan du finde nogle i mit arkiv med juleopskrifter.
Den perfekte andesteg
Ingredienser
- 1 and minimum 3 kg
- 2 æbler
- 1 løg
- 15 svesker
- timian kviste eller tørret
- salt og peber
- 1 liter vand
Instruktioner
- Fjern indvoldene og rengør både ind- og udvendigt af anden grundigt. Læg indvoldene i en stor bradepande – sæt den til side og forsæt med de næste step.
- Skær noget af fedet/huden af ved nakken og ende (gumpen) på anden. Læg fedtet/huden i den stor stegepande/gryde sammen med to æbler skåret i tern, hakkede løg og svesker. Tilsæt salt, peber og noget tørret timian eller et par friske timiankviste til panden/gryde. Steg det hele i et par minutter ved middel varme.
- Gnid anden grundigt med salt, både ind- og udvendig. Brug rigelig salt.
- Brug en ske til at fylde anden med de stegte æbler, løg og svesker men smid fedt/huden ud. Luk enden/gumpen af anden ved hjælp af metalnåle eller tråd, så fyldet ikke falder ud under stegningen.
- Skær de to vingespidser af. De har kun tendens til at blive brændte og skal ikke spises alligevel. Læg de to vingespidser i bradepanden sammen med indvoldene.
- Hæld 1 liter vand i bradepanden. Mens anden steges, bliver dette vand omdannet til den perfekte base til en super lækker sovs.
- Læg anden på en ovnrist med ryggen opad. Placer risten, med anden, i den midterste position i ovnen og sæt bradepanden med indvoldene og vandet nedenunder, så fedtet fra anden kan dryppe ned i den.
- Steg anden ved 150 C i ca. 35 minutter pr. halve kg - derfor skal en 3 kg and stege i ca. 3,5 time. Steg anden uden at bruge varmluft (cirkulerende luft), det vil udtørre anden. Når halvdelen af tiden er gået, vendes anden så brystet er opad. Drys brystet, af anden, med masser af salt. Det er saltet, der gør skindet lækkert og sprødt.
- Steg anden indtil den er færdig. En god indikation på, at anden er færdige, er når benene er løse og kan trækkes let af.
- Hvis du vil have skindet mere sprødt, brug grillfunktionen i ovnen. Husk bare at holde øje med anden, så du ikke brænder skindet. Grilfunktionen er meget effektiv og det går stærkt – så pas på.
Skriv en kommentar til mig om opskriften