I dag vil jeg gerne dele en god og meget simpel opskrift på hjemmelavet snobrød. Snobrød er typisk noget børn elsker at lave og er en fantastisk måde at skabe noget hygge omkring et bål. Der er bare noget fantastisk ved at sidde omkring et bål, føle varmen fra det og bage noget brød, der er snoet rundt om en pinde der er fundet i naturen. Det er en slags back-to-nature følelse – hvor hverdagens stress og jag typisk forsvinder helt væk. Det er bare en super følelse at lave mad på et bål – det er meget grundlæggende, simpelt og helt fantastisk hvis du spørger mig.
Det lækre ved snobrød er at det bliver meget sprødt på ydersiden, på grund af den høje varme fra gløderne og samtidig blødt og lækkert indvendig - sådan er snobrødet bedst, hvis det er perfekt tilberedt.
Gode snobrødspinde
Brødet laves ved at rulle en lang og tynd 'pølse' imellem dine hænder og så sno den rundt om træpinde, der er fundet i naturen. At finde en "god" snobrødspind, er også et af de sjove elementer ved at lave snobrød. En god snobrødspind er en lang, lige og stærk pind. Det er også en god ide at fjerne de første 20-30 cm bark fra spidsen af pindene. På denne måde er det lettere at fjerne brød, når det er bagt. Min erfaring er at pilegrene er ret gode som snobrødspinde. Prøv dig frem og kom meget gerne med kommentar i kommentarfeltet i bunden af denne side. Jeg er altid interesseret i at høre fra folks erfaringer.
Udfordringen ved at bage snobrød
Den vanskeligste del ved at bage brødet er at finde de "bedste" gløder, hvor der er meget varme og uden direkte flammer. Flammer har tendens til at gøre brødet sort og du risikere også at sætte spidsen af brødet i brand. En sjov og udfordrende oplevelse for både børn og voksne.
Tips til et bedre snobrød
Snobrød spises traditionelt lige efter det er bagt og lige som det er. Det kan dog også være lækkert at servere brødet med noget ketchup som dyppelse. En anden ide til at gøre snobrød lidt mere lækkert, er ved først at indvikle pinden med nogle tynde skiver skinke, inden du vinkler dejen rundt om det - så får du en lækker kombination af skinke og sprødt brød. Og endelig kan du selvfølgelig også forsøge dig med andre typer dyppelse såsom soltørret tomat pesto – også super lækkert.
Undgå overhævning af dejen
Nogle gang kan det være en fordel at lave snobrødsdejen i god tid, så den er klar når du kommer ud i skoven eller hvor du nu skal bage snobrødet. Opskriften nedenfor, på denne side, er lavet til at dejen skal bruges ca. 30-40 minutter efter at den er æltet sammen. Hvis der kommer til at gå flere timer, fra du har lavet dejen, skal du reducere mængden af gær til ca. 10 gram for at undgå at dejen overhæver og vælter ud af skålen. Og så husk at hvis dejen kommer til at stå direkte i solen, så skal du også reducere mængden af gær. Forsøg at tænk hele dagen igennem før du tilsætter gæret.
Fremgangsmåde
Opskriften i sig selv, er blot en meget enkel bolledej, der hurtigt kan laves på 5-10 minutter. Du ælter bare alle ingredienserne sammen og lad det hæve i ca. 30 minutter. Derefter ruller du lange og tynde pølser af dejen og snor det rundt om en træpind. Bagningstiden, over gløderne fra et bål, er meget svært at sætte tid på. Dette afhænger meget af hvor varmt gløderne er. Prøv at undgå flammerne, da de kun har tendens til at brænde brødet og kan sætte ild i det.
Snobrød
Ingredienser
- 3 dl vand
- 25 g gær (eller tilsvarende tørgær)
- 2 tsk sukker
- 2 tsk salt
- 500 g hvedemel
Instruktioner
- I en stor skål, tilsæt vandet og opløs den friske gær i det. Hvis du bruger tørgær, skal du tilføje dette sammen med melet i trin 2. Hvis du laver snobrøddejen mange timer inden du skal bruge den, skal du reducere mængden af gær til cirka 10 gram. Det skal gøres for at undgå overhævning af dejen.
- Tilsæt mel, salt og sukker. Ælt alle ingredienserne til en glat og lækker dej.
- Lad dejen hæve tildækket i mindst 30-45 minutter.
- Rul nu lange og tynde 'pølser' og sno dem omkring lange træpinde, du har skåret af træer. Specielt pilegrene er gode, da de er rette.
- Bage nu snobrødet over et bål. Du får det bedste snoet brød, ved at bage dem over varme gløder og undgå de direkte flammer.
Heather Hansen Bajc
This looks so good! I will have to try to make it with my family soon! Thank you so much for sharing your recipes! my family came from Denmark in the 1800s to America.
Madrejsen.dk
Thanks for you comment. If you are interested then I also have an English food blog with the recipe for SNobrod in English (LINK)